úterý 26. srpna 2014

Recenze: Cena nevinnosti

22230953
 Český název: Cena nevinnosti
 Originální název: Sweet Damage                     
 Autorka: Rebecca James
 Nakladatelství: Yoli
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2013)      
 Žánr: psychologický thriller
 Goodreads
10997685                         
Anotace: Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět. Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky. Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…

   Australská spisovatelka Rebecca James se do povědomí dostala díky své prvotině Krásné zlo. I její druhý román Cena nevinnosti je psychologický thriller určený mladým čtenářům.

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioKc6KuXJb0WY3zLg1wDG1s1E3xgpMWBqwkdshnqNe5FRSiu-CNDf4cw-14owBfKnw6kIjxr3wgn8ml9s-FNvlvdlaIcglS0_07oyAgx87XzgcQPv1H-a6As8otTlP6jsyzTT3b-d2SYk/s1600/james-rebecca.jpg   Hlavním hrdinou příběhu je Tim, který žije u své bývalé přítelkyně Lilly. Ta ale chce, aby se už konečně osamostatnil a odstěhoval do vlastního, a tak si Tim najde levný podnájem. Je ale až podezřelé, jak laciný je prostorný pokoj v obrovském přepychovém domě, ve kterém žije pouze jeden člověk, a to samotná majitelka domu, teprve dvacetiletá Anna Londonová.

   Anna je záhadnou postavou hned od samého začátku. Je jasné, že na první pohled nesmělá a uzavřená dívka s tragickým osudem, která po smrti obou rodičů při autonehodě žije ve velkém domě úplně sama a trpí navíc agorafobií (úzkostí z opuštění vlastního domu), něco skrývá. V domě se dějí opravdu strašidelné věci, které Timovi nedají spát. A aby podivností nebylo málo, i sourozenci Marcus a Fiona, rodinní přátelé Anny, se chovají velice zvláštně a z počátku nadšený Tim tak najednou nemá ze společného bydlení s Annou vůbec dobrý pocit. Jaká tajemství za tím vším stojí?

Untitled   Román má již od prvních kapitol tu správnou tajemnou atmosféru, která udržuje v čtenáři napětí a touhu dozvědět se pravdu o psychicky narušené Anně, která je evidentně nešťastná, a jejím domě, kde Tim nachází nejrůznější děsivé věci. Poměrně dlouho však k žádnému odhalení či k zvratu nedojde, naopak se objevuje stále více a více otázek a podivností. I když je hlavním vypravěčem příběhu Tim, několik kratších kapitol psaných kurzivou je z pohledu Anny a dozvíme se z nich i něco o její minulosti.

   Kniha ubíhá díky čtivému vyprávění velmi rychle, a tak mi její přečtení netrvalo dlouho. Snažila jsem se během čtení nějak propojit všechny zvláštnosti, nacházet souvislosti a hledat možné vysvětlení, přesto jsem v poslední třetině knihy, kde už se čtenář konečně dočká postupného rozuzlení příběhu, byla v šoku, protože některé zvraty jsem vážně nepředvídala a ani by mě nenapadly. Všechno začíná dávat smysl až v posledních kapitolách, kde se postupně dozvídáme celou dech beroucí pravdu. Tohle jsem vážně vůbec nečekala.

   Rebecca James má ve svém psychologickém thrilleru vše dokonale promyšlené a dokáže čtenáře překvapit opravdu nečekaným závěrem. Knihu bych doporučila všem, kteří mají podobné tajemné a nepředvídatelné psychologické thrillery rádi. Je to napínavé čtení, u kterého se nebudete nudit, a to i přesto, že chvíli trvá, než příběh nabere tzv. na obrátkách a začne být šokující. Nakonec to však stojí za to. Tim je navíc sympatickým hrdinou, kterého si snadno oblíbíte, a i když to tak nejspíš nevypadá, v příběhu se najde místo i na romantiku.

Celkové hodnocení: 89 %

 Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Yoli

 (http://www.bux.cz/knihy/116711-cena-nevinnosti.html)

2 komentáře :

  1. Mně se tahle knížka hrozně moc líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já knihu nečetla, ale chtěla bych. Vypadá to dobře a i čtivě, protože to všichni chválí. :) Krásná recenze

    OdpovědětVymazat