středa 25. června 2014

Korálkárny (nejen) v Praze

    Jak asi pravidelní čtenáři mého blogu vědí, korálkování je můj další velký koníček a v korálkárnách dokážu strávit stejně času jako v knihkupectví či v knihovně... V Praze jsem za poslední roky objevila hned několik specializovaných obchodů a stále nacházím nové, až mě překvapuje, že jich je jen v samotném centru města tolik. Ale většinou jsou to hodně zapadlé malé obchůdky, na které jsem narazila buď úplnou náhodou nebo přes internet. Proto jsem se rozhodla pro vás sepsat článek o všech pražských korálkárnách, které jsem kdy navštívila (některé mají navíc své pobočky i mimo hlavní město nebo mají svůj e-shop!). Snad se vám mé tipy budou hodit. ;)

 Můj nový náramek, který jsem si teď hodně oblíbila... ♥


   Všechny zmiňované korálkárny jsou relativně blízko sebe, vlastně v centru Prahy, takže když něco sháním, zvládnu jich obejít za jedno odpoledne i několik... V každé mají totiž trochu jiný sortiment, někde je výhodnější koupit to a někde zase něco jiného. 

 

  • KoralkyKomponenty.cz (Karlovo nám. 5, Praha 2 (Palác Charitas) - další pobočky: Pardubice, Chotěboř + e-shop)

 Tato korálkárna je asi moje vůbec nejoblíbenější. Ačkoliv přes Karlovo náměstí jezdím často, našla jsem ji až díky jejich webovým stránkám. Je totiž uvnitř v pasáži Paláce Charitas, takže z ulice není vidět. 

 Výhody: Výběr korálků je obrovský, mají všechny možné druhy a hlavně i za velmi dobré ceny. Všechno prodávají zabalené v pytlíčcích a pokud na něm nenajdete cenovku s jinou cenou, vše stojí 10 Kč. Menší pytlíček s rokajli dokonce jen 6 Kč. Na pobočce si můžete zdarma vyzvednout i nákup z jejich e-shopu (musí ale přesahovat hodnotu 100 Kč, což však není žádný problém :D), kde mají snad ještě větší výběr korálků a i více komponentů než na samotné prodejně. Takže pro korálky za nízké ceny chodím jedině tam...

 Nevýhody: Řekla bych, že nemají takový výběr komponentů (různých zapínání apod.) jako jinde, takže pro ty chodím většinou jinam. Je totiž na jednu stranu fajn, že mají vše po více kusech, je to výhodnější, ale zase když potřebuju jedno konkrétní zapínání nebo třeba přívěšek, musím koupit více kusů najednou.

 

 Úplně první korálkárna, kterou jsem v životě navštívila... A to díky zmínce v jednom časopisu, který si koupila mamka. Tak trochu může za to, že jsem se dala na korálkování, protože do té doby jsem ani netušila, že takové obchůdky vůbec existují. Takže by se také dala označit za nejoblíbenější.

 Výhody: Na rozdíl od předchozí korálkárny, tady se dá většina zboží koupit po jednom kuse. Můžete si koupit třeba jen jeden korálek nebo jednu karabinku, což se někdy hodí. A mají tu také obrovský výběr komponentů a různých kovových přívěšků, mnohem větší než právě na Karláku. Takže pro komponenty, přívěšky apod. chodím zase spíše sem. Prodejna je také celkově taková prostornější, příjemnější.

 Nevýhody: Na druhou stranu tu mají právě mnohem menší výběr samotných korálků - mají korálky spíše z přírodních materiálů a tím, že se prodávají většinou po kusech, je to méně výhodné. Rokajlů mají sice dost, ale jsou zase o něco dražší. A nemají žádný e-shop (což ale pro mě není zase až taková nevýhoda, ráda si vybírám věci přímo v prodejně).

 

  • Stoklasa (Karla Engliše 3211/1, Praha 5 - Smíchov/Anděl - další pobočky: Praha - Skalka, Praha - Holešovice, 3x Ostrava, Olomouc, Opava + e-shop)

 O tom, že má internetový e-shop Stoklasa i vlastní prodejny v Praze, vím už nějakou dobu, ale teprve minulý týden jsem navštívila jejich pobočku na Andělu. A rozhodně to nebylo naposledy, protože je skvělá.

 Výhody: Obchod je opravdu velký a krásný - není to totiž pouze klasická korálkárna, ale i textilní galanterie. Najdete tam také různé dekorace, doplňky apod., prostě podobně široký sortiment jako na jejich e-shopu (i když úplně všechno z e-shopu tam samozřejmě nenajdete). Mají tam hezký výběr korálků, nejvíc asi rokajlů. I ceny jsou příznivé, i když záleží jak u čeho. Ale určitě se tam dají sehnat věci, které jinde nenaleznete.

 Nevýhody: Různých komponentů mají dost, ale opět jen v balíčcích po více kusech, což se u korálků hodí, ale třeba u přívěšků ne - až tady jsem našla konečně pěkný přívěšek s koníkem, ale musela jsem koupit pět kusů, i když by mi býval stačil jen jeden. A některé druhy korálků mi zde přišly o něco dražší než jinde.

 

  • Tvořilka.cz (Praha 2, Vocelova 9 (I. P. Pavlova) - další pobočky: Plzeň, České Budějovice + e-shop)

 Tento malý zastrčený obchůdek jsem si kdo ví proč neoblíbila tolik jako předchozí, ale přesto se vyplatí ho navštívit. Nalezla jsem ho úplnou náhodou při procházce a také se tam dají sehnat skvělé věci.

 Výhody: Mají tam jak zboží po kusech, tak v pytlíčcích, záleží jak co. Vybrala jsem si tam pár hezkých přívěšků a mají tam také jedno nádherné americké zapínání :D (to se srdíčkem, které je použito u náramku výše). Je to tam i celkem levné.

 Nevýhody: Možná je to tím, že obchůdek je takový tmavý a zastrčený, ale nějak mě to sem netáhne tak často, vlastně jen když sháním něco speciálního, co nemůžu v mých oblíbených korálkárnách sehnat. A také se mi nelíbí jejich webové stránky - mají sice e-shop, ale na můj vkus je šíleně nepřehledný, takže ho nevyužívám.

 

  • Rooya (Praha 2, Italská 13 + e-shop)

 O této korálkárně vím už delší dobu, ale navštívila jsem ji teprve tehdy, když jsem díky jejich webovým stránkám zjistila, že tam mají jeden speciální druh korálků, které jsem nikde jinde nemohla sehnat...

 Výhody: Sehnala jsem tam korálky Bi-beads (takové "cihličky" s dvěma dírkami), které jsem potřebovala na výrobu náramku podle jednoho návodu a nikde jinde tento typ korálků neměli. Jinak je to taková klasická korálkárna, mají tam dokonce i Swarovski Elements (ty mimochodem seženete i v první zmiňované korálkárně na Karlově náměstí, mají tam velký výběr za dobré ceny, i na jejich e-shopu toho mají v nabídce hodně).

 Nevýhody: Je pravda, že koupené korálky byly docela dost drahé na to, jak malý balíček to byl (ale jinak to tam zase tak drahé nemají). Také mi ten obchůdek přijde takový méně přehledný, těžko jsem se v něm orientovala. Navíc ho teď zmenšili na asi polovinu původní plochy, takže tam toho už nemají tolik jako dřív.

 

 & dnes nově navštíveno:

  • Starbeads (Pasáž Palác Metro, Národní 25, Praha 1 + e-shop)

  O této korálkárně jen v rychlosti, protože jsem tam byla jen jednou, během minuty jsem si to tam prohlédla a nakonec ani nic nekoupila. Je to takový opravdu maličký krámek, zdaleka nejmenší ze všech, co jsem tu zmínila. Na tom by ale ani tak nezáleželo, korálků tam i tak mají dost, plné stěny pytlíčků nejrůznějších barev a i stojan, kde mají v pytlíčcích různé komponenty. Ale upřímně musím říct, že mi to tam přišlo opravdu hodně drahé - přitom bych neřekla, že je to nějaká lepší kvalita než jinde, na první pohled mi vážně nepřišlo, že by korálky nebo komponenty byly vyrobeny z nějakých lepších materiálů. Nechci jim ale zase křivdit...

 & další aktualizace:

  • Koralky.cz (Lidická 40, Smíchov - Praha 5 - další pobočky: Praha - Vinohrady, Praha - Holešovice, Brno, Ostrava + e-shop)

  Krátce po zveřejnění tohoto článku jsem v Praze navštívila další "řetězec" korálkáren, a to korálkárnu Korálky.cz na Smíchově, kolem které jsem se několikrát pohybovala, ale dosud si jí nějak nevšimla. :D Každopádně se jedná o pěkný obchůdek, sice spíše menší, ale s příjemným prostředím. Nad každým stojanem najdete popisek, takže zboží je seřazeno přehledně. Mají tam především velký výběr různých druhů korálků. Je to "pytlíčková" korálkárna, korálky i komponenty se prodávají zabalené v balíčcích po více kusech...

  Sortiment je takový standardní, konkrétně korálky mi upřímně přišly vždy o pár korun dražší než jinde (i když to byl i ten samý výrobce), ale zase se mi líbilo, kolik typů zapínání, řetízků a dalších komponentů tam měli - u komponentů byly ceny běžné, prakticky stejné jako jinde. Mezi moje nejoblíbenější korálkárny se asi nezařadí (mám navíc všechny pražské pobočky mírně z ruky), ale příležitostně ji určitě budu navštěvovat.


   Tak to je ode mě k tomuto tématu zatím asi vše, doufám, že i když je tento blog zejména knižní, najdou se tu i tací, kteří tento článek ocení. Budu moc ráda za vaše komentáře a třeba i tipy na další korálkárny, které znáte... :))

3 komentáře :

  1. Ten druhý náramok je prenádherný! :)

    OdpovědětVymazat
  2. článek je skvělý, jen škoda, že mám Prahu tak daleko :-) jinak se mi ale tvůj nový oblíbený náramek moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat