pátek 21. září 2018

Recenze: Černooká

40405044 Název: Černooká
 Autor: Anna Musilová                
 Nakladatelství: Yoli
 Rok vydání: 2018
 Žánr: young adult, thriller
 Goodreads

   O Černooké se v poslední době mezi knihomoly opravdu hodně mluví. Ani já tomu neunikla a brzy mě začalo zajímat, co se za knihou s tajemným názvem a obálkou skrývá. Na jedné straně jsem se setkávala s mnoha nadšenými ohlasy, na straně druhé i s několika kritičtějšími. A tak jsem se bez jakýchkoliv očekávání sama pustila do čtení, abych si udělala vlastní názor.

   O knize se často píše jako o psychothrilleru, a i když toto zařazení chápu, vyvolává to zřejmě v některých čtenářích mylnou představu. Pravdou totiž je, že první polovina knihy připomíná spíš klasický YA dívčí román. Hlavní hrdinka Viktorie prožívá první lásku a zároveň se vypořádává se svou tragickou minulostí – v devíti letech jí zemřela maminka na rakovinu. Vcelku poklidná současnost se ve vyprávění prolíná s truchlivými vzpomínkami na toto období.

   Ačkoliv tato část knihy není příliš akční ani překvapivá, čte se velmi dobře. Celá kniha je totiž napsaná velice čtivě, stránky ubíhají závratnou rychlostí a stejně tak jako se hlavní hrdinka ze své zamilovanosti postupně propadá do deprese, je i čtení najednou mnohem temnější. Nevinnou atmosféru prvních kapitol postupně střídají čím dál pochmurnější myšlenky a v druhé polovině už čtenář čte úplně jinou knihu. A i když se stále nedá říct, že by kniha byla nabitá dějem – jde tu totiž především o vyjádření pocitů a myšlenek hlavní hrdinky –, jedná se o strhující čtení. 

   Jakmile jsem se dostala do půlky, už jsem knihu neodložila z ruky a hltala stránku za stránkou. Četla jsem již více knih zabývajících se touto problematikou a ne vždy jsem se dokázala do chmurné tematiky naplno vcítit, ale tady mi autorčin styl psaní vážně sedl a autorka na mě dokázala naplno přenést temnou atmosféru příběhu. Nemluvě o tom, že bylo příjemné číst pro změnu knihu z domácího prostředí a mít v hlavě konkrétní představu o místech, kde se děj knihy odehrává.

   Poslední kapitoly mi bohatě vynahradily trochu vlažnější úvod, a i přes pár nedostatků – některé scény v příběhu na mě upřímně nepůsobily tak docela věrohodně a realisticky, ale jedná se spíše o detaily – na mě kniha udělala překvapivě velký dojem. Možná i proto, že podobných YA románů jsem moc nečetla, většinou jsou romantické, někdy i tragické, ale této temnější poloze se většina autorů zdá se vyhýbá. 

   Díky poměrně neotřelému námětu v rámci YA literatury a obrovské čtivosti hodnotím nakonec Černookou vysoko, je skvělé, že se v tomto žánru začínají objevovat i kvalitní české počiny. Snad jich bude časem jen přibývat. A jsem také zvědavá na další autorčiny knihy, které budou – alespoň doufám – následovat.

Celkové hodnocení: 90 %

4 komentáře :

  1. Černooká mě už dlouho láká. Z té nepříliš akční části mám trochu obavy; když to autor umí a vypíše jenom pocity, je to super, ale pokud se děj zasekne... což snad, jak vidím, tady není problém :D Tak snad se k ní taky někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ti sedne styl psaní tak jako mně, tak myslím, že s tím mít problém nebudeš, je to celé velmi čtivě napsané. :)

      Vymazat
  2. České autory nečtu, ale z téhle knihy jsem byla nadšená, nemohla jsem ji odložit. Jen bych ocenila více Černooké, mohla mít více prostoru.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že až s "příchodem" Černooké to začne být zajímavější. Jsem ráda, že se ti kniha líbila stejně jako mně. :)

      Vymazat