středa 17. července 2013

Recenze: Von wegen Liebe (The DUFF)

Von wegen Liebe
 Německý název: Von wegen Liebe
 Originální název: The DUFF
 Autorka: Kody Keplinger
 Nakladatelství: cbt
 Rok vydání: 2013 (v orig. 2010)      
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
The DUFF: Designated Ugly Fat Friend                         
 "Poutavá a provokativní kniha. Nemohla jsem ji odložit." Toto jsou prý slova Simone Elkeles, autorky Perfect Chemistry, jimiž hodnotí knihu The DUFF. Když jsem si knihu kupovala a četla si je společně s anotací, říkala jsem si, že podobné věty najde člověk na obálce skoro každé knihy. Ale teď po dočtení s nimi můžu jedině souhlasit. Poutavá je kniha každopádně. U většiny dívčích románů chvíli trvá, než se příběh pořádně rozjede, první kapitoly jsou spíše úvodní a děj nabírá spád až tak v druhé polovině.
U The DUFF to ale neplatí. Hned od začátku byla kniha čtivá a už v prvních kapitolách se toho stalo docela dost. Příběh nabírá pořádně na obrátkách
již v první třetině a dalo by se říct, že nemá až do konce žádnou nudnou část. Opravdu ji doslova nemůžete odložit z rukou. 
Kody Keplinger


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzO2JbKFYrw70Z2Ux0gEmWxfzcZ-YsVPvEhKvuV7KeJ7g8h0V4cg     Svůj podíl na tom určitě má i autorčin skvělý styl psaní. Dost mě překvapilo, když jsem si ještě předtím, než jsem se pustila do samotné knihy, četla její medailonek a dozvěděla se, že knihu napsala v sedmnácti - což je i věk hlavní hrdinky románu, Biancy. A myslím, že to je na knize znát. Většinu YA románů píšou spisovatelé minimálně dvakrát starší, než jsou hlavní hrdinové jejich knih. A nejspíš záměrně se vyhýbají sprostým slovům a i sex bývá většinou v podobných knihách jen okrajově. Právě proto působí The DUFF realističtěji - nikdo z hlavních hrdinů není dokonalý, všichni občas použijí nějaké ty nadávky a ano, i sexuálních scén je v knize poměrně dost. Přitom ale kniha rozhodně nepůsobí vulgárně. Já sama třeba nevyhledávám knihy, kde spisovatel používá jedno sprosté slovo za druhým, ale tady je to prostě přirozené... Kniha je o to živější a působí víc skutečně.

Svým způsobem by se opravdu dala označit jako "provokativní". A to se mi právě na knize tolik líbilo. Byla
prostě jiná. I když příběh není nijak extra složitý, už od začátku víte, jak to skončí a nedá se mluvit o žádných
dechberoucích dějových zvratech, kniha je skvěle napsaná, má uvěřitelné postavy, které jsou jednoduše
lidské, má výborné dialogy, u kterých se často i pobavíte a sympatickou hlavní hrdinku. Mě osobně
kniha nadchla a nechtěla jsem, aby skončila. Záměrně jsem v recenzi nezmínila, o čem kniha vlastně je.
Protože si myslím, že čím míň o ději knihy víte, tím víc si ho užijete. Nečekejte ale žádný typický
romantický dívčí román, protože tím The DUFF není. Což je jedině dobře. Je to rozhodně kniha,
která by vám neměla uniknout, pokud hledáte něco nového a neokoukaného mezi YA romány...

Celkové hodnocení: 100 %

3 komentáře :

  1. Jsem ráda, že se ti líbila stejně jako mně :) Já ji původně četla staženou, ale tohle jsem si prostě musela dokoupit, a teď mi sedí na poličce, už jsem ji četla dvakrát nebo třikrát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také plánuji se k ní někdy vrátit, rozhodně si ji po nějaké době přečtu znova... :))

      Vymazat
  2. Mein Herz war gebrochen. Ich glaube nie, dass ich meinen Ex wieder zurückbekomme, bis Dr. Trust meinen Ex innerhalb von 24 Stunden mit einem mächtigen Liebeszauber zurückbrachte. Er ist zuverlässig für positive Ergebnisse. Wenden Sie sich per E-Mail an den Zauberwirker für Liebeszauber: >>>> placeofsolution@yahoo.com <<<< oder WhatsApp unter + 1 443 281 3404

    OdpovědětVymazat