středa 12. dubna 2017

Knižní TAG

   Hledala jsem nějaký knižní tag, který se u mě na blogu ještě neobjevil, a našla jeden docela zajímavý. Nepodařilo se mi však dohledat původního autora, otázky jsem proto převzala z tohoto článku. (Sama autorka blogu sice odkazuje na další zdroj, ale daná stránka již neexistuje). Tak jdeme na to, snad vás tag bude bavit... :)


1. Máš doma určité místo pro čtení? 

   Nejčastěji čtu večer před spaním, takže to bude asi postel. Jinak ale doma čtu na různých místech a nemám žádné jedno oblíbené. Hlavně v létě také ráda čtu v altánu na zahradě na naší chalupě.

2. Záložka nebo náhodný kus papíru? 

   Mám obrovskou sbírku nejrůznějších záložek, které používám vždy, pokud v knize žádná záložka není. Většinou záložku vkládám do knihy hned, jak se rozhodnu, že ji budu číst, a to i když si ji beru někam s sebou, proto náhodné kusy papíru ani nepotřebuji. 

3. Můžeš přestat číst, kdekoliv chceš, nebo musíš dojít ke konci kapitoly, na konec strany a podobně? 

   Pokud není kapitola příliš dlouhá, tak se ji snažím dočíst až do konce. Někdy se ale stane, že už jsem hodně unavená a konec kapitoly je ještě daleko, tak se snažím dojít alespoň na konec nějakého úseku. 

4. Jíš nebo piješ během čtení? 

   Během čtení zpravidla nejím, na jídlo knihu vždy odkládám. Občas ale během čtení piju, hlavně tedy v létě, to by člověk bez tekutin nevydržel. Ale že bych si třeba přímo ke čtení dělala kávu nebo čaj a pila při otáčení stránek, to ne. Na to většinou knihu odložím.

5. Můžeš číst při poslouchání hudby nebo dívání se na televizi? 

   Ne. Ať už se učím nebo si čtu, musím mít vždycky naprostý klid. Když mám chuť poslouchat hudbu, tak zkrátka jen poslouchám a nečtu si přitom. Mám pocit, že bych si obojí najednou nedokázala pořádně užít, protože bych se buď víc soustředila na knihu a nevnímala hudbu, nebo naopak. Totéž platí i o televizi, ta by mě při čtení rušila. 

   Mimochodem – mám ve škole tento semestr seminář kreativního psaní a zrovna minulý týden jsme měli psát při hudbě. Zjistila jsem, že to vůbec nedokážu. Hudbu miluju, ale poslouchat hudbu a zároveň přemýšlet o něčem jiném mi nejde. Musím prostě tyto činnosti oddělovat.

6. Jedna kniha nebo všechny najednou? 

   Je pravda, že poslední dobou mívám i více rozečtených knih. To jsem dříve nedělala s výjimkou četby do školy, často jsem měla rozečtenou jednu "školní" knihu a jednu oddechovou, kterou jsem četla "pro zábavu" (tím však nechci říct, že četba do školy musí být vždy nudná). V poslední době mám nějak hodně rozečtených knih, asi proto, že nemám na čtení moc času, a tak pořád rozečítám něco nového, ale nestíhám dočítat (já vím, že to nedává smysl). Ale vždycky mám jednu knihu, kterou zrovna čtu nejvíc. Nedělám to tak, že bych si večer vzala do postele třeba tři knihy a střídala to po hodině nebo něco podobného. :D


7. Čtení nahlas nebo potichu ve své hlavě? 

   Určitě potichu. Asi bych si připadala divně, kdybych si četla nahlas. Navíc většinou nejsem doma sama.

8. Čteš dopředu nebo přeskakuješ stránky? 

   Nevím, jak mám chápat první část otázky. Dozadu teda rozhodně nečtu... Ale jinak stránky nepřeskakuji. Nikdy. Nevidím důvod. Když mě kniha nebaví, odložím ji celou, když mě baví, čtu všechno.

9. Píšeš do knih? 

   Ne, ani by mě to nenapadlo. Vím, že jsou lidé, kteří si do knih dělají poznámky nebo si vyznačují nějaká zajímavá místa. Ale já bych si na to asi radši vzala nějaký blok, než abych to psala přímo do knížky.

10. Jakou knížku máš rozečtenou? Jakou knihu se chystáš číst? 

   Jak už jsem psala výše, mám toho teď rozečteného trochu víc. Ale jako první chci dočíst "new adultku" Begin Again. A chci se pak konečně pořádně pustit do Třetí stříbrné knihy snů.

11. Jak nacházíš nové knihy ke čtení? 

   S tím rozhodně nemám žádný problém. Nových knih, co bych si chtěla přečíst, je vždycky víc než dost. Nové knihy nacházím na Goodreads, u různých knižních blogerů, na Facebooku, YouTube apod. A potom samozřejmě sleduji, co vychází u mých oblíbených nakladatelství, abych měla přehled.

12. Kdy jsi začala číst? 

   Nevím to úplně přesně, ale bylo to krátce poté, co jsem se naučila číst, takže se dá opravdu říct, že čtu prakticky odmalička. Ani nevím, jak jsem se k tomu přesně dostala, sice u nás doma bylo vždycky hodně knih, ale jinak nikdo z mé nejbližší rodiny zas tak moc nečte. Takže vlastně ani nevím, jak mě to napadlo.

13. Jak často si kupuješ knihy? 

   Mnohem častěji, než bych měla, vzhledem k tomu, kolik jich mám doma nepřečtených. Skoro každý měsíc nebo minimálně jednou za dva měsíce si nějaké nové knížky pořídím, protože nemohu odolat.

14. Jak často se podíváš na poslední stránku knihy? 

   Tento zlozvyk jsem nikdy nechápala, i když už jsem o tom slyšela mnohokrát, že to tak někteří dělají. Mě to nikdy nenapadlo a ani nemám žádné nutkání to někdy zkusit. Proč taky – buď bych si vyspoilerovala konec, nebo bych si přečetla něco, co by mi stejně nedávalo smysl. 

 

   Moc by mě zajímaly vaše odpovědi na tyto otázky, zejména pokud máte na něco opačný pohled než já, pak bych ráda věděla, co vás k tomu vede, že třeba čtete předem poslední stránku nebo celé stránky přeskakujete...

3 komentáře :

  1. Pěkná TAG myslím, že jsem kdysi dělala hodně podobný, ale souhlasí jen několik otázek tak si nejsem jistá :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný Tag, asi se nechám inspirovat :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat