neděle 23. listopadu 2014

Recenze: Škola dobra a zla

22194872
 Český název: Škola dobra a zla
 Originální název: The School for Good and Evil
 Autor: Soman Chainani
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)
 Žánr: fantasy, pohádka
 Goodreads
16248113                         
Anotace: Věříte pohádkám?
Sofie čekala celý život na to, až ji unesou…
Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí?
Se Sofií a Agátou poznáte, jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.

   Máte rádi pohádky? Nebo namítáte, že už jste na pohádky příliš staří? Věřte, že díky Škole dobra a zla poznáte, že na pohádky není člověk nikdy moc starý! Tato pohádková kniha totiž rozhodně není určena pouze pro malé děti. Naopak, kouzelný příběh Sofie a Agáty dokáže potěšit i mnohem starší čtenáře...

 Soman Chainani   Krásná Sofie se svou podivínskou kamarádkou Agátou žijí ve vesnici Gavaldon, odkud každé čtyři roky Školník unáší jedno dobré a jedno zlé dítě do Školy dobra a zla. Většina dětí se únosu děsí, ale Sofie o něm sní celý svůj život. Chce se totiž stát princeznou a najít svého prince. Agáta její sen však nesdílí.

   V noci ale Školník Sofii opravdu unese a spolu s ní i Agátu, která se Sofii snaží před únosem zachránit. Sofie je šťastná, ale jen do doby, než se dozví, že nebyla unesena do Školy dobra, ale do Školy zla. Zato její "ošklivá" kamarádka Agáta byla přiřazena do Školy dobra. Udělal Školník chybu? Anebo se obě dívky nacházejí přesně tam, kam právem patří?

   Škola dobra a zla okouzlí své čtenáře již svým úžasným grafickým zpracováním - samotná obálka knihy je nádherná a uvnitř nechybí krásné ilustrace na začátku každé kapitoly. To vše dodává knize na pohádkové atmosféře.

http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20130701035203/the-school-for-good-and-evil/images/a/ae/Agatha_1.jpg   Příběh o přátelství, dobru a zlu mě však dokázal skutečně pohltit až v druhé polovině románu. Začátek je totiž takový pomalejší. Poté, co se Sofie s Agátou dostanou do Školy dobra a zla, se dlouho vše točí okolo toho, že Sofie se chce vyměnit s Agátou a dostat se do Školy dobra, zato Agáta se touží hlavně vrátit se Sofií domů do Gavaldonu. Jejich přátelství je proto mnohokrát vystaveno zkoušce. Jako v každé správné pohádce, i do tohoto příběhu vstoupí také "princ", který nejen Sofii pořádně zamotá hlavu...

   Největším kladem příběhu je ale nejspíš humor. V knize je mnoho komických momentů, vtipných hlášek a ironie. Už jen představa, že ve Škole zla se budoucí zloduši učí např. hnusifikaci nebo jak vařit, péct a smažit děti (pozor, nové recepty!) a naopak ve Škole dobra se budoucí princezny učí např. zkrášlování, etiketě, komunikaci se zvířaty nebo jak získat prince, čtenáře jistě pobaví. Ale brzy pochopíte, že dobro nemusí být vždy krásné a zlo ošklivé a že víc než na vzhledu záleží na činech. Ani "morální ponaučení" tedy v této pohádce nechybí.

   Osobně jsem si oblíbila obě hrdinky, i když každá byla jiná. Hodně mě překvapilo, že tuto knihu napsal muž, nevím proč, ale kdybych to nevěděla, více by mi takový příběh sedl na ženu. Po dlouhé době jsem se pustila do fantasy a stálo to za to. I když ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetla, poslední kapitoly plné akce, napětí a zvratů to vše vynahradily. Jsem moc zvědavá na pokračování této pohádkové série. Doporučuji!

Celkové hodnocení: 86 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/skola-dobra-a-zla-1678189-1)

6 komentářů :

  1. Knížku se chystám číst během Vánoc a strašně se na to těším :).
    Moc pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná a užitečná recenze :) Školu dobra a zla mám zrovna půjčenou z knihovny, už se těším, až se do ní začtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš, to je hrozně zajímavé, jak to každý vidí jinak, mě naopak na takových knihách baví víc ten začátek, víc než akci si užívám ten world-building :) Na druhý díl se hrozně těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se úplný začátek také líbil, spíš až poté, co se holky dostaly do Školy, kolem té 100., 150. strany mi přišlo, že se děj moc neposouvá, že je to pořád dokola o tom samém... Ale pak se to rozjelo a druhá polovina mě už bavila mnohem více. :))

      Vymazat
  4. Ono to napsal chlap? Wow. To bych nečekala :D
    Knihu jsem ještě nečetla, ale myslím, že to jednoho dne zajisté napravím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mě moc překvapilo, že to napsal chlap, ženské postavy zvládl teda dobře :)

    OdpovědětVymazat