pátek 19. září 2014

Filmová recenze: Zůstaň se mnou

poster
 Originální název: If I Stay
 Český název: Zůstaň se mnou
 (USA, 2014, 106 min)
 Žánr: Drama / Romantický

 více na...
 ČSFD.cz
 (zdroj informací a plakátů k filmu)                          
Poster k filmu 
      Zůstaň se mnou
      
     
                             

   Pokud alespoň občas zabrousíte do žánru dívčích young adult románů, s jménem spisovatelky Gayle Forman jste se určitě už setkali. Nyní jsme se konečně dočkali filmového zpracování jejího románu Jestli zůstanu (If I Stay). Tato kniha u nás poprvé vyšla již před třemi lety (v originále už v roce 2009). Na blogu můžete najít i mou recenzi na tento román (v recenzi také najdete stručný děj, pokud byste náhodou vůbec netušili, o čem tento příběh vypráví). If I Stay

   Ačkoliv jsem knihu hodnotila jako lehce prvoplánovou a jednoduchou, na film jsem se hodně těšila. Podobně jako např. u dalšího bestselleru Hvězdy nám nepřály, u kterého se mi líbil film víc než kniha, jsem očekávala, že na filmovém plátně by příběh mohl vyznít lépe a ještě emotivněji (i když ve většině případů preferuji naopak knihu před filmem). Také jsem byla zvědavá, jak moc se filmaři budou držet knižní předlohy.

 If I stay   A musím říct, že z mého pohledu se jedná o jednu z nejvěrnějších filmových adaptací, které jsem za poslední dobu měla možnost zhlédnout. Opravdu jsem při filmu mívala ten pocit, že tohle už jsem přece někde viděla, že mi ty scény jsou vážně povědomé - protože přesně tak jsem si určité situace a scény představovala při čtení knihy. Často mi také přijde, že i když je nějaký film hodně podle knihy, celková atmosféra je trochu jiná. Tady se ale filmaři podle mě trefili přesně do té správné atmosféry a polohy. Samozřejmě že se tu i tak dají najít drobné odchylky od původního příběhu, párkrát bylo něco zjednodušeno, ale základní dějová linie zůstala beze změny.

   Co příběhu hodně přidalo jak na atmosféře, tak na emocích, byla úžasná hudba, která nás provází celým filmem. V tomto příběhu hraje hudba, a to od klasiky až po rock, důležitou roli. Dalším velkým plusem filmu jsou skvělé herecké výkony. Obsazení bylo výborné, snad všichni herci přesně pasovali na své postavy. Stejně jako v knize střídaly emotivní scény ze současnosti vzpomínky hlavní hrdinky na její život před tou osudnou nehodou.

If I Stay. Love the book so freaking much   A stalo se i to, v co jsem doufala, a film na mě zapůsobil ještě více než kniha, která ve mně upřímně zanechala spíše vlažnější dojem. V kině jsem však napodruhé prožívala tento silný příběh o tom, jak jeden okamžik může nenávratně změnit váš život a všechny vaše priority, na kterých vám do té doby záleželo, intenzivněji. Na filmu jsem byla v den české premiéry s mojí kamarádkou, která knihu sice díky mně znala, ale nečetla ji, a moc mě potěšilo, že se jí film líbil, a dokonce mě po skončení filmu požádala, ať jí knihu půjčím. Docela mě zajímá, jak ji bude po zhlédnutí filmu hodnotit. Sama jsem dostala chuť si knihu přečíst znova, i když jsem ji původně měla zařazenou mezi těmi, u kterých mi jedno přečtení stačí. A také teď mnohem víc prahnu po vydání pokračování v češtině. Tak moc film změnil můj pohled na tento příběh.

If I stay.    Hodně váhám nad samotným hodnocením. Když jsem odcházela z kina, chtěla jsem dát 4 hvězdičky, ale dnes při psaní recenze jsem si několikrát pohrávala s myšlenkou zvýšit mé hodnocení na celých 5 hvězdiček. Ale nakonec zůstanu u původního plánu, i když se to hodně blíží k 4,5 hvězdičkám.

   Každopádně tento film stojí za to. Pokud se vám líbila knižní předloha, filmové zpracování by vás nemělo zklamat. A i pokud jste knihu hodnotili spíše jako průměrnou, film může změnit váš názor. Je to dojemný snímek, u kterého si mnozí jistě pobrečí, ale nechybí v něm ani krásné romantické nebo veselé momenty. Je to příběh plný hudby a lásky, do kterého však zasáhne obrovská tragédie. Je to prostě film, který musíte vidět a zažít na vlastní kůži. (Neměla jsem nakonec přece jen dát pět hvězdiček? Ale ne, zůstanu u čtyř! Je to ale dost na hraně.)
http://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.pnghttp://nd05.jxs.cz/647/223/319d0f7c3f_87574882_o2.png

Trailer:

4 komentáře :

  1. Na film sa teším :) Myslím, že toto bude v mojom prípade výnimka, že film sa mi bude páčiť viac ako kniha :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úplne s tebou musím súhlasiť. Tiež ma kniha priveľmi nenadchla, zato film bol dokonalý. A tá hudba v ňom bola úžasná, obsadenie skvelé, celkovo vo mne film vyvolal priveľa emócií.

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem nečetla, ale film jsem viděla a hodně se mi líbil. Taky jsem o něm psala na blogu. Na filmu se mi líbila především krásná hudba a děj, který mi dost připomínal některé okamžiky z mého života. Možná právě proto jsem si ho tolik zamilovala.

    OdpovědětVymazat