pondělí 28. července 2014

Recenze: Léto na druhý pokus

Léto na druhý pokus
 Český název: Léto na druhý pokus
 Originální název: Second Chance Summer    
 Autorka: Morgan Matson
 Nakladatelství: CooBoo
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2012)      
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
11071466                         
Anotace: Poslední léto, které by mělo trvat navěky…
Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému.
Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. Každý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska.
Nová kniha od Morgan Matsonové, autorky Amy a Rogera: Na cestě, vám zase zlomí srdce!


   Druhá kniha autorky románu Amy&Roger: Na cestě vypadá na první pohled jak podle obálky, tak podle názvu jako ideální letní čtení. Přesto zpracovává mimo jiné jedno velmi závažné téma, a tím je rakovina člena rodiny...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwgcPdxRmhnRY6M0UEPXq2trmovXaIian6h720z55BYYHPJY5cQdfwA-ocxnuJy75jgrlEqb4G6n1Ujt-yMfHjysCSilyjkSPgQQSerWd1nuhC2FrRPfQKBcn0bg_Q6rbWKy8oLCk2vZ-y/s320/morgan+matson.png   Když se s hlavní hrdinkou a vypravěčkou celého příběhu Taylor rozešel na konci školního roku její kluk a opustili ji všichni její kamarádi, myslela si, že nic horšího se jí už nemůže stát. Jenže bohužel opak je pravdou. Tři týdny před začátkem prázdnin zjišťuje, že její otec má rakovinu slinivky ve čtvrtém stádiu. Zbývají mu poslední měsíce života a jeho přáním je, aby celá rodina strávila toto (poslední) léto v jejich domě u jezera v Lake Phoenix.

   Dříve v tomto domě trávili každé léto, ale nyní již od jejich posledního letního pobytu uběhlo pět let. Taylor tu měla nejlepší kamarádku Lucy i svého prvního kluka Henryho, jenže před těmi pěti lety provedla něco, čím jim hodně ublížila a co jí dodnes brání vzpomínat na Lake Phoenix v dobrém. Nejraději by se po tom všem, co se tenkrát stalo, do domu u jezera už nikdy nevrátila a také už nikdy znovu nepotkala své staré přátele, ale teď se to najednou zdá nevyhnutelné.

   V příběhu Taylor tak sledujeme dvě roviny - rakovinu jejího otce a to, jak po jejím příjezdu do Lake Phoenix ožívají staré vzpomínky a křivdy mezi ní a jejími bývalými kamarády. Taylor má totiž celý život jednu vlastnost - když se objeví nějaký problém, nejraději před ním uteče. Ale časem pochopí, že útěk nikdy nic nevyřeší.

 Dock   Čtenář dlouho neví, CO tak závažného se před těmi pěti lety stalo, a to dodává knize na napětí. Místy jsem vážně přemýšlela, co tak hrozného mohla Taylor ve svých pouhých dvanácti letech provést, že jí to dodnes Henry ani Lucy neodpustili... Nakonec ten dávný spor byl vlastně dost jednoduchý a možná i k pousmání vzhledem k jejich tehdejšímu věku, ale zato byl aspoň pro čtenáře lehce představitelný a věrohodný.

   Pak tu je samozřejmě ta emotivní část příběhu, kdy sledujeme postupně zhoršující se stav otce Taylor a jak těžko se jednotliví členové rodiny s touto situací vyrovnávají. Když jsem se jen na okamžik vcítila do kůže Taylor, přeběhl mi mráz po zádech při pomyšlení, že by se něco takového mohlo stát někomu z mých blízkých. Vědět, že to jsou vaše poslední měsíce, když jste ještě relativně mladý... Opravdu depresivní představa. To by asi nikdo na světě nechtěl zažít, ať už by se jednalo o něho samotného nebo o někoho, koho miluje.

♥_____♥   Když ale pominu tuto smutnou složku příběhu, kterou jsem dost prožívala, nedokázala jsem se ubránit pocitu, že zbytek je hodně zdlouhavý a natahovaný. I když má Morgan Matson čtivý styl psaní, na některých stránkách jako by se nic zásadního nedělo... Ať už se Taylor vydala v Lake Phoenix kamkoli, vždy náhodou natrefila na Henryho či Lucy, což bylo vždy předvídatelné. Kniha možná mohla být i trochu kratší, místy tomu prostě chyběl větší spád.

   Přesto je Léto na druhý pokus román, který své čtenáře rozhodně neurazí, naopak nejednoho svým příběhem dojme. Na knize se mi líbilo, že i když byl hlavně závěr příběhu velmi emotivní, autorka nehrála zbytečně na city. Nepůsobilo to na mě nějak vyumělkovaně a ani dojemné scény mi nepřišly vynucené jako jinde. A i přes několik velmi silných momentů a pasáží hodnotím knihu spíše jako oddechovou. I tak jsem ale knihu dočítala s dost těžkým srdcem.

   Pokud hledáte nějaké jednoduché, odpočinkové, ale zároveň ke konci i závažnější a smutnější čtení na léto (ano, vím, že tato kombinace zní docela zvláštně a nepravděpodobně), pak by to mohla být ta pravá knížka právě pro vás! Opravdu se hodí ke čtení během horkého líného letního odpoledne, i když znovu připomínám, že jen částečně. Připravte se na to, že celá kniha tak pohodová a prosluněná nebude. Citlivější čtenáři se pravděpodobně slzám neubrání...

Celkové hodnocení: 70 %

 Za recenzní e-book mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo

 (http://www.cooboo.cz/kniha/leto-na-druhy-pokus)

5 komentářů :

  1. Knížku bych si ráda přečetla, nevypadá teď na léto vůbec špatně, i když s tou smutnou částí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už se moc těším, až mi přijde! :) Podle tvé recenze to vypadá skvěle - přesně něco takového bych ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. Knihu si chci určitě přečíst co nejdřív. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to celkem zajímavě, podle tvé recenze. :)

    Můj web: http://lovefantasybooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat