pátek 20. března 2015

Filmová recenze: Rezistence

Poster k filmu 
      Rezistence
 Originální název: Insurgent      
 Český název: Rezistence           
 (USA, 2015, 119 min)       
 Žánr: Akční / Romantický / Sci-Fi

 více na...
 ČSFD.cz
 (zdroj informací, obsahu a plakátů k filmu)                          
poster                         
  Obsah: Z Tris a Čtyřky se během okamžiku stali psanci podobní lovné zvěři. Nikde není klid a bezpečno, vůdkyně sekce Sečtělých je s pomocí ozbrojené sekce Neohrožených neúnavně pronásleduje odhodlaná dostat je za každou cenu. Současně nechává pochytat další divergentní lidi, kteří do stanoveného společenského systému nezapadají. Vystavuje je krutým testům, aby odhalila vhodnou osobu, jenž jí může pomoci rozluštit dávné tajemství. Tris a Čtyřka zjišťují, že mají víc spojenců, než se zdálo, rozhodnou se přestat utíkat a zkusí překvapivý protiútok. Je to právě Tris, která se stane klíčem k tajemství, na němž stojí základy světa, ve kterém žijí. Tajemství minulosti i budoucnosti. (Bontonfilm CZ)
  

   Včera jsem se zúčastnila premiéry filmu Rezistence natočeného podle 2. dílu knižní trilogie z pera americké spisovatelky Veronicy Roth. Tato dystopické série patří k mým nejoblíbenějším, proto jsem na film byla celkem zvědavá, i když jsem samozřejmě nečekala, že se vyrovná knize - i přesto, že filmová adaptace 1. dílu Divergence byla hodně věrná knize a byla jsem s ní dost spokojená, knihu hodnotím rozhodně výš.

   I tak jsem ale z kina po zhlédnutí Divergence odcházela nadšená, zato mé včerejší pocity z Rezistence byly spíše smíšené. Nejsem zklamaná, z mého pohledu to určitě není propadák, ale na druhou stranu z knihy zbyla už jen základní dějová linie. Se svou knižní předlohou se film vůbec nedá srovnávat.

   Samozřejmě že to tak je u většiny knih. Styl psaní Veronicy Roth a různé úvahy z knihy se prostě nedají dost dobře přenést na filmové plátno. Na rozdíl od prvního dílu se však druhý díl od knihy odklonil docela hodně. Základ je sice zhruba stejný, ale různých změn a hlavně zjednodušeních je ve filmu celá řada.
 Insurgent
   V knize mě bavilo sledovat vývoj postav, myšlenkové pochody Tris i napětí mezi Tris a Čtyřkou, i když si na to mnoho čtenářů stěžovalo. Ale mně právě díky tomu přišla tato dystopická série tak realistická. Nešlo jen o samotný děj, ale i o mnoho zajímavých myšlenek, které z knihy vyplynuly. Film je ale zaměřený pouze na tu akční složku příběhu a mnoho podstatných detailů kolem opomíjí.

   Objevily se tam sice výčitky Tris ze zabití Willa, ale třeba to, že v knize nemohla Tris dlouhou dobu ani držet v ruce zbraň, ve filmu vůbec neřešili. Hned na začátku pálí ze zbraně naprosto bez váhání a surově bije všechny okolo. Zatímco v knize (když pominu třetí díl série) mi Čtyřka vždy přišel jako silná a výrazná postava, ve filmu je tak trochu ve stínu Tris. Jako kdyby byl její věrný pejsek.

   Abych jen nekritizovala, protože film mě i přesto svým způsobem bavil, budu chvíli i chválit. Líbily se mi zvláštní efekty, a to hlavně ty v rámci simulací. Bylo tam několik vážně dobrých momentů, které diváky dokázaly překvapit, i pár komických scén a hlášek, které pobavily. Některé akční scény byly hodně působivé.

Insurgent   Něco tomu ale chybělo, a to i když naprosto opominu fakt, že se film moc nedrží knižní předlohy. V mezerách mezi jednotlivými akčními scénami byla občas hluchá místa. Nemělo to takový spád, nebylo to tak strhující jako Divergence. Nenudila jsem se, to ne, ale upřímně, podruhé už to vidět ani nemusím. To už si mnohem radši přečtu knihu. Když to srovnám s posledním zfilmovaným dílem Hunger Games (1. část Síly vzdoru), který se podle mě povedl na výbornou, přitom kniha se mi líbila o tolik míň než Rezistence... Říkám si, že ta kniha má rozhodně daleko větší potenciál.

   Můj celkový dojem je proto dost rozpačitý. Opravdu vás však nechci odradit od toho, abyste na ten film šli, protože podle mě není špatný. Místy mě i bavil. Svým způsobem vážně můžu říct, že se mi i líbil. A to myslím upřímně, viděla jsem v kině v poslední době o moc horší snímky.

   Ale v momentě, kdy ho začnu porovnávat s knihou, tak jako fanoušek této série holt musím dojít k závěru, že knize nesahá ani po paty. Mrzí mě to, protože první díl se podle mě povedlo zfilmovat relativně kvalitně. Ale asi mi nezbude nic jiného, než si znovu otevřít knihu a nechat se pohltit příběhem v té podobě, v jaké ho napsala Veronica Roth. Protože film a kniha jsou v tomto případě dvě naprosto odlišné dimenze.

P.S.: Tris s krátkými vlasy se mi vůbec nelíbí. Asi je to povrchní, ale hned jak si je ostříhala, přestala mi být sympatická. Přitom jsem viděla Hvězdy a tam na mě tak nepůsobila... A do role Evelyn měli obsadit někoho, kdo aspoň trochu vypadá jako matka dospělého syna a ne jako středoškolačka. :D

http://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.png

7 komentářů :

  1. Tvoje recenze se mi strašně moc líbila. Dokázala jsi všechny svoje názory odůvodnit a to se mi strašně moc líbilo. Osobně jsem na rezistenci ještě nebyla, ale rozhodně se na ní chystám!:)

    recenzenaknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, tvůj komentář mě vážně potěšil, protože když jsem to psala, měla jsem chvílemi pocit, že ta recenze moc nedává smysl a je stejně zmatená jako moje pocity z filmu, ale jsem ráda, že se i tak líbí! ;)

      Vymazat
  2. Krásná recenze :) Film jsem zatím neviděla, ale určitě ho musím zkouknout. Trochu se bojím, že to bude jen akční film. Po srovnání přečtení prvního dílu knihy a filmu musím říct, že film je hlavně o akčních scénkách. Kniha Rezistence mě už tolik nebavila jako Divergence, takže moje očekávání není moc vysoké :) Přesto film prostě musím vidět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a pochvalu, bohužel je ten film opravdu především akční, ale třeba ti to sedne víc... ;) Mně se taky z knih nejvíc líbila Divergence, Rezistence byla sice taky dobrá, ale už o něco slabší.

      Vymazat
  3. Ami: Já nevím, kamarádka chce na film jít, ale mně se na něj moc nechce :) Ale třeba se nechám přemluvit :D
    A co se týče Tris s krátkými vlasy, tak mám stejný názor jako ty. Tady vypadá jakou kluk (ještě s tím oblečením), ale ve Hvězdách jí to moc slušelo. Taky si pořád nemůžu zvyknout na ztvárnění 4ky...Mně se prostě ve filmu nelíbí!
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! :) Dokázala jsi perfektně vyjádřit vše, co se ti nelíbilo a přitom si to pěkně obhájit, proč že se ti to nelíbilo a ne jen plivat na vše, co tě naštvalo :)
    Na film jako relativní fanoušek série půjdu a jak vidím, tentokrát nebude na škodu, když si události druhé knihy prakticky nepamatuji :D Čtyřka se ale opravdu podle mě stával tak trošku pejskem ve stínu Tris, ale moc už nevím, jak říkám...
    Náznaky jako výčitky po vraždě Willa jsou podle mě důležité, ale nejspíš by vůbec nic nedaly těm, kteří koukají pouze na filmy (považujeme je za důležité jen mi čtenáři...tipuji...)
    Mně se Tris s krátkými vlasy líbí hodně. Připadá mi, že předtím byla sice krásná, ale teď má šmrnc :)
    V traileru mě trochu děsily scény ze simulace. Sice budou patřit k nejakčnějším možná, ale připadají mi dost přehnaně absurdní :D

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní recenze! Na film se chystám jít zítra, a moc se těším :) Divergence se mi líbila, i když jsem si ze začátku nemyslela, že si Tris a Čtyřku tolik oblíbím.No, snad mě druhý díl nezklame :) Trochu se bojím, protože podle traileru to vypadá, že si pár věcí přidaly do filmu navíc..

    OdpovědětVymazat