neděle 10. března 2013

Top týdne 5

http://img600.imageshack.us/img600/5055/tt4.png
Pondělní meme od Luu
Poslední dobou se mi moc nedaří toto meme zveřejňovat pravidelně. Nějak mě nenapadají taková témata, abych se pořád neopakovala a nedávala sem ty samé knížky... Jestli máte nápad na nějaké dobré téma, napište!

Dnes na téma: Přeji si, aby vyšlo česky...

...aneb knížky, u kterých se zatím české vydání neplánuje a mě to hodně mrzí, protože si je chci přečíst.

1. School Spirits (Rachel Hawkins)

  School Spirits (School Spirits, #1)

Styl psaní Rachel Hawkins i její postavy ze série Hex Hall jsem si zamilovala a proto není divu, že jsem měla obrovskou radost z plánované spin-off série. Ale zpráva, že ji Knižní Klub nehodlá vydat, protože prý prodejnost trilogie Hex Hall nebyla taková, jakou si představovali, mě hodně zamrzela. Pro mě by to byla jedna z nejočekávanějších knížek roku... Takhle můžu jen doufat, že si to KK rozmyslí, nebo zkusit číst originál.

2. Underworld (Meg Cabot)

Underworld (Abandon Trilogy, #2) 
A máme tu bohužel Knižní Klub i podruhé. Pořád doufám, že to není definitivní, protože jsem ještě koncem února na buxu četla, že se jedná o autorských právech... Ale prý KK neplánuje vydat ani druhý díl Abandon (u nás vyšlo v září 2012 pod názvem Mezi láskou a smrtí). První díl mám doma a i když jsem se k jeho četbě ještě nedostala, pokaždé mě naštve, když zastaví vydávání série, kterou jsem si koupila. A myslím, že pro více čtenářů, co si netroufají šáhnout po knize v angličtině, je nepříjemné, že se nedozví, jak příběh dopadne... 

3. Heist Society (Ally Carter)

  Heist Society (Heist Society, #1)

Od této spisovatelky u nás zatím žádná knížka nevyšla, což je myslím ohromná škoda. Já jsem si přivezla z Walesu první díl její série Gallagher Girls s dlouhým názvem I'd Tell You I Love You, But Then I'd Have to Kill You. Knížku jsem zatím ještě nečetla, ale jsem na ni hodně zvědavá. Její druhá série Heist Society vypadá také velmi zajímavě. Obě její série jsou "špionážní", což mě osobně hodně láká a zaujmou jak obálkou tak anotací - jen si zkuste přečíst začátek anotace k Heist Society: "When Katarina Bishop was three, her parents took her on a trip to the Louvre…to case it. For her seventh birthday, Katarina and her Uncle Eddie traveled to Austria…to steal the crown jewels. When Kat turned fifteen, she planned a con of her own..." (překlad: "Když byly Katarině Bishop tři roky, vzali ji její rodiče na výlet do Louvru...vykrást ho. Na její sedmé narozeniny cestovala Katarina a její strýc Eddie do Rakouska...ukrást korunovační klenoty. V patnácti letech Kat naplánovala svůj vlastní podvod..." )

 4. Jumping to Confusions (Liz Rettig)

Jumping to Confusions

Liz Rettig je skotská spisovatelka, kterou jsem si oblíbila asi dva nebo tři roky zpátky, když se mi do ruky dostala jediná její knížka, která u nás byla vydána, a to Deník mý zoufalý lásky. Kniha mě hodně překvapila, protože byla opravdu čtivá a vtipná. Z Walesu jsem si přivezla druhý díl této série, My Now or Never Diary, který byl ještě lepší než první díl! Moc bych si chtěla přečíst její další knížku, Jumping to Confusions. V Británii jsem na ni narazila jen v Londýně, kde měli poslední kus, který byl ale hodně poškozený (všechny stránky ohnuté a zmačkané). :( Přála bych si, aby knížka vyšla u nás... I Deníky Kelly Ann by mohly být u nás úspěšnější a mohlo by vyjít všech pět dílů, kdyby první díl neměl tu přišernou obálku a nevyšel v edici "Klukům nepřístupno" pro čtenářky od 12 let...

5. Bad Kitty (Michele Jaffe)

  Bad Kitty (Bad Kitty, #1)

Abych pravdu řekla, ani pořádně nevím, o čem tato knížka je. :D Ale Michele Jaffe mě zaujala svou povídkou ze sbírky Prokletý maturiťák, která byla naprosto bezkonkurenčení! Ostatní povídky tak trochu pokulhávaly, ale u její povídky Přísně tajné! jsem se neskutečně pobavila (a to se nestává často, abych se při čtení knížky nahlas smála). A tato knížka je její nejznámější a nejlépe hodnocenou. Myslím, že by to mohlo být hodně dobré čtení.

Seznam knížek, u kterých by mě české vydání potěšilo, by samozřejmě mohl být mnohem delší. Ale zatím mám stále co číst. =) Sérií, které u nás vyšly a já se k nim ještě nedostala, je pořád ještě dost! Navíc čtu knížky v němčině a zkouším číst i anglicky, takže se k některým knížkám, které u nás nevýjdou, dostanu. Ale v češtině se mi stejně čte nejlépe, člověk nepotřebuje žádný slovník, nemusí se tolik soustředit... Je to prostě jednodušší.

7 komentářů :

  1. Ja fakt veľmi dúfam, že si to zo spin-offom k Hex Hall rozmyslia. Veď čítali to mnohí, ako mohla byť predajnosť malá? 8( Skvelá séria. AK nič iné, tak aspoň v tej angličtine skúsim, lebo Hawkinsovej štýl mám rada.
    Ja som bola teraz sklamaná, že sa nebudú vydávať ďalšie časti Strange angels. Ešte som 1. diel nečítala, ale téma ma láka a keď už to začnem, tak by som rada vedela, ako skončí séria.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky to čtenáře naštve, když nakladatelství přestane vydávat nějakou sérii, kterou má rozečtenou... Na jednu stranu chápu, že nebudou vydávat knihy, které kupuje jen málo lidí (i když mi série Hex Hall přišla vcelku oblíbená, ale samozřejmě nevím přesná čísla prodejnosti...). Ale je prostě blbý, když jako v případě Andělů noci vydá BB/art jen první dva díly a najednou řekne, že další tři už nebudou. To samé udělali u Jezdců časem, knihy jsem ještě nečetla, ale BB/art vydal jen první dva. :( Vím, že je těžké předvídat, jak se série ujme, ale přesto... Slyšela jsem, že u vás na Slovensku takhle taky stopli několik sérií kvůli prodejnosti. U dlouhých sérií se to dá pochopit, ale u trilogií je to hodně špatné, nakladatelství by mělo počítat s tím, že vydá všechny díly... Knižní Klub vždycky čeká, jak se kniha bude prodávat a pak v lepším případě až za rok vydá další díl a někdy ho prostě už nevydá... To už se pak člověku nechce investovat do knih daného nakladatelství, protože chce mít nějakou jistotu, že série výjde celá. Třeba u CooBoo neznám žádnou sérii, kterou by nedovydali do konce a i se snaží vydávat jednotlivé díly rychle po sobě. Asi se jim daří hodně dobře.

      Vymazat
  2. Dobre, ja som Hex Hall nečítala (zatiaľ)

    takže mi nemôže byť ľúto až tak ale aj....napriek tomu ma to štve. Veď vidím, že je to u ľudí obľúbené tak to vydám, nie?! Dúfam, že si to ešte premyslia.
    (aj keď chápem, že by to možno pre nich nemuselo byť výhodné ale tak aké dôvody majú?)

    Heist Society (Ally Carter)

    toto ma zaujalo veľmi! Pozriem na Martinus.sk, dám do whislistu a uvidím, čo z toho bude. Matka ma síce bohvieako v čítaní anglických a vôbec, cudzojazyčných kníh nepodporuje, no otca môžem spracovať lebo som zvládla prečítať aspoň tú anotáciu a kniha ma ZAUJALA! Wrrau! CHCEM JU!
    (anglickú knihu, panebože...tebe sa podarilo ma na to nahovoriť)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hex Hall rozhodně doporučuju, pokud máš ráda humorné a přitom napínavé fantasy příběhy, nebudeš litovat! Na Heist Society jsem četla samé dobré recenze, můžeš to anglicky zkusit. :) Pokud se mi bude dobře číst I'd Tell You I Love You, But Then I'd Have to Kill You, možná si Heist Society v angličtině také pořídím...

      Vymazat
  3. Mě hrozně mrzí, že BB art neplánuje další díly série Andělé noci :(

    OdpovědětVymazat
  4. Ja tak strašne nemám rada keď vyjde prvá časť nejakej série, ale ostatné časti sa rozhodnú nevydať! Kniha od Ally Carter vyzerá božsky! Super anotácia :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně mě mrzí School spirits :(

    OdpovědětVymazat