čtvrtek 8. května 2014

I mě postihla čtecí krize...

 http://thumbs.dreamstime.com/x/dog-reading-books-23266795.jpg
   Nikdy jsem moc tyhle čtecí krize nechápala, dokud jedna nepostihla i mě. Nevím, čím to je, ale každopádně si poslední dobou čtení nějak moc neužívám. Původně jsem si myslela, že prostě jen nemám štěstí na tak dobré knihy. Už relativně dlouho mě totiž žádná kniha pořádně nenadchla. Často mě třeba ze začátku i hodně bavila, ale nikdy to nevydrželo až do konce... Nebo jsem se do ní ani nedokázala pořádně začíst. Myslela jsem si, že je chyba v těch knížkách, že jsem zrovna jednoduše nenarazila na žádnou skvělou, kterou bych hltala od první až do poslední kapitoly. Říkala jsem si, že další kniha to určitě spraví, že stačí najít nějakou opravdu dobrou.
   Ale teď už mám pocit, že je chyba ve mně. Aktuálně mám rozečteno hned několik knih různých žánrů, což u mě nebývá zvykem, ale žádná z nich mě nijak zvlášť nebaví. Nechápu to, ale prostě si to čtení nějak neužívám. Vždycky chci akorát knihu dočíst, abych mohla rozečíst něco nového... A tak nevím, jestli mám dál hledat knihu, z které budu nadšená a která toto divné období konečně prolomí, nebo si radši dát od čtení na chvíli pauzu.
   Já vím, celé to zní hodně zvláštně, já také nikdy takový problém neměla. Vůbec mám poslední týdny takové divné období, cítím se nějak vyšťavená, ale nevím, jestli to s tím nějak souvisí... Ale chtěla jsem se z toho aspoň vypsat na blog a zeptat se vás, jestli jste někdy něco podobného zažili. Případně co vám v takové situaci pomohlo. Dát si pauzu? Úplně změnit žánr? Připadám si jako blázen, ale vážně si nevím rady. Díky za vaše tipy!
Vaše GiraffeAndy

16 komentářů :

  1. Taky jsem měla takový problém. Na měsíc jsem ze čtením sekla. Poté se začetla do knihy a vše bylo v pořádku. Toto období nemám ráda, ale vždy se jim časem přenesu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. měla jsem teď úplně to samé! teda měla a pořád trochu mám, sice čtu, ale extra potěšení z toho není :( vážně tě chápu, měla jsem rozečtený čtyři knížky a co jsem si naordinovala jako první pravidlo dočíst knížku a nebrat si další. musím říct, že mi to docela pomohlo, dočetla jsem je jednu po druhý. taky si říkám jestli je to ve mě nebo v knížkách co si vybírám. ale spíš bych řekla, že jsou to nějaký divný erupce na slunci, protože teď má krizi hodně lidí, nevím, že by kdy mělo krizi tolik lidí najednou, takže myslím, že za to prostě nemůžeme :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  3. ja to prozivam prave ted. zvazuji ze si dam nejakou chvilku pauzu :-) a dozenu rozkoukane serialy
    snad to pomuze, preji hodne stesti

    OdpovědětVymazat
  4. Zhruba před rokem jsem měla svoji první velkou čtecí krizi. Taky jsem to do té doby nechápala, než se to stalo i mně. Věděla jsem, že je to moje chyba, knihy za to nemohou. Ta moje krize trvala celé 4 měsíce letních prázdnin, kdy bylo mraky času na čtení. Zrušila jsem si blog a teď všeho lituju. Promarněného volného času v létě a zahození práce na blogu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle stav taky znám, když mě nic pořádně nebaví a já to čtu jen z donucení. Někdy se do toho nezvládnu donutit vůbec. V tom případě si dám od čtení prostě pauzu, ono si od toho občas odpočinout není vůbec špatné. Většinou se pak věnuji seriálům, které mě v době, kdy nemám chuť na čtení, vážně baví. Často mě pak ty seriály bavit přestanou a naopak mám zase obrovskou chuť do čtení. Podle mě by prostě bylo nejlepší tomu nechat volný průběh, nesmíš se do toho nutit, akorát si to úplně znechutíš. Ale možná si prostě poslední dobou opravdu nenarazila na knihu, která by tě vážně bavila. Někdy o to jde, narazit na tu pravou knihu. Nebo zkus nějakou naprosto radikální změnu v žánru knih, které čteš - pokud třeba nejvíc čteš YA knihy, zkus nějaké čistokrevné fantasy (přečti si Mistborna od Sandersona :D), detektivku nebo třeba nějakou klasiku. Už se mi stalo, že jsem se nějakým žánrem prostě "přejedla" a když jsem se pustila do něčeho, co bylo naprosto odlišné, ulevilo se mi. (Například loni jsem začala být z fantasy knih znuděná, tak jsem si přečetla Muži, kteří nenávidí ženy. A jak jsem z té knihy byla nadšená! Hned se mi pak četlo líp. :)) Taky je tu možnost přečíst si znovu něco, co už jsi četla a moc tě to bavilo, něco u čeho máš jistotu, že tě to bude bavit i tentokrát. :) Nu, doufám, že se ti pořadí se s touhle krizí vypořádat co nejdříve. :) Držím palce. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skoro si taky myslím, že je to nějaký globální problém momentálně, protože jsem po přečtení Bez naděje (která je boží mimochodem) byla úplně neschopná se začíst. Začala jsem Počátek (Jessica Khoury), ale prostě jsem nebyla schopna se začíst minimálně 150 stránek. Zkusila jsem prvních pár stránek jiných knih a rozdíl a nadšení se nedostavily. Taky jsem poslední dobou dost vyčerpaná a nějak mě to čtení netěšilo. Počátek jsem však před chvílí dočetla (v hodnocení to dost schytal) a snad se krize odplaví. Taky mě to nikdy netrápilo. Až teď.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, to se občas stává. Já měla teď období, kdy jsem fakt dost četla a jakmile přišla práce a jiné povinnosti, tak už mě to ke knížkám moc netáhlo.Hlavně, že mám u postele tři knížky, a každý večer si říkám, že jo zkusím to. Ale nasadila jsem si takovou menší pauzu a věřím, že to pomůže :) Tak to zkus taky a uvidíš, za zkoušku nic nedáš ... ale já věřím tomu, že se do toho zase dostaneš :) Držím palce ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pri dvou dětech, baraku a praci jsem to zazivala docela casto. Nic mi nebylo dobré. Dokonce uz poznam do předu, ze ta ci ona kniha mi udela blok.
    Me vzdy pomohlo si ma chvíli dat pauzu. Nekdy trvala par dni, nekdy i tydnu.
    Drzim palce at te to brzy prejde.

    OdpovědětVymazat
  9. To se stává. A taky to nemám ráda ale někdy to prostě příjde a nedá se svítit... :/ Já v takových dobách většinou přestanu úplně číst. A začnu třeba sledovat nějaký seriál.. Ono to po pár dnech většinou přejde.. ;) Tak ať tě přejde co nejdříve... :) A hlavně klid tohle období má někdy každý i ten největší knihomol... ;) :) eS

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já mám od března krizi nějak pořád, sice ne vkuse, ale pořád se ji nemůžu nějak zbavit :). V dubnu to bylo konečně lepší, ale teď jsem zas do toho trochu spadla a já to dělám prostě tak že nečtu a chvíli počkám jestli mě třeba kniha chytne a pak jsem zas v pohodě. Teď jsem začala číst knížku Milý Johne, a ani ne za den ji budu mít asi nejspíš přečtenou což se možná i divím, ale tak budu doufat že do toho zas za týden nespadnu :). A tobě držím palce aby tě to co nejdříve přešlo :).

    OdpovědětVymazat
  11. Víš co mi pomohlo? Udělala jsem si re-reading nějakých mých oblíbených, obzvlášť Harry Potter mi VŽDYCKY zaručeně zvedne náladu. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ja mam cteci krizi zrovna teď, ale přesně vím proč. Čtu zrovna LOTRa a ten se čte hrozně pomalu, takže i když čtu nehorazne dlouho, stejně mám ve vysledku pocit, ze jsem skoro nic neprecetla. Takže se mi pak do čtení ani nechce :D ale dost mi pomáhá vyřešit si ostatní záležitosti, který mi odvádějí pozornost od čtení... Aby mi pak nic nevrtalo v hlavě natolik, ze se nemůžu na čtení soustředit :D
    Jak píše v jednom z komentářů Lenka o HP - mně tohle naopak škodí, protože se mi pak sebelepší kniha zdá oproti HP špatná :D

    OdpovědětVymazat
  13. Mám zrovna teď. :(
    To je nějaký vir ve vzduchu, vsaďte se že jo!

    OdpovědětVymazat
  14. Taky to mám zrovna. Pročetla jsem tady komentáře, že je dobrý seriál. A přišla jsem na to. Začala jsem sledovat Doctora Who a nejspíš všechno mé nadšení pohltil on a na knihy už prostě nezůstalo... Jo to bude ono

    OdpovědětVymazat
  15. Připojuji se se svým komentářem, verze 2.0. Snad to tentokrát vyjde! :D Bude to spíš taková interpretace verze 1.0...
    Chtěla jsem napsat, že přesně to jsem měla na jaře taky... Taky jsem na to psala článek :) ...a prostě nic nepomůže tolik, jako přečíst si opravdu úžasnou knihu, kterou přečteš tak rychle, že tě to té krize zbaví. Žádný instantní lék na to není. Ale nenuť se do čtení. Ono to přijde samo :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já bych se do čtení nenutila, protože se z toho pak stane něco, co neděláš ráda a třeba se ti to znechutí. Zkus týden dva počkat, koukat na filmy, poslouchat hudbu, učit se :D, a uvidíš, že to bude fajn. :)

    OdpovědětVymazat