neděle 23. března 2014

Na téma... zpracování knih

   Dnes bych se v tématickém článku chtěla zabývat tím, jak zpracované knihy mám ráda. Určitě už jste se setkali s diskusemi typu "Je lepší hardback, nebo paperback?" apod. Já jsem se rozhodla tímto tématem zabývat ještě podrobněji, a tak vznikl tento článek. Budu moc ráda, když se po dočtení podělíte v komentářích o svůj názor.

Vazba

I got mad...

   A jsme u toho. Co je lepší - pevná vazba nebo brožovaná? Obě mají své výhody i nevýhody. Já osobně ale preferuji pevnou vazbu. Brožovaná je fajn třeba u učebnic, jsou pak lehčí, ale když si představím knihu, má tvrdé desky. Pevná vazba je rozhodně odolnější, paperbacky se často hlavně v rozích "rozlepují" a pokud je kniha tlustší, nemůžete ji při čtení ani pořádně rozevřít, jinak se vám celý hřbet zlomí. I když všechny měkké vazby nejsou stejné, existují i ty kvalitnější, většinou mají navíc klopy (aspoň doufám, že se tomu tak říká, myslím tím ty "ohnuté záložky"). Třeba kniha Bez naděje je sice paperback, ale když si ji teď prohlížím, vypadá i po přečtení stále jako nová, na hřbetě nejsou žádné "prasklinky" apod. Ale to už se třeba nedá říct o mých německých knihách z nakladatelství cbt/cbj, které mají naprosto zlomené hřbety, a to jsem si dávala při čtení opravdu pozor.
   Na druhou stranu pevná vazba je nákladnější. Vím, že po internetu před časem koloval článek, že v zahraničí se vydává mnohem více brožovaných knih než u nás, protože je to levnější, lidé v Česku si však na pevnou vazbu stále potrpí. Upřímně, kdyby nakladatelé vydávali levnější verzi v paperbacku a dražší v hardbacku, asi bych šáhla jako většina čtenářů po té levnější. Ale u nás to zatím tak nefunguje. Neřekla bych, že u nás platí knihy v měkké vazbě = lepší cena. Mnohdy je to spíš naopak, často se v knihkupectví až divím, jak jsou i tenké paperbacky drahé. Ale časem se to možná u nás taky změní a budou převládat brožovaná vydání.


S přebalem, nebo bez

..

   To se týká spíš knih s pevnou vazbou, i když jsem se setkala už i s paperbacky s přebalem. Přebal má také své výhody a nevýhody. Já osobně mám přebaly ráda, i když je při čtení vždy sundávám. Proto si víc užiju obálky, když kniha přebal nemá, protože knihy s přebalem jsou pod přebalem většinou obyčejné. Vždycky ocením, když je kniha i po sundání přebalu nějak hezky zpracovaná. 
   Jak už jsem tedy psala výše, i přesto, že přebal sundávám a neužiju si proto tolik obálku knihy, mám ho ráda. Má totiž klopy a na té druhé zpravidla bývají informace o autorovi. Strašně mi chybí, když v knize není medailonek autora a u knih bez přebalu většinou nebývá. Ráda se dozvím něco o spisovateli, který danou knihu napsal. Pak se mi i stává, že vlastně ani nevím, odkud autor pochází (když má anglické jméno, je tu hned několik možností). Myslím, že i když kniha nemá přebal, mohli by nakladatelé buď na začátku nebo na konci knihy věnovat jednu stránku právě krátkému textu o autorovi.

 

Obálka

.

   U obálky je to jasné - buď se líbí, nebo ne. Některé jsou takové obyčejné, někdy se jedná až o umělecká díla, jak krásně jsou graficky zpracované a tvoří je i různí umělci (Kristie má o umělcích, kteří tvoří knižní obálky, na blogu moc pěkný článek). Osobně moc nemusím obálky, na kterých jsou přímo vyfocení modelové, kteří mají představovat hlavní hrdiny. Vlastně obecně možná víc dávám přednost obálkám se zajímavou ilustrací než obálkám s fotografií (i když existují samozřejmě i výjimky, může to být i kombinace nebo zajímavě graficky upravená fotografie). Třeba originální obálky mají podle mého názoru knížky od Kerstin Gier (jak Drahokamy, tak její nová kniha Silber). 
   Těžko se o obálkách píše takto obecně, je to případ od případu, co však podle mě dokáže obálku zkazit, jsou různé nálepky, nápisy a podobné zbytečnosti, které mají zajistit větší prodej... (o tom má zase článek Freckles). Většinou jsem nejradši, když naši nakladatelé ponechají původní obálku, i naše obálka však může být povedená.

Úprava textu

A new world ♥

   Tady vlastně ani nemám nějaké speciální požadavky... :D Jen mi občas přijde, že mají některé knihy více stran, než by musely mít, a pak mi zaberou zbytečně moc místa v knihovně. Třeba u některých knih mám pocit, že mají zbytečně velké řádkování a okraje. Neříkám, že mám ráda, když je stránka knihy úplně hustě popsaná, navíc ještě drobným písmem, ale někdy mi vážně přijde, že nakladatelé až zbytečně plýtvají papírem. Nevím, co je k tomu vede. Možná je to však jen můj dojem.
   A pak se mi také zdá, že se poslední dobou vyskytuje v knihách až příliš velké množství překlepů a bohužel i chyb. Na jednu stranu to chápu, že nějaký překlep se může objevit, ale často si říkám, jak si někdo mohl při čtení nevšimnout tak do očí bijící chyby. To už ale trochu odbíhám od původního tématu článku.

Formát

📚

   Nejvíc mi asi vyhovují rozměry, jaké mají knihy (nebo alespoň většina knih) od Knižního klubu (nebo i od BB/artu a dalších) - takový ten jejich klasický formát, třeba knihy z edice Světový bestseller už bývají větší. Ta velikost mi přijde taková ideální, akorát do ruky. Pak ty knihy i vedle sebe v knihovně lépe vypadají, když jsou všechny stejného formátu.

Papír

   Papír musí samozřejmě vonět. Lepší je ten lehce nažloutlý. :P I tloušťka papíru by měla být dostatečná - někdy jsou stránky tak tenké, že jsou skoro až průsvitné, a to se pak člověk bojí, aby se při rychlém otáčení neroztrhly. Ale zase když je papír "moc kvalitní", je pak kniha příliš tlustá a těžká. Vzpomínám si, jak jsem četla Zmizelou... Čtení bylo velmi nepohodlné, kniha váží dost (ono se to nejprve nezdá, ale když ji držíte v ruce nějakou dobu, pronese se). Musela jsem si ji vždycky někam položit. A to má jen něco málo přes 500 stran...

A záleží na tom vůbec?

   Nakonec - záleží na tom vůbec, jak je kniha zpracovaná? Na obsahu to přece stejně nic nezmění! I nádherně zpracovaná kniha může být ve finále "brak" a naopak ze zprvu nenápadně vyhlížející knihy, na první pohled celkem obyčejné, se může vyklubat vaše nová oblíbenkyně.
   Přesto to, jak je kniha zpracovaná, nás ovlivňuje minimálně v momentě, kdy se rozhodujeme, zda si knihu máme či nemáme koupit. Určitě už jste si někdy říkali - koupil/a bych si tu knihu vůbec, kdyby neměla tak pěknou obálku? ;) Tímto článkem jsem vám chtěla pouze "krátce" popsat, co se na tištěných knihách líbí mně. :)

Moc mě zajímá váš názor na toto téma a také vůbec názor na tuto novou rubriku na mém blogu, baví vás mé články na téma (a nevadí vám, že jsou tak moc "ukecané")? Budu ráda za každý váš komentář k tomuto článku!

8 komentářů :

  1. Moc pěkný článek, já osobně také koukám na to, jak je kniha zpracovaná. :) Tak trochu si mnohem radši přečtu knihu, na které si nakladatel dal evidentně záležet, než když kniha působí výrazně nekvalitně. :)
    Co se týče otázky paperback vs. hardback - poslední dobou upřednostňuji spíše paperback, protože zabírá méně místa. Ale když jde zase o nějakou silnější knihu, uvítám spíše hardback. Jen mi u nás docela vadí, že knihy v paperbacku mnohdy stojí naprosto stejně (nebo více) jako knihy v hardbacku. V tomhle směru se mi líbí ten zahraniční způsob - paperback je levnější než hardback a je jen na čtenáři, co si vybere. :)
    Přebal jsem dřív moc nemusela, teď uznávám, že se docela hodí - přece jenom chrání tu knihu před zničením. Nicméně mě vždycky mrzí, když kniha bez přebalu vypadá tak nijak, je na ní jen název, to se mi nelíbí. Ale třeba Mercy má bez přebalu stejnou obálku jako s ním, takže tam mi to nevadí. Nebo Drahokamy vypadají i bez přebalu dobře. :)
    Obálka - čím nápadnější a originálnější je, tím v dnešní době lepší. :)
    Co se týče úpravy textu - hrozně mi vadí, jak je udělaná Cinder. Tam je naprosto zbytečně příšerně velké řádkování. Ty mezery tak jsou hrozně velké... Ta kniha mohla být udělána mnohem lépe.
    Formátem mi poslední dobou přijdou nejlepší knížky od Baronetu. :) Třeba u KK se mi vůbec nelíbí, jak vysoké jsou ty knížky od Greena, zmenšila bych je, jop. :)
    To jsem tuhle četla knihu s tak slabým papírem, že jsem nechtěně stránku roztrhla. Myslela jsem, že budu vraždit. A některé papíry jsou naopak zbytečně těžké a kniha je pak kvůli tomu hned dražší. Třeba ta Zmizelá je dokonalý příklad. Mně osobně se navíc tenhle papír stejně vůbec nelíbí. Co se týče papíru, vyhovují mi třeba knihy od CooBoo. :)
    Moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za obsáhlý komentář, ráda si počtu... :D
      K tomu řádkování - přesně, na Cinder jsem zrovna také myslela, když jsem to psala, tam je mezera mezi řádky stejně velká jako samotný řádek. U KK jsem právě spíš myslela ten formát, co má např. Hex Hall, Mediátor, Supermodelka, Inkarceron atd., ty knihy od Johna Greena jsou právě z edice Světový bestseller, kde je ten formát větší a i ten papír je tam takový napůl křídový, a proto jsou pak ty knihy navíc i hodně těžké. Také souhlasím s tím, že CooBoo má dokonalý papír - kvalitní, ale přesto lehký, ale zase mi také přijde, že mají občas docela velké řádkování a okraje, ty knihy jsou pak docela tlusté - jejich knihy mi zaberou celkem dost místa na poličce, mnohem víc než od jiných nakladatelství. Ale zase jsou opravdu krásně zpracované. :)) Jsem ráda, že se ti článek líbí! :)

      Vymazat
    2. Není zač. :D
      Cinder je celkově takový případ... Řádkování příšerně velké, navíc je to paperback a k tomu ta cena - ta mi přijde neúměrně vysoká, jop.
      Jó, jo, vím jaký formát u KK jsi myslela, ten mám taky ráda, ale právě ta edice Světový bestseller mi vůbec nevyhovuje. Nevím, co je to napadlo dělat knihy zrovna v takovém formátu. A kdo se s tím má tahat, že? :D :)
      Ohledně knih od CooBoo souhlasím. Oni mají sice knihy většinou zpracované moc pěkně, ale třeba ty okraje jsou fakt moc velké. Třeba dneska mi došla Etiketa & Špionáž a kdyby tam byly okraje menší a písmenka trochu větší, vůbec by mi to nevadilo. A pravda, že knihy od CooBoo zabírají hrozně moc místa. :D :)
      Nebo ty nové knížky od Rowlingové od nakladatelství Plus jsou taky zbytečně moc velké. Vůbec by mi nevadilo, kdyby měly třeba poloviční velikost. :)

      Vymazat
    3. Jako přesně, Etiketu&špionáž zrovna čtu a také mi přijdou písmenka docela malá, přitom okraje jsou obrovské... Jinak je ta kniha nádherně zpracovaná, jen tohle mi trochu vadí. :/
      A když vyšla Cinder a zjistila jsem, že je to paperback a stojí tolik, ani jsem si ji nechtěla koupit. Pořídila jsem si ji až když byla nějaká akce na knihy od Egmontu (které jsou obecně všechny dost drahé).
      KK si asi myslí, že když je to edice Světový bestseller, musí ty knihy mít i světový formát hodný bestselleru - velký, aby na něm mohla být co největší zlatá placka! :D

      Vymazat
  2. Většinou knihu objednávám přes internet, protože když už někdo vydá knihu, kterou chci číst, tak nekoukám na obálku a kupuju. Kdybych si ale mohla vybírat, tak určitě hardback, čitelné písmo (nevadí mi když je trochu větší a odsazenější, hlavně když je to přehledné), velikost do ruky - docela mi vadí, když je kniha velká nebo těžká, protože čtu hlavně na cestách. Nejvíc mi to vadilo na knize Keltské Čechy, protože nosit v batohu průvodce, který je nepřiměřeně těžký, mě vůbec neláká. Jak obálka vypadá mě tak moc nezajímá, zato odfláknutá korektura textu ano - jelikož sama dělám korektury, nemůžu přestat myslet na to, jak bych to opravila, a strašně mě to vytáčí a odvádí od čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor, souhlasím, že některé knihy jsou opravdu příliš velké a těžké, na cesty je to potom absolutně nepraktické a i čtení doma není zrovna pohodlné... Odfláknutá korektura rozhodně kazí dojem z celé knihy, ty chyby pak akorát odvádějí čtenáře od čtení a tu knížku si pak tolik neužije.

      Vymazat
  3. Abych se přiznala, tak já preferuju spíš paperbacky, a to v tý klasický fantasy velikosti, jako je třeba Zeměplocha. Asi je to tím, že Zeměplochu miluju a jsem na ni v tom zpracování zvyklá a prostě mi ten formát přirostl k srdci. =D A není pravda, že se nedá otevřít bez zlomení, jen pár tlustších paperbacků, co mám, má nepatrně prohnutej hřbet, zlomená ale není z těch knížek žádná. =) Ale jasně, že krásnýmu hardbacku taky neodolám. =D A přebaly teda ráda ani trochu nemám, protože je pak akorát někde válím a zpravidla pomačkám... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono hodně záleží na tom, jak moc kvalitní ten paperback je, věřím, že jsou i kvalitně zpracované, ale já mám právě s tlustými paperbacky dost špatné zkušenosti, ty německé mám prohnuté úplně. :/

      Vymazat