úterý 14. července 2015

Filmová recenze: Saphirblau

Poster k filmu 
      Safírově modrá
      (festivalový název)
 Originální název: Saphirblau     
 Český název: "Safírově modrá"         
 (Německo, 2014, 116 min)       
 Žánr: Drama / Fantasy / Mysteriózní / Sci-Fi
 Knižní předloha: Modrá jako safír - Kerstin Gier
 (2. díl trilogie Láska nezná čas / Drahokamy)
 více na...
 ČSFD.cz
 (zdroj informací, obsahu a plakátů k filmu)                          
Poster k filmu 
      Safírově modrá
      (festivalový název)
     
                             
  Obsah: Zdráhavá Gwendolyn Shepherdová cestuje v čase a má na práci důležitější věci než starat se o lásku. Spolu s Gideonem musí zachránit svět... a také se naučit tančit menuet. Těžko říct, co je těžší. Gideon se chová poněkud zvláštně, vysílá matoucí signály a Gwen je jasné, že si své city musí co nejrychleji srovnat. Naštěstí má na své straně chytré rádce: nejlepší kamarádku Leslie, malého chrliče Xemeriuse, školního ducha Jamese a mladší podobu svého dědečka, který jí dává důležité rady z minulosti. Když však Gideon i Gwendolyn spojí své síly proti hrozivému společenství a uvíznou ve spárech hraběte ze St. Germain, stojí jejich láska před zatěžkávací zkouškou. (Zlín Film Festival)
  

   Trilogie Drahokamy německé spisovatelky Kerstin Gier patří mezi opravdu výjimečné série. Není to totiž jen příběh, který si užijete jednou a stačí vám to. Je to jeden z těch, ke kterým se i po čase budete rádi vracet. Jak praví jeden citát: Čteš-li knihu poprvé, poznáš nového přítele, čteš-li ji podruhé, potkáváš starého. A právě ten pocit, že potkávám starého přítele, jsem zažila i při sledování filmového zpracování Modré jako safír.

 http://www.glamour.de/var/condenast/storage/images/media/images/artikelbilder/stars-bilder/saphirblau2/12258490-1-ger-DE/saphirblau_g1500xx.jpg   Možná si vzpomínáte, že jsem psala recenzi již na první film Rubinrot a že se mi moc líbil. Ano, nějaké drobné výtky bych měla, hlavně závěr byl trochu zmatečný a nedržel se moc knižní předlohy, pár hluchých míst by se tam možná také našlo, celkově se však jednalo o velmi povedenou adaptaci mého oblíbeného románu. Na druhý díl jsem tak byla hodně zvědavá. Věřila jsem, že se bude jednat o stejně kvalitní snímek. Nakonec ale film dokonce předčil má očekávání.

   Po zhlédnutí prvního dílu už jsem věděla, co můžu zhruba očekávat, přece jen při prvním sledování Rubinrot mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla na hlavní představitele a prostředí, které se třeba ne vždy zcela shoduje s představou čtenáře. Ale v Saphirblau už skočíte rovnou do rozjetého vlaku, na začátku je jen rychlá rekapitulace prvního dílu. Film má téměř dvě hodiny, ale má stále spád, jedna scéna střídá druhou a já se vážně bavila po celou dobu.

http://www.bravo.de/assets/styles/image_style_article_image/public/field/image/saphirblau_610x610.jpg?itok=NHkYJ_Xt   Mám pocit, že Saphirblau se více drží knižní předlohy než první díl. Základní dějová linie je téměř totožná, což se hlavně o konci prvního dílu úplně říct nedalo. To ale neznamená, že filmaři občas něco někam nepřidali, co v knize nenajdete. Snímku to však vůbec neubírá na kvalitě. Má tu správnou kombinaci humoru, akce, napětí a romantiky a drží si přesně tu atmosféru, kterou nalezneme i na stránkách románu. K tomu nechybí ani skvělá hudba a krásné kostýmy.

   Musím se zmínit i o hercích, kteří ztvárňují Gwendolyn a Gideona. Sice mi u prvního dílu chvíli trvalo, než jsem si na ně zvykla, ale teď mám dojem, že jim ty role sedí dokonale. Vážně by to snad lépe ani zahrát nemohli. Gwendolyn je stejně ztřeštěná jako v knize, Gideon zase tak trochu tajemný a namyšlený, ale když jsou spolu, jsou prostě sladcí... Zkrátka mě nenapadá snad nic, co bych mohla snímku vytknout.

   U filmu jsem se smála i uculovala, a když skončil, bylo mi to opravdu líto. Dokonce jsem dostala hroznou chuť přečíst si znova knihu! Takže plán na dnešní večer je jasný - budu si číst Modrou jako safír. A to jsem si myslela, že už jsem z této série vyrostla. Podle mě se jedná o jednu z nejlepších filmových adaptací "young adult románu", kterou jsem v poslední době viděla. Hlavně že u nás v kinech běží tolik amerických blbostí, z kterých je člověk akorát zklamaný. Na tohle bych do kina klidně šla.
http://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.png

13 komentářů :

  1. Mohla bych se jen zeptat, jestli jsi to sledovala s českými titulky? A pokud ano, nemohla bys mi říct, kde se dají najít?:D Snažila jsem se je hledat, ale bohužel jsem nenašla a s německými titulky budu rozumět tak 70%, do toho se mi moc jít nechce:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sledovala jsem film v originálním znění, ale existují i české titulky, zkus se podívat na tuto stránku: https://webshare.cz/#/ ;)

      Vymazat
  2. Rudou jako rubín se chystám číst v létě a moc se na ni po té vší chvále těším :-) a ty ukázky vypadají skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem nečetla, ale po tvé recenzi se po ní rozhodně musím podívat! Ten trailer taky vůbec nevypadá špatně!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že když si přečteš Rudou jako rubín, rozhodně nebudeš litovat, je to úžasná série, hlavně pokud tě baví příběhy, kde se cestuje časem... :))

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. :) Knížky už mi trochu splývají, ale skoro bych řekla, že ve dvojce jsou i nějaké okamžiky z trojky. To, jak ho Gwendolyn "praštila"? :D Na film jsem zvědavá. Přestože ve mně nikdy knihy nevyvolaly nějaké přehnané emoce, mám je moc ráda. Snad si je i někdy pořídím domů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už právě také celá série splývá, ale máš pravdu, že je tam pár věcí z trojky, teď jak čtu znova Modrou jako safír, tak jsem si to osvěžila. A třeba ten kód rozluštili opravdu až v dalším díle. Ale oproti jedničce, kde se ten závěr knihám vůbec nepodobal, se tady aspoň knih dost drží, jen trochu předbíhají, ale nijak to neškodí. ;)

      Vymazat
  5. Nedávno jsem na film koukala, v původním znění s anglickými titulky, sice mi to dalo dost zabrat, abych všechno pochytila (německy neumím ani slovo, tak mě to dost rozptylovalo), ale ten film byl tak úžasný, že bych jim všechny chybky úplně odpustila, i kdybych si nějakých všimla. :D Fakt paráda, taky se chystám na něj psát recenzi, ale myslím, že by byla až příliš podobná té tvojí, tak nevím, zda by to nebylo zbytečné. Máš to pěkně shrnuté. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze :) Film Rudá jako rubín se mi moc líbil a na pokračování se už dlouho chci kouknout :) Problém je, že německy bych jim moc nerozuměla :( Každopádně to vypadá moc dobře, hned bych na něj šla do kina :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já osobně Saphirblau úplně žeru..! :) Vlastně celou sérii a jakmile byl film k mání okamžitě jsem se na něj podívala (bohužel poprvé rusky bez titulků :D ) ale nakonec mám titulky a je to BOŽÍ! :) Mám strašně ráda tenhle film a je o kousek lepší než jednička :)

    OdpovědětVymazat
  8. jak jse jmenujou vsechny ty dile

    OdpovědětVymazat
  9. Film se mi mic libil ale knizky byly lepsi jen nemuzu rolustit ten kod na konci modra jako safir poradi mi nekdo jak na to

    OdpovědětVymazat