pátek 16. října 2015

Letní knižní shrnutí

   Měsíční knižní shrnutí poslední dobou z blogu nějak vymizela, což je docela škoda, protože i pro mě je celkem zajímavé seřadit si všechny knížky, které jsem za měsíc přečetla, do pořadí od té "nejlepší" až po tu, co mě zaujala nejméně. Tak jsem se rozhodla sepsat alespoň jedno velké shrnutí za měsíce červenec, srpen a září. Během tohoto období jsem nepřečetla žádnou knihu, která by se mi vyloženě nelíbila, přesto byly samozřejmě některé tituly záživnější než jiné...

 

   Nejlépe hodnocenou knihou léta a vlastně vůbec jedinou, která si zasloužila 100% hodnocení, je Isla a šťastné konce od Stephanie Perkins. Když jsem asi před třemi lety četla Polibek pro Annu, první díl z této trilogie, naprosto jsem si zamilovala styl psaní autorky, všechny postavy, celý příběh i Paříž, a tak není divu, že jsem se dalších dílů nemohla dočkat. Lola mě možná mírně zklamala, přece jen laťka byla vysoko, ale Isla se mi opět strefila maximálně do vkusu. Ano, je to takové sladké a romantické, ale já mám pro podobné pohádky holt slabost. Určitě si Islu i další romány z této volné série přečtu znova.
Hodnocení: 100 % - více v recenzi...

   Během léta jsem také po dvou letech znovu četla The DUFF, nejznámější z knih spisovatelky Kody Keplinger, které se brzy dočkáme i u nás pod názvem OTKA. Tuto knihu ale do shrnutí nezahrnuji, protože se jednalo o re-reading. Konečně jsem ale našla odvahu pustit se i do dalších autorčiných knih. Tak trochu jsem se totiž obávala, že po dokonalé DUFF pro mě ostatní její knihy budou zklamáním, protože budu očekávat prostě moc. Ale to se nakonec naštěstí nepotvrdilo, čtení Shut Out jsem si užila opravdu na maximum. Dokonce jsem si hned po dočtení objednala další její román v angličtině. Knihy od Kody jsou napsané hodně čtivě a lehce, takže jsem neměla se čtením v originále žádný problém, a to knihy v angličtině moc často nečtu. Navíc mají její romány vždy nějakou originální zápletku. Rozhodně doporučuji si od ní něco přečíst, doufám, že si i u nás najde své čtenáře.
Hodnocení: 95 %

   Jak se tak na to dívám, pokračujeme na hodně podobné vlně, v létě jsem přečetla vážně docela dost romanticky laděných knih... Láska jako z filmu je sice již na první pohled oddechový román, je však vážně povedený a ve svém žánru celkem nápaditý. Hlavní zápletka je sice trochu tuctová, ale příběh je okořeněn o slavné scény z romantických filmů, což knize dodává na atmosféře. Navíc nechybí kromě pořádné dávky romantiky ani humor. Sice patří tak trochu mezi ty knihy, ze kterých si za rok nebudete nic moc pamatovat, ale zato s ní strávíte několik příjemných hodin, kdy se budete smát i brečet... Hodnocení se vám možná zdá i přesto vysoké, ale já oceňuji knížky, které člověku dokáží zvednout náladu a naplnit ho pozitivní energií. :))
Hodnocení: 90 % - více v recenzi...

   Další letní záležitostí je kniha Amy & Roger: Na cestě. Miluju cestování a moc se mi líbilo zpracování románu, kdy mezi jednotlivými kapitolami kniha působila jako opravdový deník z road tripu. To dodávalo knize na zajímavosti, dokonce bych řekla, že grafické zpracování výrazně vylepšuje dojem z celého příběhu. Nedá se totiž říct, že by příběh byl nějak dech beroucí, zato ale působí hodně realisticky, čtenář má pocit, jako kdyby na té cestě skutečně byl společně s hlavními hrdiny. Je to takové milé čtení, kniha mě vlastně i dost překvapila, protože jsem čekala klasickou romantiku, nakonec to ale ani tak moc romantické nebylo. Tentokrát to myslím v dobrém slova smyslu, že to prostě nebyla žádná slaďárna, ale vcelku realistický příběh ze života. ;)
Hodnocení: 90 % - více v recenzi...
 
   Druhá stříbrná kniha snů od Kerstin Gier se mi líbila snad ještě o kapku víc než první díl. Je to opět hodně zábavné čtení, Kerstin má velice návykový styl psaní a dokáže si vás ke knize doslova připoutat. Sice Drahokamy hodnotím výš, tuto "snovou" sérii bych možná doporučila o něco mladším čtenářkám, ale přesto je to skvělé oddechové čtení. Četla jsem už i ukázku ze třetího dílu a myslím, že to bude vydařené zakončení celé trilogie.
Hodnocení: 86 % - více v recenzi...

   Konečně jsem také dočetla trilogii Monument 14. Mám tuto dystopii hodně ráda, je celkem originální v porovnání s jinými a navíc velmi čtivě napsaná. Závěrečný díl mě rozhodně nezklamal, i když za vrchol série stále považuji druhý díl Nebe v plamenech. I Cesta pustinou ale měla co nabídnout. Pokud jste tuto sérii ještě nečetli, mohu vám ji vřele doporučit, mám dojem, že první dva díly se teď snad dokonce dají sehnat i v nějaké akci.
Hodnocení: 85 % - více v recenzi...

   Všechny malé zázraky je kniha se silným příběhem, který mě zasáhl. Ještě dlouho po dočtení jsem cítila takovou melancholii nebo jak to popsat... Prostě mě příběh oslovil a i mě donutil o dané problematice chvíli přemýšlet. Bohužel mi úplně nesedl styl psaní, hlavně ze začátku mi dost dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetla. Ale pak ten závěr včetně doslovu samotné autorky byl vážně hodně emotivní. Je pro mě proto docela těžké to nějak ohodnotit, jsem trochu rozpolcená.
Hodnocení: 80 % - více v recenzi...

   A ona rozpolcenost tak trochu platí i u Ostrova lhářů. Kniha je neuvěřitelně čtivá, přelouskala jsem ji velmi rychle i proto, že jsem byla stále napjatá, co z toho vlastně bude, jaký šokující závěr si pro nás autorka připravila. Čtení mě opravdu bavilo. Konec byl však dost zvláštní, sice jsem to nepředvídala, ale přesto jsem s ním nebyla úplně spokojená. Cením si však nevšednosti knihy, je to vážně originální knížka a hlavně hodně napínavá.
Hodnocení: 80 %

   Román Všem klukům, které jsem milovala od Jenny Han mě ze začátku upřímně celkem nudil, až jsem si začínala říkat, že už jsem na takové knihy moc stará, ale pak se to rozjelo a nakonec mě to pohltilo tak moc, že jsem si hned pořídila druhý díl v angličtině, abych věděla, jak to dopadne. Je to samozřejmě spíše oddechové čtení, nic moc originálního ani nápaditého, ale je to dobře napsané, a když se prokoušete tím méně záživným úvodem, budete se u toho i bavit. :)
Hodnocení: 75 % - více v recenzi...

   Skleněný trůn se asi podle očekávání stal velkým knižním hitem posledních týdnů (myšleno v rámci YA literatury), abych však byla zcela upřímná, moje očekávání nesplnil. Sice nepatřím mezi skalní fanoušky fantasy, a proto to pro mě nebyla tolik očekávaná kniha, ale přesto jsem po všech těch nadšených ohlasech čekala prostě o něco víc. Kniha to není špatná, ale z mého pohledu to ani není žádná bomba. V rámci žánru nadprůměrné čtení, ale nic víc. Na druhou stranu příběh určitý potenciál má. Věřím, že další díly budou už lepší a hlavně akčnější než úvodní díl.
Hodnocení: 70 % - více v recenzi...

   Ani Zpovědi podezřelé nebyla v žádném případě špatná kniha, jen rozuzlení celé detektivní zápletky mě jaksi zklamalo. Také jsem od této detektivky čekala asi víc. Přesto to nebyla ztráta času, rodinka Angelových byla natolik výstřední, že jsem se při čtení přesto nenudila. A další díly si klidně s chutí přečtu, pokud u nás vyjdou.
Hodnocení: 70 % - více v recenzi...

   Gut gegen Nordwind budete nejspíš znát pod českým názvem Dobrý proti severáku. Je to román napsaný celý v e-mailech. Mám s touto formou překvapivě dobré zkušenosti. A i tato kniha byla hodně zajímavá, i když hlubší emoční dopad na mě příběh neměl. Bylo to hezké čtení, ale také na to mám trochu rozporuplný názor, třeba postava Emmi mi moc nesedla. Leo byl fajn, ale ona byla taková dost náladová nebo jak to říct. Chápu, že někomu mohla lézt na nervy.
Hodnocení: 70 %

   A konečně "nejslabší" knihou za léto je Jen jeden rok. Mrzí mě to, protože Gayle Forman je úžasná spisovatelka se skvělými nápady, vážně patří mezi mé oblíbenkyně. Ale toto byla asi nejméně záživná kniha, co jsem od ní četla. Nebyl to žádný propadák, to rozhodně ne, ale v této konkurenci holt musím přiznat, že mě její čtení bavilo nejméně ze všech. A to jsem se na ni po dočtení prvního dílu tolik těšila. Za novelu, která byla součástí českého vydání, jsem však nakonec hodnocení trochu zvedla. Přece jen to byla alespoň náhrada za konec, na který všichni čekali. Willemovo putování pro mě ale bohužel bylo místy dost nudné. První díl o Allyson a její proměně mě nějakým způsobem oslovil více.
Hodnocení: 70 % - více v recenzi...

Uf, ani nevíte, kolik času mi zabralo tohle všechno sepsat. :D

3 komentáře :

  1. Wow, za tenhle článek tě nesmírně obdivuju:D Četla jsi skvělé knížky!:) Moc pěkný článek:)!

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetla jsi toho spoustu. :ú Taky jsem psala podobný článek a moc ráda je čtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ostrov lhářů a Daniela Glattauera by som si chcela prečítať :)

    OdpovědětVymazat