čtvrtek 1. ledna 2015

Kterých deset knih mi v roce 2014 vyrazilo dech?


Máme tu začátek nového roku a stejně jako v minulých letech i letos jsem pro vás přichystala článek s tím nejlepším, co jsem za uplynulý rok přečetla. Četla jsem mnoho výborných knih, ale snažila jsem se vybrat opravdu jen ty nejlepší z nejlepších z různých žánrů. Vznikl seznam 10 titulů, které vám vážně vřele doporučuji!

Byerley Turk první plnokrevník by Jeremy James
Byerley Turk první plnokrevník (Jeremy James)
žánr: historický román

Strhující příběh slavného koně podle skutečných událostí
Nevím, jestli je tato kniha ta úplně nejlepší za rok 2014, protože jsem ji dočetla teprve včera a potřebuji ještě čas na "usazení dojmů". Ale každopádně je to ta největší srdcovka. Je to úžasný příběh, který mě naprosto dostal. Vůbec se mi nechce začít číst nějakou novou knihu, protože bych se nejraději znovu pustila do této. Jeremy James napsal krásný román, ve kterém se mu povedlo nejen věrně popsat historické pozadí celého příběhu a přiblížit čtenářům život Byerleyho Turka, ale vylíčit i neuvěřitelně silné pouto, které pojí hlavní hrdiny tohoto příběhu, koně a člověka. Pokud máte rádi příběhy z historie napsané podle skutečných událostí a navíc máte i nějaký vztah ke koním, rozhodně si tuto knížku přečtěte. Bohužel není moc známá, zasloužila by si určitě mnohem více pozornosti. Moc ráda bych vás proto na tuto knížku upozornila, zaslouží si čtenáře. Goodreads


Ready Player One by Ernest Cline
Ready Player One - Hra začíná (Ernest Cline)
 žánr: sci-fi, dystopie

Originální a napínavá virtuální jízda
Další kniha, které se nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. Četla jsem tento rok i mnoho bestsellerů, ale často člověk přijde na to, že ty největší knižní klenoty nemusí být nutně ty nejprodávanější. Ready Player One jsem koupila ve výprodeji za směšnou cenu. Stačilo si přečíst prvních několik stránek a byla jsem naprosto nadšená. Skvělý příběh, originální, napínavý, strhující, dokonale promyšlený. Hltala jsem každou kapitolu. Více v recenzi.
 

V šedých tónech by Ruta Sepetys
V šedých tónech (Ruta Sepetys)
žánr: historický román

Neuvěřitelně těžké, emotivní čtení
V šedých tónech patří mezi ty nejemotivnější knihy, které jsem kdy četla. Příběhy z války nikdy nejsou veselé. V této knize jsou však popsány tak hrůzné momenty, že jsem místy vážně nemohla pokračovat ve čtení a musela si na chvíli odpočinout, vydechnout, vzpamatovat se. Přitom je kniha poměrně tenká v porovnání s jinými historickými romány. Ale právě o to mi přišlo vyprávění surovější. Více v recenzi.


Cress by Marissa Meyer
Měsíční kroniky: Cress (Marissa Meyer)
žánr: dystopie, sci-fi

Jedna z nejlepších a nejpohádkovějších young adult sérií
Poslední dobou už mě young adult neláká tolik jako dřív a vybírám si spíše knihy z jiných žánrů. Měsíční kroniky mě ale baví stále. Tato pohádková dystopická série je prostě dokonalá. Čtivá, vtipná, napínavá. Plná zvratů a akce. Originální. A třetí díl Cress byl zatím nejlepší z celé série. Pokud ještě někdo váhá, zda Měsíční kroniky stojí za to, přečtěte si mou recenzi...


Zlodějka knih by Markus Zusak
Zlodějka knih (Markus Zusak)
žánr: historický román

Dojemný příběh z války nejen o válce
Zlodějka knih byla už i zfilmovaná a četl ji snad každý. Nádherně napsaná, dojemná, výjimečná kniha, která však není pouze o válce, ale i o dospívání jedné malé zlodějky. Už jen proto, že hlavní hrdinka krade knížky, by měla zaujmout každého knihomola (tím vás samozřejmě nechci navádět...). I když ale místy kniha působí docela nevinně a bezstarostně a příjemně se čte, nikdy nesmíte zapomenout, že vypravěčem je sama Smrt. Probíhající druhá světová válka do příběhu hned několikrát zasáhne, a to velmi tragicky...


Sběratel očí by Sebastian Fitzek
Sběratel očí (Sebastian Fitzek)
žánr: thriller

Kniha, kterou prostě nelze odložit
Nečekala jsem, že mě tato kniha tak dostane, ale byla to vážně jízda. Napínavý, nepředvídatelný thriller plný zvratů, ve kterém do poslední stránky nevíte, na čem jste. Pointa, která vám vyrazí dech. Stránky číslované odzadu. Pro mě jedno z největších knižních překvapení. Našla jsem totiž nového oblíbeného spisovatele. Chcete vědět víc? Více v recenzi.

Měděný jezdec by Paullina Simons
Měděný jezdec (Paullina Simons)
žánr: historický román

Hrůzy války a jedna lovestory...
Snad ještě žádná kniha ve mně nezanechala tolik protichůdných dojmů jako Měděný jezdec. Tolik emocí, ve kterých jsem se absolutně nemohla vyznat. Tahle kniha není dokonalá. Jsou tam pasáže, které mohly být kratší. Mám i nějaké výtky k postavám. Ale přesto je to jedna z nejlepších knih, které jsem loni přečetla. Protože i když už je to rok, co jsem ji četla, stále si určité momenty z knihy vybavuji naprosto živě. Jako kdybych ji dočetla teprve včera a ne 5. ledna 2014. Tak hluboko se mi zaryla do paměti. Moje sáhodlouhá, zmatená a zároveň nadšená recenze.


Dárce by Lois Lowry
Dárce (Lois Lowry)
žánr: dystopie

Příběh, který vás donutí se zamyslet
Zajímavá dystopie, která sice není akční, ale zato si mě získala svou myšlenkou. Donutila mě přemýšlet nad určitými věcmi. Kniha o dokonalém světě, ze kterého sice zmizelo všechno "zlo", ale zároveň s ním lidé přišli i o to dobré, za co stojí žít. Protože všechno má svůj rub i líc. Více v recenzi


Můj život u sousedů by Huntley Fitzpatrick
Můj život u sousedů (Huntley Fitzpatrick)
žánr: dívčí román

Kvalitní romantické a zábavné čtení
Aby tu bylo i nějaké to oddechové čtení, vybrala jsem i jednu romantickou knížku. Při čtení této knížky jsem se opravdu bavila. Bylo to vtipné, romantické, ale mělo to i trochu vážnější příběh. Přesto to však nebylo nějak přehnaně dramatické a dá se to považovat za oddechovku. Vše bylo prostě dokonala vyvážené. K tomu navíc sympatičtí hlavní hrdinové, kteří ale nebyli vyumělkovaní, naopak dělali chyby, a právě proto působil příběh tak realisticky. Recenze na blogu.


Kostičas by Samantha Shannon
Kostičas (Samantha Shannon)
žánr: fantasy, dystopie

Do detailu propracovaný příběh
A na závěr román od velmi mladé britské autorky, který mě překvapil svou propracovaností. Kostičas byl čtivý, napínavý a měl v sobě prostě něco, co příběh dělalo výjimečným. Chytl mě hned od začátku. Vlastně to ani nebyla typická dystopie, spíš něco na pomezí fantasy a sci-fi. Každopádně to bylo vážně moc dobré. Více v recenzi.


A teď jste na řadě vy! Jak by vypadala VAŠE top desítka knih za rok 2014? Jsem zvědavá, pište... ;)

24 komentářů :

  1. Všechny tyto knížky bych si moc ráda přečetla.. nejvíce asi V šedých tónech, kterou jsem dostala k Vánocům :-D
    a zatím jsem četla první díl Měsíčních kronik, který se mi moc líbil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V šedých tónech je rozhodně výborná volba, i když je to dost těžké čtení na emoce, ale stojí za to!
      Mně se zatím z Měsíčních kronik líbila nejvíc Cress, potom Cinder a nejmíň asi druhý díl Scarlet, ale celá série je špičková, určitě zkus i další díly... :))

      Vymazat
  2. Prvniho plnokrevnika si proste musim precist! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu šťastná za každého člověka, kterého donutím si tu knížku přečíst, protože jsem si ji prostě zamilovala... :D

      Vymazat
  3. Všichni to Ready Player One pořád opěvují a já furt ani nevím, co to je... Myslíš, že by se mi to líbilo? Kostičas se mi nelíbil, pak jsem pár knih nečetla, ale jinak nemůžu než nesouhlasit s Sepetysovou, Zusakem, Simonsovou a Lowryovou. A speciální "ách" pro Cress, to byla dokonalost, byla bych si tu sérii pořídila, kdyby to nevydával Egmont, který pro jejich předražený paperbacky odmítám podporovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, jestli by se ti RPO líbilo, zatím jsem žádné negativní hodnocení u nikoho neviděla, ale člověk nikdy neví... :D Zkus se jedině podívat na nějaké recenze, jestli tě to láká nebo ne. Mně to přišlo podobné jako třeba Erebos, jestli si ho četla, ale zase bych to k tomu nerada úplně přirovnávala, protože RPO není YA a je to mnohem promyšlenější, propracovanější a lepší. :)

      Vymazat
  4. Ready player one si plánuji přečíst patrně letos vzhledem k tomu, jak to všichni chválí. A jsem na to fakt zvědavá! :) To samé se týká i toho Dárce, jop. :)
    Zlodějka knih je krásná knížka, s tím naprosto souhlasím. :)
    A Kostičas mě bohužel naopak spíše zklamal. Vzhledem k tomu, jak to všichni chválili, jsem se na to moc těšila a nakonec to nebylo tak dobré, jak jsem doufala, no.
    Nu, přeji ti do nového roku spoustu pěkných knih a ať se ti vše daří! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také ti přeji do nového roku hodně štěstí. :) Je pravda, že Kostičas je dost zvláštní kniha a ne každému musí sednout, řekla bych, že je to jedna z těch knih, co půlka lidí miluje a druhá nechápe proč. :D Ale mě to zrovna překvapivě zaujalo, bylo to takové zajímavé, neotřelé. Každý je holt jiný...

      Vymazat
  5. Důvody abych si všechny tyhle knížky přečetla...

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek :) Příběh Byerley Turka si určitě musím přečíst, protože mám moc ráda koně, myslím si, že to bude pro mě ta pravá knížka :) Souhlasím s Dárcem, tahle dystopie si mě získala, protože mě donutila se nad ní trochu zamyslet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se našel už druhý člověk, který díky mě uvažuje o tom, že si přečte Byerlyho Turka! :D Přece jen to není kniha, která zaujme každého, ale já jsem z ní byla nadšená už ve chvíli, kdy jsem ji objevila.

      Vymazat
  7. Ready Player One bych dala taky do top 10, koupila jsem si je v Levných knihách a touto knihou jsem byla naprosto překvapená.. Skvělá kniha.. Ale je zvláštní, že u nás skončila tato kniha v Levných knihách a v jiných zemích je to bestseller, každopádně se těším na jeho novou knihu Armada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to spíš dáno nedostatečnou propagací, moc lidí tu knihu nezná. Jinak by i u nás mohla být bestsellerem, kdyby měla lepší reklamu. Kdyby třeba natočili film, hned by o knihu byl větší zájem.

      Vymazat
  8. Z týchto kníh som čítala len Zlodejku kníh a musím povedať, že ma nezaujala (i keď to bolo už dávno, možno nejaké štyri roky dozadu?) a čítala sa mi veľmi ťažko. Podobne Posol od Marka Zusaka. Asi som viac na knihy, pri ktorých sa netreba tak zamýšľať alebo čo :D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak z těchto knih jsem nečetla ani jednu, což je škoda, protože jestli byly fakt tak super, jak říkáš... nicméně Zlodějku knih mám v plánu, jen co přečtu ty knížky, co jsem dostala v Prosinci, což s mým tempem a obsahem těch knih bude... za dlouho.
    Pro mne byly dvě nejlepši knihy, které jsem četla tento rok Mechanický pomeranč a Děti ze stanice ZOO. Jsou skvělé a nejsem si jistá, jestli je jen tak něco překoná. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mě tenhle článek spíše přijde jak můj wishlist, protože všechny tyhle knihy si chci moc přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  11. Všechny knížky, co máš tady se buď chystám přečíst (Měděný jezdec, Můj život u sousedů, Kostičas a Cress) a nebo čtla a milovala. :) Krásný seznam!

    OdpovědětVymazat
  12. Zaujaly mě snad úplně všechny knížky, které jsi tady zmínila, hlavně tedy úplně ta první! Rozhodně se po ní musím podívat! :))

    Tris/bookshelf.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Knihu Dárce si chci už dlouho přečíst, sice jsem jako první viděla film, ale ze zkušenosti vím, že knihy jsou lepší. Tak snad to tak bude i v tomto případě :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jéé to je super výběr - moc bych si chtěla přečíst Dárce, ale ideálně všechny díly v jednom jezyce a pokud vím, tak v češtině je jen první díl a anglicky to zas nemohu najít :/

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek! :D Zlodějku knih už se dlouho chystám přečíst. Ze seznamu jsem četla jenom Dárce. Neznáte někdo nějakou podobnou knihu? Dárce mě totiž vážně nadchnul.
    http://wannabewriter.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Zlodějku knih jsem dostala k vánocům a už se na ni těším. Měděného jezdce, V šedých tónech a Můj život u sousedů bych si chtěla koupit a jsem zvědavá jak se mi budou líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Niektoré knihy poznám, napr. tú poslednú alebo Zlodejku kníh, tú mám doma po anglicky, avšak ešte som ju nestihla prečítať :-) každopádne zaujímavé tituly :D

    OdpovědětVymazat
  18. Zlodějku knih si chci přečíst :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat