úterý 25. února 2014

Recenze: Bez naděje

18817191
 Český název: Bez naděje
 Originální název: Hopeless                             
 Autorka: Colleen Hoover
 Nakladatelství: YOLI
 Rok vydání: 2014 (v orig. 2012)      
 Žánr: romance, drama
 Goodreads
15717943                         
Anotace: Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost… vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.

   V poslední době se o tomto románu hodně mluví, a to nejen v souvislosti s tím, že je to první kniha vydaná pod novou značkou YOLI. Ohlasy čtenářů jsou povětšinou nadšené, a tak jsem se i já na tuto knížku hodně těšila. Má očekávání byla velká, i když jsem se je snažila krotit, protože přiznávám, že anotace ani ukázka, která se předčítala na společném křtu právě této knihy a nakladatelství YOLI, mě úplně nepřesvědčily. Sice jsem na knihu byla hrozně moc natěšená, ale zároveň jsem vůbec nevěděla, co od toho vlastně mám čekat.

   Kniha by se dala pomyslně rozdělit na dvě části. Začíná a až zhruba do půlky vypadá jako typická young adult romance. Hlavní hrdinka Sky, která brzy oslaví své osmnácté narozeniny, nastoupí poprvé v životě na střední školu. Ptáte se, proč až teď? Do té doby ji totiž její adoptivní matka Karen vyučovala doma. A to není jediná zvláštnost jejich domácnosti. Karen přísně zakazuje používání všech moderních technologií jako je televize, mobil či internet.

   Jinak si ale Sky na svůj život nestěžuje. I když co se týče kluků, žádný ji nepřitahuje. Je to divné, ale když je s nějakým klukem, cítí jen jakousi otupělost. To se ale změní, když jednou v samoobsluze potká Deana Holdera. Sky ho od té doby nemůže dostat z hlavy. I on má však svoje zvláštnosti - je náladový a občas nečekaně a zdánlivě bezdůvodně vybuchne. Přesto je to však k sobě táhne...

   Příběh je psán v první osobě a každá kapitola je uvedena datem a časem, kdy se odehrává. Některé kapitoly jsou proloženy vzpomínkami z dávné minulosti Sky. Knize se nedá upřít čtivost a návykovost - i když má kniha téměř 400 stran, pravděpodobně ji přečtete za den nebo dva. Je to přesně ten typ knihy, kvůli které budete třeba i ponocovat, jen abyste ji dočetli. Já jsem se od příběhu opravdu jen těžko odpoutávala a hltala každou stránku, takže kniha ubíhala velmi rychle.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghgEzMeUw_K0q6WLth9aRzbCxRs50qHDnl5YkIGG6LZAoAm7UhdFg03EjcoNOjuxr90kMww0TvimqyMLk1pLVf61Ro2i8IwnMnc2EAmv43jjLiOcama_tW3BB_TPcDUj65MlMhkuhSrA0/s1600/17340050.jpg   Jak už jsem psala výše, první část je hodně romantická. Holder je takový ten správný dokonalý princ, a pokud v sobě máte aspoň špetku romantické duše, budete z něj stejně naměkko jako Sky. Ta druhá pomyslná část knihy je vlastně také dost romantická, ale tam už se začnou odhalovat všechna tajemství z minulosti Sky. Z "pouhé" romance se tak postupně stává drama až psychologický román. A v tom se liší od většiny young adult romancí - má i hlubší, vážnější příběh. Čím míň ale budete tušit, o co se jedná, tím lépe.

   Na druhou stranu, i když je příběh Sky v druhé části knihy hodně emotivní a tragický, nepůsobilo to na mě až tak emotivně, že by se mi u toho chtělo brečet nebo že bych z toho měla přímo depresivní pocit jako u jiných knih. Takže přes to všechno to hodnotím víc jako romanci, i když to bylo celkově takové smutně romantické. Místy, hlavně ke konci, možná až přeslazené, ale zase ta vážnější část knihy a tragický příběh to všechno vyvážily. Navíc já romantiku můžu, takže jsem si ani nestěžovala.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwSvXaZo2GIb5LhDJHLRKUfm-AYb-P9bTqJ66fO_u52noD6hNEHjZhPGZc89ZqlgS6CFpF_yRW2cGJElgukv4VTfILpKGsTlFCwy8o-qot9dSIsYDM-nyhGotjGNK5eTyMAwJnP-PUd_E/s1600/18593175.jpg   I když jsem z knihy tedy také, stejně jako většina čtenářů, nadšená, čtení jsem si ohromně užila a knihu si vážně zamilovala, nejspíš jste si všimli, že jsem jí nedala úplně plné hodnocení. Jedno procento jsem strhla za částečnou předvídatelnost - mnohá odhalení se dala uhodnout již předem, a tak pro vás potom už nebyla tak šokující. A to druhé procento jsem strhla prostě za to, že to mohlo být ještě o chlup, ale opravdu jen o chloupek lepší. Emotivnější. Nemělo to na mě takový dopad jako jiné podobné příběhy. Ale tady to zase vynahrazovala ta romantická část, i přes to, že to někdy bylo až moc sladké.

   To ale nic nemění na tom, že Bez naděje je úžasná kniha. Je to romantické a zároveň i vážnější čtení. Je to krásně a čtivě napsané. Má to nádhernou obálku. Je tam Holder! A v druhém díle s názvem Losing Hope si budeme moct celý příběh přečíst z jeho pohledu (zdá se mi to, nebo se teď stalo skoro pravidlem, že autorky píší pokračování z pohledu hlavního mužského hrdiny?). Kromě toho se má navíc do češtiny překládat i autorčina prvotina Slammed. A já jsem na všechny tyto knihy moc zvědavá, protože jsem právě našla svoji další oblíbenou autorku...

Celkové hodnocení: 98 %

7 komentářů :

  1. Docela souhlasím. Mám úplně stejné výhrady jako ty, jen jsem knize kvůli tomu strhla trochu víc procent :) Opravdu emotivní romantika je podle mě Moře klidu, to máš myslím doma, jestli se nepletu? :) Do toho se brzy pusť ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Moře klidu mám a moc se na to těším, ale znáš to, nevím, kdy se k tomu dostanu... :D Mně se to právě i přes tyto výhrady líbilo opravdu hodně, takže jsem za to strhla jen tak málo. Pro mě to prostě byla pětihvězdičková kniha, jen ne úplně stoprocentní. :D

      Vymazat
  2. Bez naděje si chci moc přečíst. Poslední dobou o této knize dost slyším. Jsem opravdu zvědavá. Snad se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. tahle kniha mě zaujala hned jak jsem uviděla obálku a podle nadšených ohlasů tedy budu čekat, že to bude stát za to. moc se mi recenze líbila a jsem zvědavá, jak kniha zapůsobí na mě. no, ale když jsi psala, že se něco dalo předvídat a bylo to přeslazené... uvidíme :-) každopádně se těším na čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda romantiku, tak ti ani nebude vadit, že je to občas hodně sladké... :D Ta lehká předvídatelnost je hlavně způsobena těmi vzpomínkami z minulosti, díky nim se dá už dopředu uhádnout, co se stalo hlavní hrdince... Nevím, zda to byl autorčin záměr, ale je to trochu škoda, že nás víc nenapínala. Pak to v závěru nevyznělo tak šokujícím způsobem, jak asi mělo. Ale přesto jsem si tu knihu zamilovala, je to takové líbivé. :)) Asi hlavně díky té romantické části, kterou jsem si hodně užívala. Je to trochu takové moje "guilty pleasure", jak se říká... :D ♥

      Vymazat
    2. :D hm, tak to na to začínám být zvědavá čím dál víc :D a jasně, já jsem romantička tělem i duší ;-) :D

      Vymazat
  4. tato kniha je fakt hezká asi si jí koupím :)

    OdpovědětVymazat