středa 5. března 2014

Jeden vykecávací... ;)

Znáte to, když prostě dostanete chuť napsat nějaký ten vykecávací článek na blog? Moc často to nedělám, ale poslední dobou je to na blogu samá recenze a chce to nějakou změnu. Tak jsem se rozhodla se s vámi podělit o to, co čtu, co se chystám číst a tak vůbec, jak se mám. :))

Tento týden se mi sešly hned čtyři recenzní výtisky, do kterých se chci postupně pustit (a samozřejmě budu na všechny psát recenze na blog).
Sběratel očí
Teď zrovna čtu Sběratele očí, jsem těsně před půlkou a zatím jsem s knihou moc spokojená, baví mě to hodně. Je to super-čtivě napsané, má to spád, je to napínavé...co víc si přát? I zápletka mě dost zaujala a jsem moc zvědavá na rozuzlení, protože příběh je zatím dost nepředvídatelný. Jinak pokud knihu neznáte, napsal ji německý autor thrillerů Sebastian Fitzek, u nás od něj vyšel např. Zaklínač duší, kterého si chci také přečíst. Dneska chci rozhodně pokračovat ve čtení, takže by recenze mohla být někdy tak zhruba v pátek (ale nic neslibuji, uvidím, jak to všechno stihnu). Nakonec ještě jedna zajímavost ke knize - je číslovaná pozpátku, takže začíná epilogem na straně 385 a končí poděkováním na straně 1!
Etiketa & špionáž (Finishing School, #1)
Poté se chystám na knihu Etiketa & špionáž. Musím se přiznat, že kniha mě naprosto okouzlila svou luxusní obálkou! Zní to možná povrchně, ale ta obálka je dokonalá a už jen kvůli ní si tu knížku musím přečíst. Ale to neznamená, že by mě nezaujala svým příběhem - nebo aspoň tím, co jsem o něm zatím slyšela. Četla jsem několik krátkých ukázek a vypadá to na opravdu zábavné čtení. Myslím, že po knize o sériovém vrahovi ocením nějakou tu oddechovou vtipnou knížku. Podle toho, jak mi to vyjde, se do ní pustím buď přes víkend nebo během příštího týdne. Do té doby budu prostě jen obdivovat tu nádhernou obálku! Už teď jí uděluju mimořádných 5 hvězdiček za grafické zpracování... :D ♥

Jen jeden den (Just One Day, #1)
Další kniha, do které se chci v blízké době pustit, se jmenuje Jen jeden den. Napsala ji Gayle Forman, autorka knihy Jestli zůstanu (mimochodem 22.srpna má premiéru film podle této knihy!). Já mám knihu Jestli zůstanu už skoro rok doma, ale i přesto, že je tak tenká, jsem se k ní ještě nedostala. Každopádně na Jen jeden den se moc těším. Kniha vychází až v dubnu, mám ale na recenzi e-book a chci se do něj pustit hned, jak dočtu Sběratele očí (ještě jsem se teda nerozhodla, zda jako první začnu číst Jen jeden den nebo Etiketu&špionáž). Četla jsem ukázku, kterou jsme dostali na křtu YOLI a moc mě zaujala. Vypadá to na skvělou knihu. Mám podobné příběhy ráda, takže doufám, že mě nezklame.
Half Bad (Half Life, #1)
Jako poslední knihu teď plánuju číst Half Bad, je to také recenzní e-book od YOLI. Jedná se o fantasy román a já doufám, že se mi to bude líbit, i když z toho upřímně mám i trochu obavy (ne každá fantasy kniha mi totiž sedne). Jinak tato kniha vychází až někdy v květnu. Do té doby bych ji snad měla stihnout přečíst a zrecenzovat. :D Doufám, že vás některá z uvedených knih zaujala a že si poté rádi na ni přečtete mou recenzi. Je to docela pestrá směsice různých titulů a já jsem za to opravdu ráda, protože mě baví střídat žánry - když čtu dlouho jeden typ knih, začne mě to časem nudit. Ale mně teď žádná nuda nehrozí!
 http://www.academia.cz/img/knihy/obalky1/lrg/hordubal.jpg
Rozhodně bych stíhala číst mnohem rychleji nebýt školy, která mi bere většinu volného času a na čtení se proto často nedostane. Zmiňuji se o ní hned ze dvou důvodů - za prvé jsme dostali za úkol přečíst knihu Hordubal od Karla Čapka. Dnes jsem si ji stáhla do čtečky a zjistila, že to má pouhých 99 stran, takže to bude opravdu rychlé čtení, navíc Karel Čapek se čte dobře. Přesto mi to jeden večer zabere, ale snad to nebude špatné čtení. Je tu ale ještě druhý důvod, proč jsem začala o škole, a tady bych potřebovala vaši pomoc. Na Facebooku jsem se již zmiňovala o literárním semináři, kde máme za úkol udělat referát na bestsellerového autora, případně na jednu konkrétní bestsellerovou knihu či sérii knih. Já chtěla původně udělat Zloděku knih, jelikož knihy typu Harry Potter či Hunger Games jsou zakázány, ta mi ale neprošla, takže to nakonec dopadlo tak, že mám Johna Greena. Četla jsem Hvězdy nám nepřály i Hledání Aljašky, takže mi to vlastně docela vyhovuje, akorát přesně nevím, co tam mám povídat, protože jsou to zrovna takové romány, které se dost těžko popisují. A úkolem toho referátu je právě přijít na to, proč se ty knihy staly bestsellerem a zda si to zaslouží. A tak mě napadlo, že byste mi mohli pomoct - mně osobně se třeba líbilo Hledání Aljašky mnohem víc než Hvězdy nám nepřály (viz můj názor). Ale vím, že většina lidí má přesně opačný názor a že bestsellerem se staly především Hvězdy. Proto vás, co jste Hvězdy případně i Aljašku četli, chci poprosit - mohli byste mi třeba do komentářů vypíchnout nějaké základní body, proč vám ta knížka přišla tak moc skvělá nebo naopak proč se vám třeba nelíbila? Co vám na těch knihách přijde nejzásadnější, proč jsou tak moc oblíbené? A myslíte si, že si popularitu zaslouží, že mají tu kvalitu? Váš názor by mi moc pomohl, abych knihy nehodnotila jen ze svého pohledu.

To je asi tak vše, co jsem do tohoto článku chtěla napsat, doufám, že jsem vás nenudila a předem moc děkuji za každý případný komentář nejen k Johnu Greenovi! Mějte se, čtěte a zase někdy se stavte u mě na blogu. ;)

5 komentářů :

  1. Myslím, že jeden z nejzásadnějších pozitiv obou knih je to, že si John Green na nic nehraje. Jeho hrdinové jsou normální hrdinové, s více nebo méně normálními problémy.
    A do toho má takové hezké myšlenky. Jakmile se mi líbí nějaká pasáž z knihy tak, že mám chuť si ji zapsat, kniha má u mě předem vyhráno. A jak Aljaška, tak Hvězdy jsou těchto pasáží plné. Některé už umím zpaměti, protože jsem je četla pořád dokola. A to je myslím ta největší známka dobré knihy. Když ji chceš číst znovu a znovu, celou i po částech.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě Hvězdy přišli více emotivnější a více citově založené. Také v nich bylo větší množství úžasných vět, které umí tak dokonale napsat jen John Green. A odnesla jsem si z nich i delší doznívající efekt po přečtení.
    Aljaška mi přišla taková hodně moc reálná, což mi na knihách nevadí, ale tady jsme očekávala trochu víc. Není to špatná kniha a líbila se mi, ale ne tak, jak jsme chtěla. Ale tvůj názor respektuji a nechci ti nic vnucovat.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hledání Aljašky jsem nečetla, ale Hvězdy ano a líbily se mi protože nebyly patetické, ale o tvrdé a bolestné životní ráně psali s nadhledem a humorem sobě vlastním, jak píše Putta byly plné úžasných vět, které byly k pousmání i k zamyšlení, ale pravdivé a utkvěly mi v hlavě :) Jinak na Tvoje knihy jsem zvědavá. Hordubal byl docela dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem zatím ani Hvězdy ani Hledání nečetla, nemám ráda takové moc romantické knížky, ale třeba to Half Bad bych si jednou ráda přečetla! :3 Já teď dočítám Upíra Lestata a mám na pořadníku dalších milion knížek, ale tenhle stojí za to přidat ho tam. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem fakt hodně zvědavá na Etiketu & Špionáž, taky si ji chci přečíst :)
    Četla jsem jen Hvězdy a teď jsem si uvědomila, že to vůbec nejde popsat, přesně jak píšeš :D ale je to takové hodné a milé, přestože od začátku víte, že dobře to nedopadne. Vyvolávají spoustu emocí a mají v sobě hromadu myšlenek, nad nimiž se člověk při čtení zamyslí. Hrdinové jsou více méně realističtí, nijak přehnaně úžasní, žádné přehnané chudinky. Zkrátka jsou úplně obyčejní a skoro každý začne po knížce přemýšlet, co by dělal na jejich místě :)

    OdpovědětVymazat