neděle 16. října 2016

Fotoreportáž: 1. ročník literárního festivalu Humbook

O tom, že se včera konal literární festival Humbook, jste už určitě slyšeli a pravděpodobně jste již i narazili na nějaký ten report z této akce. Vzhledem k tomu, že jsem se probírala téměř 700 fotkami, nepatřím mezi nejrychlejší blogery. Po úspěchu letošní fotoreportáže z veletrhu Svět knihy jsem totiž opět zvolila tento formát a doufám, že se tím článek alespoň trochu odliší od ostatních a nabídne vám jiný pohled na tuto akci, snad se vám to bude líbit. Vybrala jsem nakonec 40 nejlepších fotek, které mapují celý můj včerejší den na Humbooku...

Program prvního ročníku Humbooku se konal souběžné na dvou místech. Já měla z programu vybrány následující akce: Jak se vaří kniha (s CooBoo), besedu Ruty Sepetys, Překladatelské oříšky a Jak se vaří kniha (s Fragmentem). Stihla jsem ale i celého Christophera Paoliniho a část besedy s českými autorkami.

Zahájení besedy s ruskou spisovatelkou Nataljou Ščerbou, kde jsem se ocitla spíše náhodou.

Natalja Ščerba, autorka fantasy série Časodějové. Samotné besedy jsem se pak už ale nezúčastnila, protože jsem spěchala do horního patra na workshop s redakcí nakladatelství CooBoo.

Na workshopu Jak se vaří kniha s námi redakce CooBoo prošla všechny možné zdlouhavé kroky, které jsou potřeba k tomu, aby vyšla nová kniha, od výběru knihy a zakoupení práv přes překlad a korekturu až po volbu obálky a formátu výsledné knihy. Na závěr byl přichystaný soutěžní kvíz, pozorní posluchači si tak mohli domů odnést jednu z vystavených knížek.




Znáte korektorské značky?






Vchod do hlavního sálu, kde probíhaly besedy s autory, po kterých vždy následovala autogramiáda.

Knihy Dobrovský tu měly svůj malý prodejní stánek, kde jste si mohli se slevou pořídit knihy autorů, kteří na Humbooku vystupovali, a také pár novinek.

Stánek s občerstvením.

Na tuto knihu jsem dost zvědavá, dostala jsem ji jako recenzní výtisk a hned při prolistování mě zaujalo, že není psaná klasicky formou vyprávění, ale je to takový soubor různých chatů, dokumentů, obrázků, e-mailů apod., které mají zjevně tvořit příběh, po grafické stránce to vypadá moc zajímavě, snad bude i obsah stejně dobrý.

České spisovatelky Michaela Burdová (série Poselství jednorožců, Křišťály moci, Syn pekel a Volání sirény), Marie Rejfová (série Čarověník) a Lenka Dostálová (série Projekt Alfa a Dcery světla a temnoty).

A konečně Ruta Sepetys, autorka historických románů V šedých tónech, Potrhaná křídla a Sůl moře.





Ruta byla úžasná, svou neuvěřitelnou energií si získala snad úplně všechny v sále. Jako u každého autora následoval po besedě ještě před autogramiádou křest poslední vydané knihy, v tomto případě novinky Sůl moře.


Christopher Paolini, autor série Odkaz Dračích jezdců. Zcela upřímně – této besedy jsem se zúčastnila jen proto, že mi to přišlo zajímavější než souběžně probíhající DIY workshop s fashion blogerkou. Četbu Eragona jsem vzdala asi po 100 stranách. Ale překvapivě jsem si nakonec i tak tuto zábavnou besedu užila.


Christopher totiž svými vtípky dokázal rozesmát úplně každého v sále, dokonce i tlumočníka.


Dále byly na programu Překladatelské oříšky, beseda se třemi skvělými překladateli – zleva Petr Eliáš, Veronika Volhejnová a Romana Bičíková, kterou jste už mohli vidět na fotkách z besedy Ruty Sepetys, protože ji tlumočila. Překladatelé odpovídali na nejrůznější zajímavé otázky a čas zbyl i na dotazy diváků.





A na závěr zase workshop Jak se vaří kniha, ale tentokrát s redakcí Fragmentu. Hlavním tématem byly obálky, např. důvody, které vedou nakladatelství k tvorbě vlastní obálky namísto toho, aby převzalo původní obálku.


Ukázka nejrůznějších vzorníků, s jejichž pomocí redakce tvoří výsledný vzhled celé knihy.

Řeč byla také o vymýšlení názvů knih. Jaký český název byste zvolili třeba pro tuto knihu?

A to už je z letošního Humbooku vše...

Tohle všechno jsem si z Humbooku odnesla domů. Strávila jsem tam celkem sedm hodin, a i když jsem byla po celém dni vyčerpaná, Humbook jsem si užila víc, než jsem vůbec čekala. Prostory, ve kterých se akce odehrávala, sice nebyly zrovna ideální, ale i tak to stálo za to. Jsem moc ráda, že jsem na Humbook šla.

Jsem šťastná za každý komentář, pište, co vás k článku napadne, ať už jste na Humbooku sami byli, nebo ne! :)

5 komentářů :

  1. Škoda, že jsem se tam nedostala. :( Vypadá to naprosto božsky. :) Moc závidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba příští rok ti to vyjde, do té doby se určitě organizátorům podaří vychytat všechny nedokonalosti a další ročník bude ještě lepší! :)

      Vymazat
  2. Parádní článek, hezký fotky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá reportáž! Teď mě docela mrzí, že jsem tam nešla! :)

    OdpovědětVymazat