pátek 28. prosince 2012

Moje knižní nej roku 2012

V prosinci tu moc článků nepřibylo, ale budu se snažit vám to v příštím roce vynahradit. Dnes se s vámi chci podělit o ty nejlepší knížky, které jsem v tomto roce přečetla. Ale i o ty, co mě zklamaly. Přečetla jsem něco okolo 60 knih, takže bude z čeho vybírat. Budou to jak knížky vydané v tomto roce, tak i starší. Pojďme na to!

Nejoblíbenější autorka

Meg Cabot MEG CABOT
Zní to neuvěřitelně, ale ještě před rokem jsem tuto autorku vůbec neznala. Když jsem se ale dozvěděla, že podle jejích knih byl natočen Deník princezny, rozhodla jsem se si něco od ní přečíst. Půjčila jsem si v knihovně V kůži supermodelky i s druhým dílem Jmenuju se Nikki. Moc jsem od toho nečekala. Ale nemohla jsem se od čtení odtrhnout a sérii jsem si ihned zamilovala. Za letošek jsem od ní přečetla celkem 14 knížek a 10 si jich koupila.

Nejlepší kniha 

Divergence (Divergent, #1)
Přečetla jsem mnoho skvělých knih a je těžké určit jednu nejlepší. Největší dojem ale na mě udělala Divergence. Donutila mě totiž přemýšlet. Místy mi i vyrazila dech. Byla úžasně napsaná. Měla prostě od všeho něco. Miluju ji!

Nejvtipnější kniha 

Prokletý maturiťák  My Now or Never Diary: by Kelly Ann 
Tady bych mohla jmenovat víc vtipných knih. Hex Hall, Mediátor... Ale pokud mám vybrat knihy, u kterých jsem se vážně nahlas smála, jsou to tyto dvě. U Prokletého maturiťáku se jedná pouze o jednu povídku - Přísně tajné od Michele Jaffe. Ta byla naprosto dokonalá, ostatní už tak skvělé nebyly... Ale u My Now or Never Diary od Liz Rettig to platí beze zbytku. U téhle knihy je humor to hlavní a druhý díl byl ještě povedenější, než ten první!

Nejemotivnější kniha

Polibek pro Annu Čtvrtý rozměr lásky (Mediátor, #6)
Sem bych mohla zařadit i Divergenci a další knihy, ale Polibek pro Annu mě dostal nejvíc ze všech. Emoce jak na horské dráze. Na konci jsem byla úplně vyřízená a u závěrečné romantické scény se dojetím rozbrečela. Ještě dlouho po dočtení jsem byla naměkko. V této kategorii bych ještě ráda zmínila poslední díl Mediátora, Čtvrtý rozměr lásky. I když jsem věděla, že to dobře dopadne, slzy jsem měla na krajíčku. A pak ten dojemný konec... 

Nejakčnější kniha

Divergence (Divergent, #1) Aréna smrti (The Hunger Games, #1)
Na počet mrtvých postav by určitě zvítězily tyto dvě dystopie. Obě byly hodně kruté. Akce je tam rozhodně víc jak dost, nudit se nebudete. Obě byly strhující, ale kdybych je měla s odstupem času porovnat, vítězí Divergence.

Nejoriginálnější kniha

Cinder (Měsíční kroniky, #1) Past (Zahrada nesmrtelnosti, #1) 
Nevím, jestli náměty těchto knih jsou přímo originální, ale obě ve mně zanechaly dost zvláštní dojem. Na Cinder jsem byla hodně zvědavá (dystopická verze Popelky - to zní dobře, ne?) a užila jsem si ji až na ten předvídatelný konec. Past byla čtivá i přesto, že nebyla nijak akční. Byla to zase úplně jiná dystopie než Divergence nebo HG.

Největší překvapení 

V kůži supermodelky http://data.bux.cz/book/015/429/0154299/large.jpg Popelčina kletba Dokonalé (Roztomilé malé lhářky, #3) Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled
V kůži supermodelky byla moje první knížka od Meg a jak už jsem zmiňovala, tuto trilogii jsem si hodně oblíbila. O Únosu čtvrté princezny a Popelčině kletbě jsem již psala v mém meme Opomíjené knihy. Dokonalé, třetí díl Roztomilých malých lhářek od Sary Shepard, mě překvapil tím, že byl o dost lepší než předchozí díly a znovu mi vrátil chuť číst tuto sérii. A Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled mě okouzlila, příjemné překvapení.

Největší zklamání 

Hrdinka říká ano (Hrdinka, #2) Město z kostí  (Nástroje smrti, #1)
Nejsou to určitě nejhorší knihy, které jsem letos četla. Ale zklamaly mě. Jako první to byla Hrdinka říká ano, pokračování Hrdinkou snadno a rychle od Meg Cabot. První díl se mi moc líbil, ale druhý díl...ani nevím, co k němu říct, nebyla to přímo katastrofa, ale je to asi nejhorší kniha, co jsem od jinak vždy skvělé Meg přečetla. A Město z kostí od Cassandry Clare...po tolika nadšených ohlasech jsem čekala víc. Kniha mě moc nebavila. 

Nejlepší hlavní hrdinka

Čarodějnice z Hex Hall (Hex Hall, #1) Jmenuju se Nikki (Airhead, #2) Krajina plná stínů (Mediátor, #1) Rudá jako rubín (Láska nezná čas, #1)
Opět je těch hrdinek plno, ale k srdci mi nejvíc přirostla Sophie Mercer ze série Hex Hall. Její sarkastické poznámky jsou bezkonkurenční. Dále bych měla jmenovat Emerson Watts/Nikki ze Supermodelky a samozřejmě Susannah Simon z Mediátora. Také jsem si oblíbila Gwendolyn z Rudé jako rubín. 

Nejlepší mužská postava 

Démon z Hex Hall (Hex Hall, #2) Temná je noc (Mediátor, #4) Polibek pro Annu Divergence (Divergent, #1)
Hex Hall miluju, tuto sérii jsem si hrozně moc oblíbila a velký podíl na tom má Archer Cross. Já ho prostě žeru! Samozřejmě musím zmínit i dokonalého Jesse z Mediátora. Querida!♥ Tyhle dva jsou absolutní top. Kdybych měla jmenovat dál, tak sem určitě patří ještě Étienne St. Clair z Polibku pro Annu a Čtyřka z Divergence.

 Nejočekávanější kniha roku

 Polibek pro Annu Démon z Hex Hall (Hex Hall, #2) Rezistence (Divergence, #2) Na útěku (Airhead, #3) Mezi láskou a smrtí
Nejvíc jsem se těšila na vydání Polibku pro Annu. Nalákaly mě různé recenze a Anna mě rozhodně nezklamala. Poté jsem se těšila na pokračování Čarodějnice z Hex Hall a pokračování Divergence. Démon z Hex Hall byl ještě lepší než první díl, Rezistenci mám doma teprve nově, tak uvidíme. Samozřejmě jsem se nemohla dočkat vydání posledního dílu trilogie Supermodelka Na útěku a jelikož se ze mě stal za tento rok fanoušek Meg Cabot, velmi očekávané pro mě bylo i vydání 1.dílu série Podsvětí. Knihu Mezi láskou a smrtí jsem si musela hned koupit.

Nejlepší obálka roku


Polibek pro Annu Rudá jako rubín (Láska nezná čas, #1) Bitva o Hex Hall Nadpozemská (Unearthly, #1)
Vybrat jednu obálku roku je těžké. Já osobně dávám přednost barevným obálkám před tmavými. Mám moc ráda obálku Polibku pro Annu, je překrásná. Dála bych vyzdvihla obálku celé série Drahokami, Rudá jako rubín i Modrá jako safír se nádherně vyjímají v mé knihovničce. :) Celá série Hex Hall má taktéž kouzelné obálky a nejvíc se mi líbí ta ke třetímu dílu. Mám nejspíš slabost pro fialovou, protože sem musím zařadit i obálku Nadpozemské. A pak německé vydání knížky When Lightning Strikes od Meg Cabot. Kniha vyšla v tomto roce a já si ji v létě pořídila v Mnichově. Většinou se mi německé obálky nelíbí, ale tahle se jim opravdu povedla.

 CO SE JINAM NEVEŠLO
A nakonec ještě několik "čtyřhvězdičkových" knih, které se mi opravdu líbily, i když se nezařadily mezi mé nejoblíbenější a k dokonalosti jim kousek chyběl. Já je ale přesto rozhodně doporučuju:
Inkarceron (Incarceron, #1)RebelkyTygrovo prokletí (Tygrovo prokletí, #1)Údolí - Hra (Das Tal Season 1, #1)Caribbean Cruising
Drakie (Firelight, #1)Poslouchej0.4: Soumrak civilizaceForever Princess (The Princess Diaries, #10)Mortal Kiss (Mortal Kiss, #1) 

Uff, ani nevíte, jak dlouho mi trvalo tohle všechno sepsat! Budu vděčná za jakýkoliv komentář. =)

7 komentářů :

  1. Až na to zklamání (Město z kostí) naprosto souhlasím :) Přísně tajné je nejlepší, škoda že to nemá pokračování. A samozřejmě, Liz Rettig. Nejlepší je týden s miminama - Liz, která ji utopila zakopala, nejlepší. :D Do třetice bych ti od ní doporučila Jumping to Confusions, ty další deníky už trochu vaří z vody.
    Hezké čtení i do příštího roku přeju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, taky ti přeju, abys v příštím roce četla samé pěkné knížky. :)
      Město z kostí mi prostě nějak nesedlo, nevím proč... Od Michele Jaffe bych si ráda přečetla nějakou knížku, její povídka byla vážně povedená. Jumping to Confusions mám v plánu číst, dokonce jsem si ji chtěla koupit v Anglii...byla jsem ve velkém Waterstones v Londýně, jenže měli poslední kus a byl hodně poničený, knížka byla celá zohýbaná. Prodavačka mi nabízela slevu asi 10%, tak jsem se na to radši vykašlala a koupila si Tommy Sullivan is a Freak od Meg.

      Vymazat
  2. Divergence mě také dostala a s ostatními názory bych se taky ztotožnila. Kromě Města z kostí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že Město z kostí se líbí skoro každému. :D Ale mně to přišlo trochu překombinované a nedokázala jsem se do toho pořádně začíst. Možná, že s dalším dílem si sérii oblíbím. Divergence je dokonalá, jsem zvědavá, jaká bude Rezistence, četla jsem docela rozporuplné recenze...

      Vymazat
  3. Meg Cabot je nejlepší!!! Polibek pro Annu jsem četla taky, Hunger Games - k nim neni co dodat :) Z Hex Hall jsem zatim přečetla jen první díl, ale těším se až si přečtu další!! Tvůj výběr se mi moc líbí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meg Cabot je bezkonkurenční, nevím, co bych dělala, kdybych ji před rokem náhodou neobjevila, už si ani nedovedu představit život bez jejích knížek. :D Hex Hall je skvělá série, druhý díl se mi líbil ještě víc než první.

      Vymazat
  4. Vo viacerých veciach sa zhodneme :) Meg Cabot je pre mňa tiež jednotka!

    OdpovědětVymazat