pondělí 15. srpna 2016

Recenze: Návrh & Omyl (série Off-Campus)

28076760
 Český název: Návrh / Omyl
 Originální název: The Deal / The Mistake
 Autorka: Elle Kennedy
 Nakladatelství: Baronet
 Přeložila: Zuzana Ľalíková
 Rok vydání: 2016 (v orig. 2015)                  
 Žánr: new adult, romance
 Goodreads

 (1. a 2. díl volné tetralogie Off-Campus)          
30344511                         

   Série Off-Campus od Elle Kennedy šla dlouhou dobu mimo mě, a to hlavně kvůli obálkám. Domnívala jsem se totiž, že se jedná o erotické romány, což není zrovna můj žánr. Vlastně to spíš vůbec není můj žánr. Až jsem si jednou pustila video mé oblíbené zahraniční booktuberky, která má hodně ráda new adult romány a doporučovala tuto sérii. Vyhledala jsem si proto knihy na Goodreads a překvapilo mě, že vyšly i u nás a mají tolik nadšených ohlasů. A tak jsem zahodila všechny své předsudky, pořídila si první dva díly a pustila se do čtení...

    Okamžitě jsem se zamilovala do stylu psaní Elle Kennedy. Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mě pohltila hned od první kapitoly. Návrh je opravdu neuvěřitelně čtivý a navíc autorce nechybí smysl pro humor. Toho si na knihách obzvlášť cením. Aby toho nebylo málo, ačkoliv anotace zní jako jedno velké klišé, hlavní hrdinové jsou sympatičtí a na rozdíl od protagonistů většiny new adult románů, co jsem četla, se nechovají (alespoň ve většině případů) hloupě. A také se do sebe nezamilují hned ve druhé nebo třetí kapitole, jak to tak často bývá.

   Miluji sarkastické hlavní hrdiny a hlavně mám ráda autorky, které neberou své milostné příběhy až příliš vážně. Samozřejmě, že i Návrh byl místy velmi sladký, místy se také zabýval o něco méně veselými tématy, ale celkově se knihou nesla taková odlehčená, oddechová atmosféra, kniha si nehrála na nic víc než na vtipnou univerzitní romanci, a to bylo moc fajn. Čtení jsem si užívala. První polovina byla skvělá, pak jsem sice tak ve dvou třetinách příběhu začínala mít pocit, že kniha pomalu ztrácí dech, ale na závěr ještě autorka vše pořádně zdramatizovala, postarala se o obrovský záchvat smíchu při jedné z posledních kapitol a vytvořila parádní konec.

   Autorce se povedlo zpracovat tento na první pohled tuctový příběh tak, že působil svěže a nebyl plný klišé. Líbilo se mi univerzitní prostředí a také jsem ocenila, že ústředním sportem, kolem kterého se tato série točí, není americký fotbal (jako v tolika amerických romancích ze školního prostředí), ale hokej. Přece jen jsou hokejové reálie pro českého čtenáře mnohem známější, i díky tomu jsem se do příběhu dokázala lépe vžít. Návrh si mě tak získal na celé čáře, při čtení jsem se bavila tak, jak už dlouho ne, a Hanna s Garrettem mi vážně přirostli k srdci.

Hodnocení 1. dílu: 95 %


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglhWly5Mnc3IY1fjQ4eIJZSfg07SsLq8A5DL8WcREn4yvua_rtkYJt78ag9AlUc01XZ1eXBCY6ypNXry4IJ1RlY0obE2UXAQKUtjguYwPr8CItUhC5h1Solk1vGPkOfNZvfAYRBvPCOR8/s1600/IMG_5951e.jpg   Zatímco první díl jsem četla s obrovským nadšením, u druhého dílu už převládaly spíše smíšené pocity, což jsem ale částečně očekávala. Omyl bývá hodnocen o něco hůře než první díl, takže jsem na to byla připravená. Přesto jsem se nemohla ubránit lehkému zklamání. Na jednu stranu je tu autorčin skvělý styl psaní, díky kterému jsem stránky hltala neskutečnou rychlostí, a navíc příjemné prostředí a sympatické postavy, které jsem si stačila oblíbit již v prvním díle. Na straně druhé tu však je výrazně slabší děj, méně zajímaví protagonisté a úbytek humoru. A také o dost více erotiky, takže ve výsledku působí Omyl jako mnohem tuctovější new adult román než Návrh.

   I když mě ale zápletka neoslovila tolik jako u předchozího dílu, chyběly mi vtipné scény a Logan s Grace působili oproti Hanně s Garrettem tak nějak nevýrazně (hlavně postava Grace byla podle mě vykreslena trochu ploše), nedokážu dát ani druhému dílu špatné hodnocení. Sice zdaleka nedosahuje kvalit prvního dílu, ale stále je to dobrá oddechová romance se sladkým koncem, která i přes všechny nedostatky ani na chvíli nenudí. Nevím, jak to Elle Kennedy dělá, ale oba romány byly ohromně čtivé. A i Omyl se mi nakonec vlastně docela líbil.

Hodnocení 2. dílu: 75 %


   Pokud autorka sérii ještě neprodlouží, měla by celkem mít čtyři díly, a podle recenzí by třetí díl měl být zase o něco lepší, se sérií proto určitě plánuji pokračovat. Všemi deseti mohu doporučit Návrh, který funguje i jako samostatná kniha, ale stejně si myslím, že vám to nedá, a ten další díl si také přečtete. Navíc se mi líbí, že Návrh s Omylem mají na konci druhého dílu společný epilog, skoro to vypadá, jako kdyby autorka už další díly ani neplánovala, když Omyl dopsala. V každém případě je Off-Campus pro příznivce žánru new adult naprostou povinností. A rozhodně má na to zaujmout i širší publikum, hledající vtipnou oddechovou romanci. 

Celkové hodnocení: 85 %

11 komentářů :

  1. Jsme na tom stejně, taky mě zprvu tahle série odradila kvůli obálkám. A jak jsem byla nakonec ráda, že jsem se odhodlala Návrh i Omyl přečíst.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obálky samozřejmě nejsou "ošklivé", ale také nemám tento typ obálek moc ráda, působí to dost lacině... Opět tu však platí přísloví "nesuď knihu podle obalu". ;)

      Vymazat
  2. Dobrá recenze :) ten Návrh teda nejspíš zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad nebudeš litovat, mně kniha hodně zvedla náladu a řadím ji teď k mým oblíbeným, ráda se k ní někdy vrátím. :)

      Vymazat
  3. Souhlasím s tím, že čistě jen podle obalu bych po knize bez doporučení nesáhla. Ale po téhle recenzi bych si alespoň první díl ráda přečetla. ^.^ Děkuji za doporučení. ^.~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, doufám, že se ti Návrh bude líbit stejně jako mně. ;) A Omyl také není špatný, jen ten Návrh nasazuje laťku tak vysoko, že pak oproti němu působí trochu "obyčejněji".

      Vymazat
  4. Já se sérii jsem také spokojená a moc se mi líbí. Byla radost je číst, i když s tím hodnocenm jsem na tom podobně jako ty. :o) Na třetí díl se ovšem těším. Jen nejsem moc zastánce recenzí takhle dvojitých, protože pak není možnost o knihách říct vše a čtenáře pořádně navnadit. Mám ráda dlouhé recenze, ve kterých mě recenzent nadchne nebo naopak mé nadšení zchladí, když dodá názor svůj i objektivní. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upřímný názor, já stejně víc dílů jedné série takhle hned po sobě moc často nečtu, takže se tu nejspíš "dvojitá" recenze už neobjeví, ale vzhledem k tomu, že jsem původně ani neměla v plánu tyto knížky recenzovat, pak se mi však tak líbily, že mi přišla škoda je na blogu nedoporučit, tak jsem to takhle spojila do jedné delší recenze. :)

      Vymazat
  5. Sice jsem si byla vědomá toho, že tahle série existuje, ale docela mě míjela, protože z žánru NA mě nic neuchvátilo natolik, abych měla chuť z něho něco dalšího číst. Jenže nedávno jsem u někoho četla recenzi na ten Návrh a kupodivu mě ta kniha dosti zaujala. Vlastně na mě už čeká v knihovně a jakmile tam budou mít po dovolené, mažu pro ni! Těším se na ni teď obzvlášť i díky tomu, že se líbila i tobě! :) Tak snad mě nezklame. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také new adult žánru příliš neholduji, mám ráda jen romány Colleen Hoover, to je taková výjimka, a ještě Losing It od Cory Carmack bylo celkem pěkné, jinak jsem zkoušela třeba Abbi Glines nebo Katie McGarry (je to new adult?) a vůbec mě ty knihy neoslovily. Abbi Glines mi navíc new adult romány vyloženě znechutila, protože ta její kniha byla prostě strašná (a to je opravdu vysoko hodnocená a oblíbená), takže jsem byla také dosti skeptická... Ale Elle Kennedy mě vážně hodně překvapila, byla to pro mě radost číst tak zábavnou romanci. :) Ať se ti Návrh líbí, jsem zvědavá na tvou recenzi.

      Vymazat
  6. Návrh je aj pre mňa lepší diel série. Bolo to niečo také novšie. :) A hlavné postavy mali veľký zmysel pre humor. Vyznievalo to tak prirodzene :)

    OdpovědětVymazat