neděle 22. září 2013

Recenze: Korálkování – výroba šitých šperků

http://storage.albatrosmedia.cz/albatrosmedia/images/large/e2bc7d33c4330a577bfcf3b5da21d02b.gif
 Název: Korálkování – výroba šitých šperků
 Autorka: Drahomíra Fejtková
 Nakladatelství: Fragment
 Rok vydání: 2013
 Počet stran: 80
 Provedení: brožovaná

  Korálkování - nové postupy pro výrobu originálních šitých šperků s korálky.
  Zapojte svou fantazii a šikovné ruce a obohaťte svou šperkovnici o nové originální přírůstky. Naučte se základní techniku korálkových stehů a jak správně vybrat korálky, aby vznikl opravdu zajímavý a nápaditý vzor.
  Dvě desítky podrobných návodů na výrobu náušnic, náramků a náhrdelníků zároveň poslouží jako inspirace pro vaše vlastní nápady.
                         

Pokud sledujete můj blog pravidelně, nejspíš vám neuniklo, že korálkování je můj koníček. Dosud jsem ale používala jen jednodušší techniky jako ketlování apod., výrobu šitých šperků jsem zatím nezkoušela. Proto mě zaujala tato knížka, která se touto technikou zabývá. Lákalo mě naučit se něco nového.

Po úvodním slově autorky se v knize nejdříve seznámíte se základním nářadím a s pomůckami, které na korálkování potřebujete, což se hodí hlavně začátečníkům, kteří s výrobou šperků nemají žádné zkušenosti. Poté následuje kapitola věnovaná ketlování, které sice přímo nesouvisí s výrobou šitých šperků, ale pro výrobu některých šperků z knihy je nutné tuto techniku ovládat. Dále se také dozvíme, jaké jsou způsoby zakončování šperků a jak správně nastavit a zapošít nit. Všechny tyto úvodní kapitoly, jak už jsem zmínila, jsou určeny hlavně pro začínající korálkáře, kteří je určitě ocení. Zkušení se mohou vrhnout rovnou na jednotlivé návody.

V knize najdete celkem 20 návodů. Každý návod obsahuje rámeček, kde je uveden všechen materiál, který budete na výrobu daného šperku potřebovat. Následuje krátké povídání autorky a fotografie hotového výrobku. Samotný návod je tvořen obrázky, kde je pomocí šipek znázorněno, jak máte při šití postupovat. Nechybí samozřejmě ani podrobný popis. Návody jsou opravdu srozumitelné a snadno pochopitelné.

Některé návody jsou o něco těžší, některé jednodušší, takže si můžete sami podle svých dovedností zvolit, co byste chtěli vyrábět. Nebudou se nudit ani pokročilejší. Kniha obsahuje návody na náramky, náhrdelníky, naušnice i prsten a mnohé návody se dají obměňovat, různě kombinovat a využít na výrobu vlastních šperků.

Abych o knize nepsala jen obecně, rozhodla jsem se ji vyzkoušet v praxi. Vybrala jsem si návod nazvaný "Plochý twinový náramek", pořídila si potřebný materiál a dala se do šití. Ze začátku jsem stále postupovala podle návodu, ale už po pár řadách náramku jsem se daný steh naučila navlékat i zpaměti. Musím říct, že tato technika je neuvěřitelně pracná, na náramku jsem pracovala několik dlouhých hodin. I když výsledek není úplně dokonalý (připomínám, že se jedná o můj vůbec první šitý šperk), jsem s ním spokojená. Takhle to dopadlo:


Navíc na výrobu ani nepotřebujete moc věcí, všechno, co jsem použila, vidíte tady:

Obyčejná malá jehla, korálky, monofilová nit, kroužky a americké zapínání - v dnešní době není těžké sehnat materiál na korálkování, jen v centru Prahy vím o čtyřech korálkárnách, které mají samozřejmě i své pobočky v dalších velkých městech a navíc je na internetu mnoho e-shopu, které toto zboží nabízejí. 

Takže to jediné, co vám chybí, abyste mohli začít korálkovat, je knížka Korálkování – výroba šitých šperků, která vás zabaví na hodně dlouho! Můžu vám ji jen doporučit. Já už podle ní dokonce začala šít další šperk...


 Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.   Knihu si můžete objednat zde.

10 komentářů :

  1. Ten tvůj náramek je moc krásný! Líbí se mi víc, než ten, co mají na obrázku :)) Jen tak dál. Jsou mezi těmi náušnicovými návody nějaké opravdu pěkné? Já jsem ulítlá na náušnice; přívěsky a prstýnky nosím pořád dva stejné, ale náušnic mám mraky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, mně se barevně líbí ten můj asi taky víc, ale kdybys ho viděla naživo, je tam pár takových mezírek a nedokonalostí, které by tam asi správně být neměly... Ale mně se přesto líbí a budu ho nosit. :) No naušnice tam jsou, ale nejvíc je tam asi náramků, naušnice tam jsou jedny ve tvaru hvězdy a pak jedny takové zvláštní spirálové a to je všechno. Vlastně oboje jsou vidět na obálce - k tomu modrému náhrdelníku je tam návod na úplně stejné naušnice a pak jsou tam ty fialové spirálové naušnice... Víc jich tam není.

      Vymazat
  2. Wow, strašne krásne :) Veľmi sa ti to podarilo a ani nevidieť, že je to tvoj prvý šitý šperk :) Si vážne šikovná, ako som už spomínala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, není to ale tak těžké, jak se zdá, s touto knížkou bys to zvládla taky. ;)

      Vymazat
  3. Miluju takovéhle krásné tvořivé náramky. Škoda že žádné náramky neprodáváš, hned bych si koupila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné šperky . Tyto korálkovité mám velice ráda. Mé oblíbené jsou ty, které v mých letech nosila například má babička nebo dokonce i prababička. Takže vyhledávám nějraději v nějakých antikách nebo tak po různu. Pokud znáte nějaké zajímavé, určitě mi je napište :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj náramek je opravdu moc krásný. Líbí se mi mnohem víc než ten, který je prezentován na fotografii, kterou si přiložila k článku. Opravdu sis dělala vše úplně sama? Pokud ano, nepřemýšlela si o tom, že by ses tím mohla živit? Jde ti to fakt dobře. Pro ostatní.. znáte internetové tržiště s oblečením https://www.onlinesekac.cz?

    OdpovědětVymazat
  6. Hehe, takové šperky by se mi moc líbily, ale já si bohužel nemohu žádné takové doma udělat, protože mám takové jakési nešikovné ruce a tak si raději nějaké ty šperky koupím. Třeba mám moc ráda dětské šperky, které kupuji pro mé děti atd... Šperky moc miluji:)

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé tyhle náramky mě doprovázely moje mladistvý :D V jednu chvilku sem jich na sobě měla snad dvacet. Tyhle tvořivé náramky pro mě nikdy nezestárnou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Korálkování jsem měla hrozně ráda, když jsem byla mladší, ale teď bych na to už asi neměla takovou trpělivost. Každopádně je mi jasné, že se tímto stylem dají vytvořit opravdu pěkné šperky. A hlavně originální. Právě originální šperky mám strašně ráda. Teď nedávno jsem si například koupila takový hrozně pěkný tyrkysový náramek který je podle mého dost originální.

    OdpovědětVymazat