pondělí 10. srpna 2015

Recenze: Amy & Roger - Na cestě

18135658
 Český název: Amy & Roger - Na cestě
 Originální název: Amy and Roger's Epic Detour
 Autorka: Morgan Matson
 Nakladatelství: CooBoo
 Přeložila: Martina Buchlová
 Rok vydání: 2013 (v orig. 2010)
 Žánr: dívčí román
 Goodreads
9725419                         
Anotace: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?
 

   Amy & Rogera jsem si koupila přesně před dvěma lety, kdy kniha vyšla. Působila na mě jako příjemná oddechovka. Pak jsem ji však založila do knihovny a dva roky se na ni jen prášilo jako na spoustu knih v mé knihovně. Sice jsem ji už několikrát chtěla začít číst, ale vždy se zrovna objevilo něco, co jsem chtěla číst víc. A tak se na ni dostalo až letos v létě...

 http://morganmatson.com/images/mm-author2.png   Musím přiznat, že mě kniha svým způsobem dost překvapila. Čekala jsem klasickou romanci, love story, jak trochu napovídá i sám název, ale nakonec to takové vlastně vůbec nebylo. Teda samozřejmě, nějaká ta romantika tam také je, ale spíš až ke konci. Opět platí, že nemá cenu si dělat o knize představu podle názvu či obálky.
  
   K této knize naprosto sedí rčení, že v jednoduchosti je síla. Protože příběh není nějak strhující, nečekejte žádné drama ani dech beroucí zvraty, přesto je však velmi poutavý a čtivý. Místy hodně vtipný, místy zase smutný a dojemný. Všechny složky jsou vyvážené tak, aby kniha působila opravdu realisticky. I postavy působí skutečně a snadno si je oblíbíte.

Untitled | via Tumblr   Ale co mě na knize dostalo asi úplně nejvíc, je její celkové pojetí. Roadtrip, který v knize absolvují hlavní hrdinové, prožila i sama autorka, a při psaní tak vycházela ze svých vlastních zkušeností. Dokonce jsou v knize použity i její fotografie z cest (docela jsem litovala, že jen černobílé, připlatila bych si i za barvu ;)), což z knihy dělá naprosto ideální čtení na léto, kdy má člověk chuť někam vyrazit a cestovat, i když třeba jen prstem po mapě...

   Teď už vím, že jestli se někdy dostanu do Kentucky, chci ten jejich koláč, protože podle fotky i popisu (čokoláda, jahody, pekanové ořechy) vypadá vážně lákavě! Myslím, že to byly právě tyhle autentické drobnosti, díky kterým jste měli pocit, že jste na cestě společně s Amy a Rogerem. Celé to zpracování románu hodně přidávalo na atmosféře, i bez příloh by to sice bylo fajn čtení, ale takhle kniha zaujme rozhodně ještě víc. Spontánní roadtrip po Americe tak přímo ožije na papíře.

   Není to sice román, z kterého budete vyloženě na větvi, ale je to tak moc pohodové čtení, které si na nic nehraje, že vás spolu se svým grafickým zpracováním v každém případě okouzlí. Ta kniha prostě má něco do sebe. Po autorčině Létu na druhý pokus, které bylo na můj vkus celkem zdlouhavé, mě Amy & Roger příjemně překvapili.

Celkové hodnocení: 90 %

11 komentářů :

  1. No... já z ní na větvi rozhodně byla. Miluju to! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak každý má ze čtení jiné pocity, mně se kniha líbila moc, užila jsem si ji a bylo mi i líto, když skončila, ale jsou romány, které mě dostaly ještě o něco víc... V každém případě je to příjemná knížka, která stojí za přečtení.

      Vymazat
  2. Já jsem knihu četla minulé léto a líbila se mi, ale jak říkáš, je to spíše oddechová četba :). I tak jsem s ní ale strávila příjemné chvilky (a ty snad taky) :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, mám hrozně ráda knihy, ve kterých se cestuje, člověk se tak i dozví něco zajímavého. :)) Je to taková oddechovka s přidanou hodnotou!

      Vymazat
  3. Jůů, nový design! Moc se mi líbí ^.^ Ty barvy jsou nádherné!
    O knížce jsem četla už mnoho a začíná se mi čím dál tim víc líbit! Skvělá recenze:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se nový vzhled blogu líbí, už to chtělo nějakou změnu... :)
      A až někdy budeš mít chuť na nějaké milé čtení, kde se hodně cestuje, knihu určitě zkus! ;))

      Vymazat
  4. Knihu si rozhodne koupim a teeim se na ni.tvá recenze je moc super a novy vzhled se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoje recenze mě na knihu nalákala, tak Amy a Rogera už mám doma! Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tvoje recenze mě na knihu nalákala, tak Amy a Rogera už mám doma! Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tvoje recenze mě na knihu nalákala, tak Amy a Rogera už mám doma! Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knížku už mám doma, myslím, že po tvé recenzi po ní co nejdříve sáhnu! :))

    OdpovědětVymazat