středa 16. července 2014

Na cestě s knihou...

   Tento článek plánuji už dost dlouho, ale nějak jsem se pořád neměla k jeho realizaci, nyní je však již nejvyšší čas se do toho pustit. V letní soutěži jsem se vás ptala, která kniha vás nadchla místem, kde se odehrává, natolik, že jste sami zatoužili toto místo navštívit. V tomto článku chci spojit své vlastní nápady s vašimi a vytvořit tak seznam knih, které se vám budou hodit v případě, že v létě zatoužíte navštívit cizí kraje... Tak jdeme na to! ;)

 

Evropa

Francie - Paříž

Polibek pro Annu (Polibek pro Annu, #1) Jen jeden den (Just One Day, #1) Okouzlená nocí (Revenanti, #1)

Paříž je místem, kde se odehrává mnoho příběhů, hlavně těch zamilovaných... Největší klasika mezi YA je samozřejmě Polibek pro Annu, naprosto nádherný román z pera spisovatelky Stephanie Perkins. ♥ Ale v Paříži se odehrává třeba i další skvělá knížka, Jen jeden den od Gayle Forman (sice se v Paříži neodehrává úplně celý příběh, ale velká část ano). Jen jeden den je vůbec taková dost cestovatelská kniha, kromě Paříže v ní navštívíme i Anglii, Mexiko, Holandsko a USA. Obě knihy vám mohu jen doporučit, jsou výborné! Okouzlenou nocí jsem nečetla, ale někdo ji zmiňoval ve formuláři a podle obálky to na Paříž i vypadá.

 

Itálie

Mé sladké šestnácté století (My Super Sweet Sixteenth Century, #1) Andělé a démoni Inferno (Robert Langdon, #4)

Tady mě napadla kniha Mé sladké šestnácté století, protože Florencie je prostě krásná, to vám mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. :) Jinak vy jste ve formuláři několikrát zmiňovali knihy od Dana Browna, ve kterých je popsáno mnoho zajímavých míst.

 

Španělsko - Barcelona

Marina

Barcelonu jsem sice navštívila dříve, než jsem přečetla tuto knihu, ale přesto mě okouzlily všechny ty popisy města, které knize dodávaly na atmosféře. Marina mě sice úplně neuchvátila samotným dějem (i když špatný rozhodně nebyl), ale zato byla vážně pěkně napsaná a doporučuji vám si ji někdy přečíst, stojí za to. ;)

 

Anglie

Pýcha a předsudek Rudá jako rubín (Drahokamy, #1) Jméno hvězdy (Stíny Londýna, #1)

Hned několik z vás se touží vydat do Anglie po stopách Jane Austen... Já jsem si zase vzpomněla na trilogii Drahokamy, která se odehrává v Londýně, i když samozřejmě existuje celá řada knih, s kterými můžete poznávat tuto metropoli. A ještě mě napadla kniha Jméno hvězdy, tam je také hodně popisován Londýn a i Británie obecně.

 

Irsko - Dublin

Temná horečka (Horečka, #1)

Dvakrát byla v soutěžním formuláři zmíněna i Temná horečka, prý je tam pěkně popsán Dublin...

 

Nizozemsko - Amsterdam

Hvězdy nám nepřály

Ačkoliv se celá kniha Hvězdy nám nepřály v Amsterdamu neodehrává, výlet hlavních hrdinů je inspirací hned pro několik z vás. Zmiňovali jste ji opravdu často.

 

Rusko - Petrohrad

Měděný jezdec (Taťána a Alexandr, #1)

Já sama jsem při zveřejnění letní soutěže uvedla jako příklad, že i přes můj odpor k Rusku chci navštívit Petrohrad, a to po přečtení románu Měděný jezdec. Několik z vás Petrohrad a tento román ve své odpovědi taktéž uvedlo. Mapička v knize ještě umocňuje pocit, že se ve městě nacházíte společně s hrdiny tohoto příběhu.

 

Asie

Indie

Tygrovo prokletí (Tygrovo prokletí, #1) 

U této knihy opět platí, že příběh byl pro mě spíše zklamání, ale velmi jsem oceňovala prostředí Indie, které bylo originální a hodně zajímavé. Tato kniha byla také zmíněna i některým soutěžícím.

 

Amerika 

USA

Amy a Roger: Na cestě Lola a kluk od vedle 

Kniha Na cestě o roadtripu napříč USA se přímo nabízí jako čtení na léto a byla i několikrát zmíněna v rámci soutěže. Někdo si vzpomněl i na knihu Lola a kluk od vedle, ve které je popisováno San Francisco.

 

Ve formuláři jste samozřejmě zmiňovali i další knihy a ke každé destinaci by se daly přidat ještě další tituly, ale snad to pro inspiraci stačí... Pokud máte ještě nějaké další nápady, můžete psát do komentářů, budu ráda. :))

7 komentářů :

  1. Perfektní článek, zapřemýšlím a něco umístíme, bereš všechny žánry? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pekné knižky a hlavne Iba jeden deň je dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  3. Z těchto knih bych si vybrala Indii :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek. Takhle do zemí jsem nikdy knihy rozřazené neviděla a je to super. A tolik tipů na čtení - super! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za článek, mám ráda knížky, prostřednictvím kterých mohu cestovat :)) Většinu jsem četla, ale například jen jeden den bych si teď přečetla docela ráda :)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, mám podobný námět na článek. Ale v tvém podání je to báječné. Mám takový pocit, že už jsem díky knížkám procestovala celý svět, ty jo. :D

    OdpovědětVymazat