pátek 6. září 2013

Abeceda spisovatelů - úvod

Abeceda spisovatelů

O prázdninách jsem dostala nápad na nový projekt. Je možné, že už podobné meme někde na nějakém knižním blogu existuje, ale dopředu říkám, že si toho nejsem vědoma. Přemýšlela jsem, čím by se dal oživit blog a napadlo mě, že píšu hodně o knížkách, ale o samotných autorech už tolik ne. A tak mě napadl tento projekt - Abeceda spisovatelů. Jak už název napovídá, bude se postupovat podle abecedy. Každý týden (nemusí to být úplně pravidelné, jak mi to vyjde, ale tak zhruba) vyberu jednoho spisovatele či spisovatelku, jehož příjmení začíná na dané písmeno v abecedě (samozřejmě budu postupovat od A do Z) a napíšu o něm krátký článek (podle struktury níže). Budu vybírat spisovatele, od kterých jsme přečetla alespoň jednu knihu a budu se snažit vybrat ty oblíbené, které mám opravdu ráda. Může se stát, že u některých písmen najdu jen jednoho autora, od kterého jsem něco četla, pak prostě nebudu mít na výběr. Pokud nenajdu žádného, písmeno prostě přeskočím. Cílem tohoto projektu/meme je seznámit čtenáře s novými autory a dozvědět se třeba i nějaké zajímavosti.

Budu samozřejmě velmi ráda, když se někdo k tomuto projektu přidá. Není to nijak časově omezené a je mi jedno, v jaký den nebo jak často budete do projektu přispívat svými články. Stačí, když použijete do článku banner s odkazem na můj blog a přidáte se do linkovače, který najdete úplně na konci tohoto článku.

A jak budou mé příspěvky do projektu vypadat? Případní zájemci, kteří by se chtěli k projektu přidat (všem takovým děkuji!), si můžou vzor článků mírně upravit nebo doplnit. Já budu používat následující strukturu:

JMÉNO SPISOVATELE (doplněno fotografií)
1) Kde a kdy se narodil/a, kde právě žije:
2) V kolika letech vydal/a svoji první knihu, jaká kniha to byla:
3) Žánry, kterým se věnuje:
4) Tituly, které jsem od autora přečetl/a:
5) Něco, co je pro autora typického (témata, prostředí, postavy apod.):
6) Jaký má styl psaní, co se mi na něm líbí:
 7) Libovolná zajímavost, kterou jsem o autorovi našel/našla:
8) Jaké knihy bych si od autora rád/a přečetl/a či na vydání kterých jeho knih se těším:

Doufám, že vás tento projekt aspoň trochu zaujal. Pokud máte nějaké dotazy, připomínky či nápady, jak by se dal ještě vylepšit, pište prosím do komentářů. Snad vás budou mé příspěvky bavit a třeba se i sami zúčastníte. ;)

10 komentářů :

  1. Něco podobného napadlo i mě, ale když to máš ty tak to nechám plavat :DDD, a možná se zapojím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je dnes už opravdu těžké vymyslet něco originálního, co tu ještě nebylo... Proto netvrdím, že jsem vymyslela něco úplně nového, to určitě ne. Budu ale moc ráda, když se zapojíš. :))

      Vymazat
    2. Jo to máš pravdu :))), já pořád přemýšlím ale nějak mi nejde nic vymyslet :D, ještě uvidím jak to budu stíhat :))

      Vymazat
  2. Tohle se mi líbí, nebudu se zapojovat asi každý týden, ale to snad nějak nevadí. :) Strukturu si asi upravím, i když pár bodů určitě použiji. :) Díky za nový nápad, jak oživit blog. Hlavně jsi měla raději dodat, že je lepší, když ty články nebudou překopírované.. :)) Někdo to bere jako samozřejmost, ale tak pro jistotu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mnohokrát za účast! To, že se nebudeš zapojovat každý týden, vůbec nevadí. I uvedená struktura je spíš pro inspiraci, upravit si ji samozřejmě můžete. :) Co se týká toho kopírování, předpokládám, že větší část článku bude o osobním názoru na autora, jak se nám líbí jeho styl, jaké jeho knížky jsme četli apod., takže doufám, že nikdo nebude kopírovat životopis z wikipedie, to by asi nemělo žádný smysl... Příspěvky by měly být autorské. :)

      Vymazat
  3. Tohle je skvělý nápad ! :)
    Sama jsem si už říkala, že bych ráda u sebe na blogu představila i autory a ne jenom jejich knihy a pak jsem narazila na tvoje meme - takže se moc ráda zapojím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, sama teď na toto meme bohužel moc času nemám, ale jsem vděčná za každého, kdo se zapojí... :) Jinak máte moc pěkný blog, myslím, že jsem ho dnes navštívila poprvé, ale rozhodně ne naposled! ;)

      Vymazat
    2. Děkujeme ! :)
      Začaly jsme teprve nedávno, takže se pořád ještě zabydlujem :D

      Vymazat