sobota 8. listopadu 2014

Recenze: Můj život u sousedů

22673742
 Český název: Můj život u sousedů
 Originální název: My Life Next Door
 Autorka: Huntley Fitzpatrick
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2012)                   
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
12294652                         
Anotace: Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní!
Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání.

Fantastický debut o rodině, přátelství, první lásce a nemožnosti být věrný jediné osobě, kterou milujete, aniž byste zároveň zradili další.


   Můj život u sousedů, debut americké spisovatelky Huntley Fitzpatrick, na první pohled vypadá jako pohodový letní dívčí román, přesto v sobě překvapivě skrývá i mnohem silnější příběh než "jen" lásku hlavních hrdinů.

 http://www.huntleyfitzpatrick.com/images/author-huntleyfitzpatrick.jpg  Ačkoliv bydlí vedle sebe, rodiny Samanthy a Jase by se od sebe snad už nemohly lišit více. Samantha žije s matkou senátorkou, která si až příliš potrpí na pořádek a vše v životě nejraději přesně plánuje a organizuje, v obrovském přepychově zařízeném domě. Zato Jase pochází z poměrně dost chudé rodiny - jeho rodiče mají totiž ještě dalších sedm dětí. U nich doma proto často vládne chaos a takoví sousedé jsou pro matku Samanthy samozřejmě trnem v oku.

   Ale Samantha tuto rodinu přesto obdivuje a tajně ji léta pozoruje ze svého pokoje. Navíc si láska nevybírá, a tak když se seznámí s Jasem, stane se dokonce její součástí. Před svou matkou však radši všechno tají. Pak se ale stane něco, co postihne obě rodiny, a Samantha najednou neví, na čí straně má vlastně stát...

   Po prvních seznamovacích kapitolách vás příběh i přes svou zdánlivou jednoduchost začne vtahovat do děje čím dál víc. Autorka píše skvěle, čtivě a zábavně, takže čtení rychle ubíhá. Sledujeme, jak se postupně vyvíjí vztah Samanthy a Jase, a to včetně několika pro oba trapných (pro čtenáře však spíše komických) momentů. ;) Román ale řeší i pár závažnějších témat, není vůbec tak povrchní, jak by se mohlo zdát. Zároveň si však stále udržuje oddechovou letní atmosféru.

http://i.usatoday.net/communitymanager/_photos/HappyEverAfter/2012/07/M/My%20Life%20Next%20Doorx-large.jpg  Příběh se ale časem začne komplikovat. I když pár věcí bylo v knize předvídatelných, onen zvrat byl celkem nečekaný a rozhodně dodal do té doby poměrně pohodové knize na dramatičnosti. Konec byl možná trochu uspěchaný a někdo by mohl namítat, že ne vše bylo dokonale vyřešeno a vysvětleno - ale nedělá knihu právě to, že nekončí perfektním happy endem, kde si úplně všichni padnou nadšeně do náručí, realističtější?

   Můj život u sousedů mě opravdu bavil, a to hlavně díky živě vykresleným postavám, které vážně působily skutečně. Je to upřímný příběh, u kterého se zcela jistě pobavíte, a možná u něj dokonce i popřemýšlíte, jak byste se zachovali na místě Samanthy vy. Je to příběh o lásce, o rodině, o přátelství... A pro mě je kniha rozhodně velmi příjemným překvapením, protože jsem nečekala, že se mi bude až tak moc líbit. Doporučuji, pokud hledáte kvalitní, ale přesto i oddechové čtení.

*A právě jsem zjistila, že autorka chystá na příští rok i pokračování, kde bude hlavním hrdinou Tim, jeden z kamarádů Samanthy a Jase. To zní hodně dobře!

Celkové hodnocení: 95 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/muj-zivot-u-sousedu)

10 komentářů :

  1. Tak po Tvé recenzi mě láká ještě víc :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně jsem se dočkala tvé recenze! :D Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila, snad nezklame ani mě.

    OdpovědětVymazat
  3. Vím, že jsem slibovala recenzi už dříve, ale jak začala po prázdninách znovu škola, neměla jsem na čtení a na blog ani pomyšlení... Takže to doháním až tento víkend. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu už mám doma, tak se těším na čtení. Po tvé recenzi dokonce dvojnásobně, pokud to jde, protože 95 je vysoké hodnocení! Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. to je docela vysoké hodnocení na "obyčejnou romanci". Já moc na podbné sladké knížky nejsem, ale nad touhle uvažuji už nějakou dobu. Tvoje recenze byla super a vážně mě na ní nalákala! :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze a na Tima se vážně těším, je to zvláštní postava. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku jsem si přečetla a musím souhlasit, protože je to nádhera!

    OdpovědětVymazat
  8. Nad touhle knížkou jsem trochu váhala, ale už jsem slyšela víc příznivých ohlasů, myslím, že si ji nakonec seženu na oddech :) Nejlépe v zimě, kdy takováhle prosluněná obálka bude přesně to pravé do nevlídného počasí... :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Knihu si musím do konce tohoto roku přečíst! Hodně si mě na ní nalákala :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat