čtvrtek 28. srpna 2014

Recenze: Rudá jako krev

18744569
 Český název: Rudá jako krev
 Originální název: Punainen kuin veri             
 Autorka: Salla Simukka
 Nakladatelství: Egmont
 Rok vydání: 2013 (v orig. 2013)
 Žánr: krimi thriller
 Goodreads
21417381                         
Anotace: Byla jednou jedna dívka, která se naučila bát...
Lumikki Anderssonová je svéhlavá sedmnáctiletá dívka, která má ráda samotu a silnou černou kávu. Řídí se pravidlem "neplést se do záležitostí druhých".
Jednoho rána ale objeví ve školní temné komoře sušící se řadu pětiseteurových bankovek. Ve vzduchu visí pach krve. Nález bankovek od základů otřese jejími zásadami, obrátí její všední život vzhůru nohama a vtáhne ji do světa drogových dealerů a násilníků.


   Rudá jako krev, Bílá jako sníh, Černá jako eben... Přesně takto poeticky zní názvy jednotlivých dílů trilogie finské autorky Sally Simukky. Ale ačkoliv je z názvů znát inspirace klasickou pohádkou o Sněhurce, nenechte se zmýlit. Rozhodně se o pohádky nejedná. Hned v prvním díle nás čeká pořádně drsné dobrodružství, když se hlavní hrdinka Lumikki zaplete do sítě drogových dealerů. A půjde jí doslova o život...

 http://www.profil-mozaik.hr/img/authors/27t_2014/simukka_salla_2012_2_original__0.jpg   Sedmnáctiletá Lumikki není úplně typickou středoškolačkou, kterou zajímají divoké večírky, móda a kluci. Ve svém životě už prožila mnoho zlého a je zvyklá spíš na samotu. Do cizích věcí se neplete. Když však jednoho mrazivého dne objeví ve školní temné komoře visící pětiseteurové bankovky, nabere její život nečekaný spád. Vyrojí se spousta otázek. Čí jsou původně zakrvácené bankovky? Kdo je nechal umyté sušit ve škole? A komu vlastně patří ta krev?

   Napínavý thriller není vyprávěn pouze z pohledu Lumikki, ale i samotných zločinců, což knize ještě dodává na čtivosti. Příběh je poutavý již od prvních kapitol a celou knihu lze lehce přečíst za dvě odpoledne. Chvíli sice trvá, než si čtenář zvykne na neobvyklý styl psaní - přímá řeč totiž není v uvozovkách a od zbytku textu je odlišena pouze pomlčkou na začátku - ale jinak se kniha čte i díky poměrně krátkým kapitolám a častému střídání pohledů, které zaručuje, že se nebudete nudit, velmi rychle. Finské prostředí a hlavně všechna ta nezvyklá jména jsou také docela příjemným zpestřením v případě, že stejně jako já moc často knihy od severských autorů nečtete.

https://data.bux.cz/book/023/262/0232626/large.jpg   Zajímavá je i postava Lumikki, která není zcela tradiční "naivní hrdinkou", s nimiž se setkáváme v podobných thrillerech pro mladé. I když jí přirozeně nechybí odvaha ani výborná fyzická zdatnost, kterou bude v každém případě potřebovat. Pravý severský mráz mi sice po zádech při čtení neběžel, ale přesto v porovnání s jinými thrillery pro náctileté např. od německých autorek, které jsem četla, mi Rudá jako krev přišla propracovanější i realističtější. I tak ale samozřejmě musíme brát celý příběh trochu s rezervou.

   Rudá jako krev přesto stojí za přečtení. Pokud hledáte nějaký krátký "oddechový thriller", pravděpodobně vás nezklame a možná budete i překvapeni, jak rychle vám kniha uběhla. Mě osobně kniha hodně bavila a moc ráda si přečtu i další díly. Jsem zvědavá hlavně na druhý díl, který se odehrává v Praze, což je pro české čtenáře jistě velké lákadlo. A také stále zbývá pár otázek okolo osobního života Lumikki, autorka se určitě k některým věcem ještě vrátí. Bílá jako sníh by u nás podle všeho měla vyjít v říjnu tohoto roku.

Celkové hodnocení: 85 %

 Za knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Egmont

 (http://www.egmont.cz/knihy/ruda-jako-krev/)

2 komentáře :

  1. Já měla od této knihy velká očekávání už jen proto, že na obálce je napsáno, že vám poleze mráz po zádech. Každopádně mě zklamala. Sice jsem knihu dočetla rychle, protože je tenoučká, každopádně bych ji klidně doporučila spíš těm menším, poněvadž tam by to možná mělo ten správný efekt a považovali by knihu za „Thriller, po kterém Vám poleze mráz po zádech.“

    OdpovědětVymazat
  2. Na knížku se v nejbližší době chystám a právě od očekávám že to bude zajímavý thriller při kterém mi bude běhat mráz po zádech..Tak uvidíme,snad nebudu zklamaná :)

    OdpovědětVymazat