čtvrtek 27. srpna 2015

4 autorky, které mi vždy zvednou náladu

Každý z nás (knihomolů) mé své oblíbence, na které nedá dopustit. Chcete vlastnit všechny vydané knihy jen proto, že jsou na nich jejich jména. Není vám líto peněz, které za jejich knihy utratíte, naopak z toho máte radost, protože jste podpořili prodej právě jejich románů. :D Máte radost z každé nové knihy, kterou napíší. Milujete totiž ten pocit nadšení, který se vás zmocní, když od nich nějakou knížku čtete.

Dnes jsem vybrala čtyři dámy, od kterých bych si přečetla i jejich nákupní seznam, protože jsou zkrátka tak skvělé a vtipné, že mě vždy dokáží povzbudit a rozesmát, i když je znám jen z řádků jejich románů. Takových autorů si cením, možná to nejsou spisovatelé, kteří jednou dostanou Nobelovku za literaturu, to mi ale vůbec nevadí. Každé knihy, která dokáže udělat radost a rozzářit den, si totiž vážím, i když je to třeba jen "nenáročná oddychovka". Ale teď už k mému hvězdnému výběru...

Meg Cabot

http://www.theyoungfolks.com/wp-content/uploads/2014/05/meg-cabot.jpg Proč? Přečetla jsem od ní už asi... 20 knih? V tom u mě drží Meg každopádně rekord. A zklamala mě snad jen jednou, kdy jsem její knihu nedočetla. Ale v porovnání s nejméně 10 tituly, které patří mezi mé srdcovky, to ani nestojí za řeč. Její knihy jsou vtipné, romantické i akční, a to přesně v tom správném poměru. Má skvělé hlavní hrdinky a vždy nápaditý příběh. A píše knihy pro ženy všech věkových kategorií. Určitě znáte minimálně Princezniny deníky, podle kterých je i film. Pokud ale náhodou ještě někdo nečetl Mediátora, tak dělá obrovskou chybu! To je vážně povinnost.

Co mám nejradši (a doporučuji): série Mediátor, trilogie Supermodelka, Jak začíná láska (román v e-mailech)...

 

 

Stephanie Perkins

https://speakerdata.s3.amazonaws.com/photo/image/846994/stephanie-perkins-credit-de.jpg

Proč? Její romány jsou jednoduše sladké a přitom nejsou přehnaně dramatické ani překombinované jako u jiných autorek. Čistá romantika, vtip a postavy, které si zamilujete. Kvůli ní chci do Paříže. U jejích románů se směju, jsem dojatá, naštvaná (v dobrém smyslu!), je to prostě jak na horské dráze, jízda plná emocí, i když po většinu času se prostě jen culím a jsem šťastná, že čtu tak krásnou knihu. Vždycky mám slzy v očích, ještě když čtu její poděkování na konci, ve kterém vždy hezky píše o svém manželovi. Jsem dost zvědavá na její připravovanou novinku, protože se má jednat netradičně o YA horror! Ale chystá i novou romanci. ;)

Co mám nejradši (a doporučuji): Polibek pro Annu (celá trilogie - Anna, Lola, Isla♥)

 

Kerstin Gier

http://in-gl.de/wp-content/uploads/2010/12/gier_kerstinTEXT_2.jpg Proč? Moc sympatická německá spisovatelka, jejíž knihy se díky jedinečnému stylu čtou samy. Má úžasný smysl pro humor a absurdní situace, při kterých se nemůžete přestat smát. V knihách však nechybí ani romantika, napětí a originální fantasy zápletka. Ať už je to cestování časem nebo sny, příběh je vždy výborně zpracovaný. Hlavní hrdinky jsou tak trochu ztřeštěné a užijete si s nimi spoustu legrace, protože mají prostě talent na to dostávat se někdy až do trapných situací. Je to návykové čtení, při kterém je zábava zaručena.

Co mám nejradši (a doporučuji): celá její YA tvorba, hlavně trilogie Drahokamy (ale i Snová trilogie stojí za to)


Kody Keplinger

http://kodykeplinger.com/images/kody-200.jpg

Proč? Její romány jsou velmi osobité. Píše hodně realisticky a otevřeně, pouští se i do témat, do kterých by možná mnoho YA autorů nešlo. Její hrdinové mají k dokonalosti daleko a ani příběhy nejsou tuctové. Na rozdíl od středoškolských románů jiných autorek, ty její nepůsobí naivně, naopak mi přijdou dost upřímné a tak trochu i provokující. I když jsou ve své podstatě jednoduché, najdete v nich mnoho zajímavých myšlenek a jen tak se od nich neodtrhnete. Mě její romány prostě baví a mohu je číst i opakovaně. Navíc se dají číst i v originále - angličtina je opravdu lehká! :)

Co mám nejradši (a doporučuji): The Duff, Shut Out (na A Midsummer's Nightmare se teprve chystám)


A teď jedna otázka na závěr: Blázním nebo jsou si všechny podle fotek v něčem podobné? :D Možná ten účes? Ideální účes pro ty nejlepší YA spisovatelky? Ale možná je to jen tím, jak se všechny smějí do objektivu. Doufám, že jsem vás na některou z autorek třeba i nalákala a něco si od ní přečtete.

14 komentářů :

  1. Od Meg Cabot jsem nečetla ještě nic, kvůli čemu bych ji označila za svoji oblíbenou autorku.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak ona toho napsala vážně hrozně moc a já také nečetla všechno, ale můžu říct, že jediné, co jsem nedočetla, byla Slepá vášeň, jinak se mi líbilo od ní úplně všechno. Možná ještě Hrdinka říká ano byla trochu slabší, ale rozhodně žádný propadák. Ale třeba Mediátor, to je dokonalost sama. ♥

      Vymazat
    2. Taky říkám Mediátor! <3 To je moje srdcovka a vždycky bude! Princezniny deníky jsem tolik ráda neměla, ale třeba Supermodelka nebo Velikost L, to už je jiná :)) Co jsi od ní četla?

      Vymazat
    3. Já jsem od ní četla Supermodelku (1. a 2. díl) a Jak začíná láska. Supermodelka byla fajn, ale druhý román jsem ani nedočetla :(...
      A Mediátor už se tuším ani neprodává, nebo ano?

      Vymazat
    4. Dá se sehnat v pohodě v angličtině, český překlad už asi jen v knihovnách (nebo stáhnout na internetu, sice to není legální, ale v tomto případě jiná možnost není). A autorka ještě chystá sedmý díl na příští rok.

      Vymazat
    5. Četla jsem Slepou vášen, Smolařku a Nenasytnou. Ještě mám v plánu Podsvětí a Jak začíná láska.

      Vymazat
    6. Pokud ti nevadí forma e-mailů, tak Jak začíná láska je skvělá volba, to by se ti snad konečně mohlo líbit více. Podsvětí je moc fajn, ale v porovnání třeba právě s Mediátorem je to jedna z takových průměrných sérií od Meg. Pokud někdy chodíš do knihovny, po tom Mediátorovi bych se určitě podívala, jsou to tenké knížky, které přečteš rychle. Anebo se mrknout na ulož.to... (i když normálně stahování knih neschvaluji, ale tohle je výjimka) Za zkoušku to rozhodně stojí! ;)

      Vymazat
    7. Do knihovny nechodím a e-knihy nečtu :D Kdyžtak zkusím někde v bazaru a není Mediátor spíš pro náctileté? Mě totiž přijde, že Meg se zaměřuje spíš na děti.

      Vymazat
    8. Podle mě je to teda na stejné úrovni jako Podsvětí, které máš v plánu, myslím jako co se týče věkové kategorie, obojí je YA. Já tě fakt do ničeho nenutím, jen doporučuji. :D

      Vymazat
  2. Knihy od Perkinsové mě také vždycky pohladí po duši. Hlavně Polibek pro Annu a nově Isla a věčné štěstí, na kterou musím stále myslet. V Paříži už jsem byla, ale kvůli ní bych se tam ráda podívala znovu. A skvělá je i její povídka v (její) knize My True Love Gave to Me <3
    A Mediátora si budu brzy muset přečíst znovu! Pamatuji si, jak jsem kdysi všechny díly přečetla snad za týden, jak jsem se od toho nemohla odtrhnout :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta povídková kniha tuším vyjde letos v zimě u CooBoo, takže se k ní určitě časem dostanu. :) A Mediátora si chci také přečíst znova, ještě k tomu když příští rok má vyjít v originále ten sedmý díl! :))

      Vymazat
  3. Četla jsem jen Drahokamy od Kerstin Gier a musím souhlasit, že to je opravdu autorka, která mi vždycky zvedne náladu :) A stejně tak i Meg Cabot :) Právě se chystám začít číst jejího Mediátora, tak snad si ho taky oblíbím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Meg Cabot mám jako autorku taky ráda. I když jsem od ní nečetla tolik knížek. Na Princezniny deníky jsem hodě zvědavá. Filmy miluji.
    Stephanie Perkins je dobrá autorka a já se strašně těším na Islu. Mimochodem do Paříže chci taky díky její knížce. :D
    Od Kerstin Gier jsem zatím četla pouze Drahokamy a ty naprosto zbožňuji. Na Snovou trilogii se taky chystám a velmi se těším.
    Zatím jsem od Kody Keplinger nic nečetla, ale strašně se těším na The Duff. A doufám, že mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat