neděle 14. července 2013

Můj autor roku 2012 - Meg Cabot

http://i1183.photobucket.com/albums/x475/Elizka41/Knizni%20doupe/K%20webu/MAR12.png
Více o projektu zde.

Syki opět přišla se zajímavým projektem, tentokrát jde o to vybrat vašeho autora uplynulého roku. Někomu se může zdát, že ja na podobné články poněkud pozdě vzhledem k tomu, že už tu máme druhou polovinu roku 2013, ale to vůbec nevadí... Cílem tohoto projektu je vybrat autora, kterého jsme objevili teprve v daném roce, představit jeho tvorbu a zdůvodnit, proč jsme vybrali právě jeho!

Můj výběr byl jasný, je tu jen jedna jediná autorka, která "vyčnívá" v seznamu mých přečtených knih za rok 2012 nad všemi ostatními. Je to Meg Cabot. Možná vám bude připadat divné, že jsem tuto oblíbenou spisovatelku objevila AŽ v roce 2012. Ale opravdu jsem první knížku od Meg Cabot četla 5. ledna 2012. Jednalo se o knihu V kůži supermodelky, kterou jsem si půjčila z knihovny proto, abych konečně přečetla něco od této populární autorky. A já si knihu okamžitě zamilovala a hned vzápětí přečetla i druhý díl, oba díly Hrdinky, celého Mediátora a ještě několik dalších cabotovek...
K dnešnímu dni mám podle Goodreads na kontě 19 přečtených knih od Meg včetně Prokletého maturiťáku, do kterého Meg přispěla svojí povídkou Likvidátorčina dcera a jedné krátké povídky k Mediátorovi. Když odečtu ty, které jsem přečetla v tomto roce, tak jich za rok 2012 bylo 15, z toho jsem si 11 knížek koupila:

 
 *na fotkách chybí druhý díl trilogie Supermodelka Jmenuju se Nikki a zmiňovaný Prokletý maturiťák

Kdybych měla vytvořit hitparádu knížek od Meg, vypadalo by to asi takto:
  1. Mediátor ♥ (6 dílů)
  2. Supermodelka (3 díly)
  3. Jak začíná láska
  4. Missing (When Lightning Strikes)
  5. Hrdinkou snadno a rychle
  6. Navždy princeznou
  7. Jak neztratit lásku / Jinx → nevím, co bylo lepší 
  8. Mezi láskou a smrtí (Abandon)
  9. Hrdinka říká ano - z toho jsem byla trochu zklamaná
  10. Slepá vášeň - zatím jsem nedočetla, zasekla jsem se
 Co mám na Meg ráda? Rozhodně její styl psaní. Píše velmi lehce, čtivě, vtipně... Její hrdinky bývají sarkastické a nenudíte se s nimi. I když se v knížkách vyskytují klišé, Meg vždy vymyslí nějakou zajímavou a originální zápletku. Její příběhy sice bývají většinou nereálné, ale to vůbec není důležité... Jsou hlavně vždy skvěle vymyšlené, pobavíte se při nich a nikdy nechybí nějaká ta romantika. A že Meg romantické scény umí... ;) Navíc napsala něco kolem 60 (zhruba, a to nepočítám různé povídky apod.) knih, takže máte stále co číst. Píše pro ženy všeho věku, od série pro devítileté, přes YA, až po romány pro ženy. Na své si příjdou jak fanoušci fantasy (Mediátor, Jinx, Abandon...), tak lehkého sci-fi (Supermodelka...), i fanoušci contemporary / chick-lit a pod pseudonymem Patricia Cabot napsala dokonce i několik historických romancí. Co víc k tomu dodat?

Rozhodně si chci časem přečíst i další knihy, aktuálně mám v plánu Tommy Sullivan is a Freak (Pants on Fire)...

4 komentáře :

  1. Meg píše opravdu lehce, čtivě a humorně :) Čtu od ní princezniny deníky a jsem unešená. Hlavní hrdinka je opravdu vtipná a knihy jsou úžasné :) Takže souhlasím, že Meg je opravdu pozoruhodná spisovatelka. Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Princezniny deníky se opravdu čtou velmi rychle a je to zábava...ale pokud si ještě nečetla Mediátora nebo Supermodelku, rozhodně doporučuju, tyto dvě série jsou nejen dle mého názoru ještě lepší, hlavně Mediátor je skvělý! =)

      Vymazat
  2. Já jsem taky jako první od Meg četla v kůži supermodelky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Je to skvělá kniha, první díl se mi líbil snad úplně nejvíc z celé trilogie, i když všechny byly výborné...

      Vymazat