středa 15. července 2015

Filmová recenze: Papírová města

Poster k filmu 
      Papírová města
 Originální název: Paper Towns
 Český název: Papírová města
 (USA, 2015, 109 min)       
 Žánr: Drama* / Mysteriózní / Romantický
 *podle mě je to spíš komedie než drama
 Knižní předloha: John Green
 více na...
 ČSFD.cz
 (zdroj informací, obsahu a plakátů k filmu)                          
Poster undefined 
        Papírová města
       
      
                               

   Dnes jsem díky nakladatelství Yoli mohla v předstihu zhlédnout nový film na motivy románu Johna Greena. Papírová města jsem četla a na blogu můžete najít i mou knižní recenzi. Věděla jsem tak, co od příběhu můžu očekávat, teď jen záleželo na tom, jak to celé zpracují filmaři.

 http://data.whicdn.com/images/179897661/superthumb.png   Pokud jste četli mou recenzi na knihu, víte, že mě nejvíc bavila první a poslední část románu. Kniha je totiž rozdělena na tři části. Ta prostřední, která zabírá polovinu románu a také se odehrává během nejdelšího časového úseku, byla místy zdlouhavá a měla pár hluchých momentů. Byla jsem proto zvědavá, kterým scénám věnují filmaři pozornost a co z knihy vynechají (protože nikdy se na plátno nevejde kompletní kniha).

   Velmi mě proto potěšilo, že právě ten skvělý začátek i závěr příběhu, tedy první a třetí část románu, nechali snad téměř beze změny. Bavila jsem se stejně královsky jako u knihy. Ona "prostřední" část příběhu od zmizení Margo po šílenou jízdu skrz Spojené státy, kdy hlavní hrdina Quentin stále hledá stopy a chvílemi i bloudí v kruhu, je oproti knize zkrácena a zjednodušena, což dle mého názoru filmu jen prospělo. Na rozdíl od knihy jsem se tak vůbec nestačila začít nudit.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFTFNUsPsF8fiOdkV7ocmbPRQSO8KWH45Yf6Bpj6WUIvEa5cakQCd6tPnmZDma4W9dgpzSA1V3a2aBzEcpnzWIV89ptlqks7DRSUO0S6VnVGpB03wNcQ05XONYRaAh7L_BgT0bJ13JehU/s1600/paper-towns.jpg   Myslím, že fanoušky knihy film snad nemůže zklamat. Mě osobně při sledování plátna až překvapovalo, jak jsem si některé scény při čtení knihy představovala naprosto stejně. Jen možná filmové zpracování víc vyzní jako komedie (ačkoliv podle čsfd se prý jedná o drama), těch humorných scén je tam vážně celá řada. Ale jinak tvůrci filmu skutečně nic zásadního v příběhu nezměnili, i konec zůstal stejný.

   Pokud bych se měla vyjádřit ještě k hereckému obsazení - je pravda, že když jsem prvně viděla filmový plakát, měla jsem své pochyby, nějak mi oba herci úplně neseděli. Ale nakonec jsem si na ně zvykla a nebylo to vůbec špatné. Podle mě své role ztvárnili dobře.

   Papírová města za návštěvu kina rozhodně stojí. Snímek splnil má očekávání, držel se své knižní předlohy a přitom si z ní vzal jen to nejlepší. Těch pár vynechaných scén zhruba z poloviny knihy jsem spíše ocenila, než že bych se na tvůrce kvůli tomu zlobila. Oproti filmu Hvězdy nám nepřály je to sice méně emotivní a romantické, ale zato mnohem vtipnější, opravdu se pobavíte. Film mohu jen doporučit.

(v kinech od 23.07.2015)

 

5 komentářů :

  1. Už se moc těším, Papírová města mě spíše zklamala, ale na film jsem každopádně hodně zvědavá..

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé ty si byla taky v Atlasu ? :)
    Já bohužel nemám srovnání, protože jsem knihu nestihla dočíst :( Nicméně mě film bavil a byl opravdu spíš komedie, než drama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, byla jsem s kamarádkou v Atlasu, dokonce jsem tě tam pak viděla přicházet, ale byla jsem moc daleko na to, abych tě pozdravila, a pak už jsem tě neviděla. Ono tam bylo víc známých tváří, s kterými jsem nestačila prohodit ani slovo. No nevadí, snad příště bude i nějaký sraz. ;)

      Vymazat
  3. Mně osobně se film velmi líbil. A jsem ráda, že nijak zvláště nelišil od knihy. Největší výchylka dle mého názoru byla ve zlehčení a rozveselení celého příběhu ( například scéna s písničkou Pokemon ) :)
    Rozhodně se však plánuji na tento film podívat ještě jednou :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat