čtvrtek 28. srpna 2014

Recenze: Okřídlená duše

17315068
 Český název: Okřídlená duše
 Originální název: The Restorer
 Autorka: Amanda Stevens
 Nakladatelství: Knižní klub
 Rok vydání: 2012 (v orig. 2011)                         
 Žánr: fantasy, detektivní
 Goodreads
9722219                         
Anotace: Amelia Grayová od dětství vídá duchy. Aby se před nimi chránila, dodržuje určitá pravidla. Jedno z nich nyní bere za své – detektiv John Devlin, jemuž Amelie pomáhá při vyšetřování série krutých vražd, ji abnormálně přitahuje, ačkoliv ho doprovázejí dva duchové. Mrtvola na hřbitově, který má Amelia restaurovat, je jen prvním článkem v řetězci matoucích stop. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k pravdě, ale také k zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama. Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí… a ta může sahat až za hrob.

   Okřídlená duše je prvním dílem volné trilogie Hřbitovní královna. Autorka knihy, americká spisovatelka Amanda Stevens, má na svém kontě již desítky fantasy titulů, největší úspěch a proslavení přišlo ale právě až s románem Okřídlená duše. Najdeme v něm duchařinu, detektivní zápletku i zakázanou lásku...

 https://d.gr-assets.com/authors/1452042049p8/46976.jpg   Sedmadvacetiletá Amelia Grayová je restaurátorkou hřbitovů a ve svém volném čase píše o své práci i blog s názvem Hrobničení. Kromě toho ale také od dětství vidí duchy. Řídí se proto přísnými pravidly, které ji naučil její otec, aby nepřicházela s duchy do kontaktu - duchové jsou totiž nebezpeční, jsou schopni ze živých vysávat jejich energii, a proto je nezbytné, aby Amelia svou schopnost nedávala najevo.

   Jenže když se na hřbitově, na kterém zrovna pracuje, objeví oběť vraždy a Amelia se sblíží s policejním detektivem Johnem Devlinem, začne pravidla velmi rychle porušovat. Co se stane? A kdo stojí za krutými vraždami na hřbitově Dubový háj?

   Jak už jsem zmínila v úvodu, Okřídlená duše kombinuje prvky duchařiny s tajemnou detektivní zápletkou. Nechybí proto napětí ani lehce strašidelná až temná atmosféra. Kniha má spád, stále se dozvídáme další děsivé střípky vztahující se k vraždám a ke starému a dlouho zanedbávanému hřbitovu Dubový háj. V příběhu sehraje svou roli i hřbitovní symbolika a historie, z vyšetřování se tak pro hlavní hrdiny brzy stane velké a dost šokující dobrodružství.

http://www.databazeknih.cz/images_books/18_/180039/big_hrbitovni-kralovna-kralovstvi-yHc-180039.jpg   A kromě duchů a vyšetřování vražd tu máme navíc i zakázanou lásku, protože John Devlin Amelii přitahuje i přesto (a možná právě proto), že se tomu Amelia za všech sil brání. Pronásledují ho totiž hned dva duchové, a tak by se od něj podle pravidel měla držet dál. Ale znáte to, Amelia si prostě nedá říct, a tak se v příběhu dočkáme i romantiky.

   Jelikož patří duchařiny i detektivky mezi mé oblíbené čtení, Okřídlená duše se mi přesně strefila do vkusu. Kniha mě zaujala už od prvních stránek, je velmi čtivě napsaná a i Amelia je sympatickou a příjemnou hlavní hrdinkou. Zároveň ale musím přiznat, že jsem od rozuzlení celé zápletky a vůbec od závěru čekala trochu víc (i když akce v závěru rozhodně nechyběla).

   Na druhou stranu se však jedná teprve o první díl, takže i když byl v knize případ vražd z Dubového háje vyřešen, autorka si toho jistě mnoho ponechala na pokračování. Stále zůstaly některé věci neobjasněné nebo jen tak nakousnuté, a tak čekám, že se s nimi setkáme i v dalších dílech trilogie, kde se příběh ještě více rozvine. Pro všechny fanoušky duchů a detektivek, kteří navíc nepohrdnou ani špetkou romantiky, je román Okřídlená duše tou správnou volbou.

Celkové hodnocení: 80 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Knižní klub

 (http://www.bux.cz/knihy/126932-okridlena-duse.html)

4 komentáře :

  1. Byla fajn, i kdyz jsem cekala trochu vice. Dalsi dily si ale prectu rada ;)
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Dalsi trilogie? Tak to se po knizce podivam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se omlouvám za chybičku, na přebalu knihy jsem se dočetla, že se jedná o "volnou trilogii", ale právě jsem zjistila, že na Goodreads je již přidaný i čtvrtý díl, který má vyjít příští rok. Takže pravděpodobně došlo k prodloužení série. Recenzi ale už přepisovat nebudu, knihy by snad na sebe měly navazovat jen volně, každá má mít svůj vlastní "hlavní příběh", a tak na tom snad tolik nezáleží...

      Vymazat
  3. Tahle kniha se mi líbila, četla jsem ji, když jsem ji měla půjčenou z knihovny a pak jsem si ty tři dosud vydané knihy koupila. :) Jinak ale autorka připravuje už i šestý díl Hřbitovní královny, takže to není trilogie. :) Ale chápu, že už to v recenzi nechceš upravovat, když jsi ji jednou napsala. :)

    OdpovědětVymazat